Μία ακόμη απόδειξη της επιτυχίας του τουρκικού εξοπλιστικού μοντέλου που στηρίζεται στην ανάπτυξη της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας, αποτελεί το γεγονός ότι ενώ παλαιότερα οι εισαγωγές όπλων από το εξωτερικό αντιπροσώπευαν το 85% των αγορών των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, το 2011 το ποσοστό αυτό έπεσε στο 48%. 

Μέσα σε λιγότερο από δύο δεκαετίες η τουρκική πολεμική βιομηχανία κατάφερε να καλύπτει το 52% των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας εξοικονομώντας τεράστια ποσά. 

Σύμφωνα με τον διευθυντή της SSM η Τουρκία στον τομέα των κρίσιμων τεχνολογιών εξαρτάται από πηγές του εξωτερικού κατά 35%.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού η Τουρκία πρόκειται να δαπανήσει σημαντικά ποσά, ενώ ο νέος προσανατολισμός είναι η εμπλοκή περισσότερων ιδιωτικών εταιρειών και η λειτουργία των κρατικών με ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων.

Το 2011 η SSM υπέγραψε συνολικά 300 συμβόλαια αξίας 27,3 δισ δολαρίων, ενώ κάθε χρόνο η Τουρκία δαπανά 4 δισ  δολάρια για την αγορά νέων οπλικών συστημάτων με τα μισά από αυτά να μένουν στην  εγχώρια βιομηχανία με την ανάθεση παραγγελιών που καλύπτουν το 52% των ετήσιων παραγγελιών στρατιωτικού υλικού.  Παράλληλα με την ανάθεση συμβολαίων στην εγχώρια βιομηχανία στόχος της SSM είναι η εξασφάλιση εξαγωγών στρατιωτικού υλικού τουρκικής παραγωγής συνολικής αξίας 2 δισ ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr