O διπλός φονικός σεισμός στην Τουρκία πέρα από τους χιλιάδες νεκρούς που άφησε πίσω του έχει προκαλέσει μία πραγματική οικονομική καταστροφή που θα πάει την χώρα πίσω για μερικά χρόνια.

Οι μέχρι τώρα συντηρητικοί υπολογισμοί δείχνουν μία πτώση του τουρκικού ΑΕΠ κατά 6%! Οι εκτιμήσεις αναμένεται να αναθεωρηθούν προς το πολύ χειρότερο.

Προσοχή όμως, το ΑΕΠ αναφέρεται στην οικονομική δρστηριότητα. Στις απώλειες του ΑΕΠ πρέπει να συνυπολογιστούν και οι τρομακτικές ζημιές στις τουρκικές υποδομές.

Η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, με τις πρώτες εκτιμήσεις για το μέγεθος των ζημιών να κάνουν λόγο για δεκάδες δισ. δολάρια.

Αυτά τα χρήματα είναι πολύ δύσκολο να τα βρει η Τουρκία.

Και είναι λογικό μιας και ολόκληρες πόλεις και χωριά ισοπεδώθηκαν και αφανίστηκαν επί της ουσίας από τον χάρτη στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε τη διακοπή της λειτουργίας του – για πρώτη φορά μετά το 1999 – μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη λόγω της αστάθειας της αγοράς.

Το Χρηματιστήριο δικαιολόγησε την απόφασή του χθες κάνοντας λόγο για «αυξημένη αστάθεια και μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών μετά τον καταστροφικό σεισμό».

Είχε καταγράψει σημαντικές απώλειες πριν αποφασίσει να αναστείλει τις συναλλαγές σήμερα το πρωί.

«Δεδομένου του χαμηλού όγκου των συναλλαγών που δεν επιτρέπει τον αποτελεσματικό καθορισμό τιμών, όλες οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στις 8 Φεβρουαρίου 2023 θα ακυρωθούν», εξήγησε το Χρηματιστήριο το απόγευμα, διευκρινίζοντας ότι τελικά θα παραμείνει κλειστό έως τις 14 Φεβρουαρίου.

Η τελευταία φορά που το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης παρέμεινε κλειστό ήταν μετά τον σεισμό του 1999, ο οποίος σκότωσε περισσότερους από 17.000 ανθρώπους.

Πολιτικοί είχαν ζητήσει την ακύρωση όλων των χρηματιστηριακών συναλλαγών που έγιναν μετά τον σεισμό της Δευτέρας.

«Δεν αρκεί να κλείσει (το χρηματιστήριο). Οι συναλλαγές που έγιναν στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης μετά τον σεισμό θα πρέπει να ακυρωθούν», δήλωσε ο βουλευτής Μουράτ Μπακάν, μέλος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είναι λοιπόν θέμα προστασίας των δικαιωμάτων των 500.000 μικροεπενδυτών που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, που είναι νεκροί ή που περιμένουν βοήθεια και που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο», έγραψε στο Twitter.

">

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!