Η Τουρκία έχει δημιουργήσει αερογέφυρα με τη Λιβύη, όπου διεξάγεται εμφύλιος πόλεμος, με την Airbus να διατηρεί τα αεροσκάφη της σε κατάσταση λειτουργίας.

Σύμφωνα με έρευνα του ARD του Μονάχου, του περιοδικού Stern, του γραφείου ερευνών Lighthouse Reports και άλλων μαζικών μέσων ενημέρωσης της Γερμανίας, ο αεροπορικός γίγαντας της Ευρώπης συντηρεί τουρκικά μεταγωγικά αεροσκάφη τα οποία πραγματοποιούν πτήσεις με προορισμό τη Λιβύη, παρά το εμπάργκο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνικών.

Ο γερμανικός όμιλος, του οποίου το τμήμα εξοπλισμών εδρεύει στο Ότομπρουν κοντά στο Μόναχο, συντηρεί μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου A400M επί τόπου στην Τουρκία, συγκεκριμένα στην Καισάρεια, παρά τα εμπάργκο όπλων.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει τα πιο σύγχρονα μεταγωγικά αεροσκάφη τους τουλάχιστον δώδεκα φορές από τα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με την ίδια έρευνα. Το αεροσκάφος A400M κατασκευάζεται εν μέρει στη Γερμανία και μπορεί να μεταφέρει έως 37 τόνους στρατιωτικού εξοπλισμού ή περισσότερους από εκατό στρατιώτες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο όμιλος Αirbus παρέχει στην Τουρκία προσωπικό για τεχνική υποστήριξη των αεροσκαφών τύπου A400M, με το σχετικό συμβόλαιο να είναι σε ισχύ έως το 2023. Η κεντρική διεύθυνση της γερμανικής εταιρίας επιβεβαιώσει τη συντήρηση των αεροσκαφών για την Τουρκία, χωρίς όμως να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο ούτε να επιβεβαιώσει τις πτήσεις προς τη Λιβύη.