Συμπληρώνονται σήμερα 47 χρόνια από την πρώτη και μοναδική παρουσία ελληνικής ομάδας σε τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Ο Παναθηναϊκός έφτασε στην… πηγή, αλλά δεν ήπιε νερό, καθώς αντιμετώπισε στις 2 Ιουνίου 1971 τον Άγιαξ στο Γουέμπλεϊ και ηττήθηκε με 2-0.

Προπονητής του «τριφυλλιού» ήταν ο αείμνηστος Φέρεντς Πούσκας, ο οποίος ανέλαβε και επίσημα τα «ηνία» της ομάδας στις 2 Ιουνίου 1970 και δούλεψε στην ψυχολογία των παικτών, με αποτέλεσμα να καταφέρει να τους κάνει να μην φοβούνται τους αντιπάλους τους.

Ο Μίμης Δομάζος είχε δηλώσει στη διάρκεια της πορείας προς τον τελικό για τον θρυλικό «καλπάζοντα συνταγματάρχη» ότι «το τροπάριό του ήταν άκρως αποτελεσματικό, δεν είχαμε κανένα κόμπλεξ απέναντί τους».

Ο Παναθηναϊκός απέκλεισε τέσσερις ομάδες για να φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, πετυχαίνοντας 16 γκολ στην πορεία του, ενώ δέχθηκε 10.

Ο Μίμης Δομάζος ήταν «το μυαλό» της ομάδας, αλλά αυτός που «έβγαζε τα κάστανα από την φωτιά» ήταν ο Αντώνης Αντωνιάδης. Ο «ψηλός» σημείωσε τα 10 από τα 16 τέρματα, επίδοση που του χάρισε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης.

Το πρώτο «εμπόδιο» ήταν η Ζενές Ες από το Λουξεμβούργο, την οποία οι «πράσινοι» νίκησαν δύο φορές, 2-1 εκτός έδρας και 5-0 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ακολούθησαν οι αναμετρήσεις με τη Σλόβαν Μπρατισλάβα από την -τότε- Τσεχοσλοβακία.

Ο Παναθηναϊκός έβαλε τις βάσεις για την πρόκριση από το πρώτο παιχνίδι, όταν επικράτησε με 3-0, με αποτέλεσμα η ήττα του 2-1 στην Μπρατισλάβα στη ρεβάνς να έχει… γλυκιά γεύση. Στους προημιτελικούς το «τριφύλλι» αντιμετώπισε την πρωταθλήτρια Αγγλίας Έβερτον και απέσπασε ισοπαλία 1-1 στο «Γκούντισον Παρκ».

Το εκτός γκολ του Αντωνιάδη αποδείχθηκε «χρυσό», καθώς στη ρεβάνς οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες χωρίς τέρματα (0-0) αποτέλεσμα που έστειλε τον Παναθηναϊκό στους «4». Εκεί οι παίκτες του Φέρεντς Πούσκας αντιμετώπισαν τον Ερυθρό Αστέρα.

Οι «πράσινοι» ηττήθηκαν 4-1 στο Βελιγράδι, αλλά το γκολ του Αριστείδη Καμάρα αποδείχθηκε καθοριστικό. Και αυτό γιατί στη ρεβάνς ο Παναθηναϊκός νίκησε 3-0 με δύο γκολ του Αντωνιάδη και ένα του Καμάρα και πήρε το «εισιτήριο» για τον τελικό με αντίπαλο τον Άγιαξ.

Ο «Αίαντας» του Ρίνους Μίχελς, στο ρόστερ του οποίου δέσποζε ο Γιόχαν Κρόιφ, αποδείχθηκε αξεπέραστο «εμπόδιο» για τον Παναθηναϊκό στον τελικό της 2ας Ιουνίου 1971 στον «ναό» του ποδοσφαίρου, τον οποίο παρακολούθησαν 83.176 θεατές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Βαν Ντάικ έδωσε νωρίς το προβάδισμα στον Άγιαξ, ενώ το όνειρο για το «τριφύλλι» έλαβε τέλος με το αυτογκόλ του Άνθιμου Καψή, τέσσερα λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα…