ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Για ποιο λόγο το PIN των ATM στις περισσότερες τράπεζες έχει 4 ψηφία

Αρχικά, ο εφευρέτης των ΑΤΜ ήθελε να χρησιμοποιήσει έξι ψηφία

Για ποιο λόγο το PIN των ATM στις περισσότερες τράπεζες έχει 4 ψηφία

Όταν δημιουργούμε το προσωπικό προφίλ μας στα social media ή όταν αλλάζουμε τους κωδικούς μας στις εφαρμογές e- banking μέσω του κινητού μας τηλεφώνου, πρέπει να χρησιμοποιούμε «ισχυρούς» και σύνθετους κωδικούς με σύμβολα, κεφαλαία γράμματα καθώς και αριθμούς.

Άραγε, γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο και το με το PΙΝ (Προσωπικός Αριθμός Αναγνώρισης) που πληκτρολογούμε στα ΑΤΜ (Αυτόματη Ταμειακή Μηχανή) των τραπεζών, προκειμένου να κάνουμε ανάληψη ή κατάθεση χρημάτων;

Η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση βρίσκεται σ΄ ένα απίστευτο περιστατικό που σχετίζεται με τον Σκωτσέζο John Andrian Shepherd Barron, ο οποίος εφηύρε τα μηχανήματα ανάληψης μετρητών, καθώς και την σύζυγο του.

Αρχικά, ο εφευρέτης των ΑΤΜ ήθελε να χρησιμοποιήσει έξι ψηφία, όταν εγκαθιστούσε το σύστημα κωδικοποίησης, ωστόσο, παρατήρησε ένα ζήτημα που ανέτρεψε τον σχεδιασμό του.

Όταν ο ίδιος έδωσε την σχετική κάρτα στην σύζυγο του Caroline, που ήταν και ο πρώτος άνθρωπος που δοκίμασε την εφεύρεση του, εκείνη θυμόταν μόνο τέσσερα ψηφία, ξεχνώντας τα υπόλοιπα δύο.

Αυτό το γεγονός, βέβαια, σχετίζεται με το πόσο δυνατή μνήμη έχει ο κάθε άνθρωπος, αλλά αποτελεί συχνό φαινόμενο να μπερδευόμαστε στην καθημερινότητα, όταν χρειάζεται να απομνημονεύσουμε δεκάδες αριθμούς.

Έτσι, παρά τους ενδοιασμούς του, ο John Andrian κατέληξε στην απόφαση να καθιερωθούν μόνο τέσσερα ψηφία, όπως ισχύει μέχρι και σήμερα στα περισσότερα υποκαταστήματα των εγχώριων τραπεζών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δεδομένου, μάλιστα, ότι μεταξύ των κωδικών 0000 και 9999, μπορούν να γίνουν 10.000 διαφορετικοί συνδυασμοί, αρκετές ξένες τράπεζες έχουν καθιερώσει έξι ψηφία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.