Επειδή υπάρχει ανάγκη άμεσων αλλαγών ακόμα και στο πιο τακτικό επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεων, το τυφέκιο G3, φαίνεται πως θα ενταχθεί σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τις ανάγκες των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο σύγχρονο πεδίο της μάχης.

Δημοσίευμα που φιλοξενεί σήμερα η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» , αναφέρει πως το αναβαθμισμένο τυφέκι θα φέρει μεταξύ άλλων πτυσσόμενο κοντάκιο, βελτιωμένη λαβή και δυνατότητα να προσαρμόζεται στην κάννη σκοπευτικό ερυθράς κηλίδας, φακός.

Πρόκειται για αλλαγές που θα το κάνουν πιο εύχρηστο και συνακόλουθα πιο αποτελεσματικό σε συνθήκες μάχης. Στόχος του υπουργείου Άμυνας είναι το νέο τροποποιημένο τυφέκιο G3A3 σε τέσσερα χρόνια από τώρα να χρησιμοποιείται ευρέως από τους στρατιώτες.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης το οποίο έχει αναλάβει το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει ξεκινήσει και έχει εκδοθεί και σχετική οδηγία.

Στην σχεδιαζόμενη αναβάθμιση του G3A3 περιλαμβάνεται η αντικατάσταση του υπάρχοντος πλαστικού χειροφυλακτήρα με άλλον από αλουμίνιο αεροπορικού τύπου, με ενσωματωμένες ράγες προσαρμογής Picatinny για την τοποθέτηση τακτικού φακού, κάθετης χειρολαβή με ενσωματωμένο δίποδα.

Ακόμα, θα τοποθετηθεί η ράγα Picatinny στο επάνω μέρος του τυφεκίου με σκοπό την προσαρμογή οπτικού σκοπευτικού, καθώς επίσης και πληθώρας άλλων τύπων σκοπευτικών- διοπτρών, αλλά και τηλεσκοπικό κοντάκιο τύπου Μ4 των 6 θέσεων. Τέλος θα τοποθετηθεί αορτήρας τριών σημείων.

Eίναι σαφές ότι το ΥΠΕΘΑ επιχειρεί να αναβαθμίσει το τυφέκιο εφόδου διότι απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα για να επιλεχθεί και να παραγγελθεί ένα εντελώς νέο που να είναι κατάλληλο για τις ελληνικές συνθήκες και για ένα μελλοντικό πεδίο μάχης στην ελληνοτουρκική συνοριογραμμή.

«Τέλος εποχής» και για τα Steyr

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «τέλος εποχής» αναμένεται να μπει σύντομα και στα φορτηγά «Steyr» ή αλλιώς Στάγιερ, τα οποία αν και συναντώνται σε μεγάλους αριθμούς στις Ένοπλες Δυνάμεις, πλέον κρίνονται ακατάλληλα για τις ανάγκες των ΕΔ.

Τα εκατοντάδες Στάγιερ του ελληνικού στρατού θεωρούνται πλέον πεπαλαιωμένα και καταπονημένα, αφού η ηλικία τους ξεπερνάει τα 40 έτη και κρίνεται ότι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου στρατού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει στο πλαίσιο αυτό, να αποκτηθούν φορτηγά γενικής μεταφοράς πολύ μικρότερης ηλικίας.