Ένα πρόσφατο βίντεο προσφέρει μια πρώτη ιδέα (οπτικά τουλάχιστον) για τις δυνατότητες του προγράμματος Yunus το οποίο αφορά την ανάπτυξη ενός συστήματος επιτήρησης και ασφαλείας κρίσιμων ναυτικών εγκαταστάσεων για το Τουρκικό ναυτικό.

Οι δοκιμές αποδοχής του συστήματος ολοκληρώθηκαν την χρονιά που μας πέρασε και η παράδοση του αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2013. Σε δεύτερη φάση προβλέπεται η εγκατάσταση του και στις άλλες  βάσεις του TDK.

Υποβρύχιοι ακουστικοί αισθητήρες (ενεργητικοί και παθητικοί), σύστημα εντοπισμού δυτών, ηλεκτροπτικοί αισθητήρες και ραντάρ επιφανείας θα μεταδίδουν πληροφορίες σε ένα κέντρο ελέγχου στην Άγκυρα, όπου και θα παράγεται η ολοκληρωμένη εικόνα του επιτηρούμενου τομέα, τόσο υποβρύχια όσο και επιφανείας.

Αναφέρεται ικανότητα εντοπισμού στόχων 10m2 στα 20 ναυτικά μίλια, με κατάσταση θάλασσας 5. Το ραντάρ θα πλαισιώνουν ηλεκτρο-οπτικοί αισθητήρες της Αselsan, (Asir Thermal Imaging system). Οι υποβρύχιοι αισθητήρες της εξωτερικής ζώνης (ενεργό σόναρ LASAR(Long Rage Awareness Sonar)/παθητικό σόναρ PASAR)  θα είναι κατασκευής της νορβηγικής Konsberg, ενώ οι αντίστοιχοι της εσωτερικής ζώνης  θα κατασκευαστούν από την Αselsan.

To σοναρ εντοπισμού δυτών DDS 9000 της Κοnsberg έχει μέγιστη εμβέλεια 1000μ και επιτρέπει τον εντοπισμό δυτών σε απόσταση 600μ.

Το Yunus θα προσφέρει περιβάλλον C4I για όλες τις τουρκικές υπηρεσίες SAR και επιτήρησης- ασφάλειας ιδιαίτερα ναυστάθμων του τουρκικού Ναυτικού ενώ εκτιμάται ότι κύριος στόχος είναι η αντιμετώπιση των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων οι οποίες θεωρούνται ως η μέγιστη απειλή για την ασφάλεια κρίσιμων παράκτιων εγκαταστάσεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr