Την επίσημη κυβερνητική γραμμή, για το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, πιστεύει και η πλειοψηφία των πολιτών της χώρας.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των Τούρκων θεωρούν ότι πίσω από την προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης βρίσκεται ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο κληρικός που ζει στις ΗΠΑ και ζητά την έκδοσή του η Αγκυρα.

Η δημοσκόπηση του Andy-Ar, την οποία δημοσίευσε το Reuters, έδειξε ότι το 64,4% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ο Γκιουλέν ήταν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ το 3,8% κατηγορεί τις ΗΠΑ, το 3,6% ξένες δυνάμεις και το 2,2% τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η ίδια έρευνα έδειξε ότι το 72,6% πιστεύει ότι άλλες χώρες υποστήριξαν τους στρατιωτικούς που έκαναν την απόπειρα να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Ακόμη το 83,9% δήλωσε ότι παρακολούθησε τις πρώτες δηλώσεις του Ερντογάν το βράδυ της 15ης Ιουλίου, ενώ το 65,7% απάντησε ότι οι ίδιοι ή κάποιος συγγενής τους βγήκε στους δρόμους μετά από την έκκληση του Τούρκου προέδρου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε ερώτηση για το αν επιθυμούν να εκδοθεί στην Τουρκία ο Γκιουλέν, το 81,5% απάντησε καταφατικά, ενώ το 77,7% θεωρεί ότι ο Γκιουλέν και οι οπαδοί του αποτελούν απειλή για το παρόν και το μέλλον της Τουρκίας.