(Ανανέωση – Αρχικό κείμενο 00:21) Σε εντυπωσιακές αποκαλύψεις παράκαμψης οποιασδήποτε νομιμότητας και θεσμικής διαδικασίας προκειμένου να αφιχθούν στην Ελλάδα χιλιάδες Αφγανοί με τις οικογένειές τους, προχωρά ρεπορτάζ της ευρωπαϊκής έκδοσης του Politico.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «με ένα απλό τηλεφώνημα στην σύζυγο του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη», ένας «συντονιστής» διακίνησης Αφγανών από την δύστυχη χώρα, «έφερε στην Ελλάδα πάνω από 700 Αφγανές μαζί με τις οικογένειές τους (σ.σ.: αν υπολογίσουμε 3 άτομα ανά οικογένεια που είναι ελάχιστα φυσικά για τις μουσουλμανικές οικογένειας, φτάνουμε στις 2.100 άτομα) με τη βοήθεια ΜΚΟ, διεθνών οργανώσεων αρωγής κλπ.»!
Όπως γράφει το Politico, o Αμερικανός Αμέντ Χαν, απευθύνθηκε στη σύζυγο του πρωθυπουργού όταν οι ΗΠΑ «απαγόρευσαν» στις Αφγανές και τις οικογένειές τους να πάνε στο Ιράν γιατί «δεν έχουν καλές σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν».
Ας δούμε πώς περιγράφει ο ίδιος ο Αμέντ Χαν τα γεγονότα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του περιοδικού:
«Έστειλα ένα μήνυμα στη σύζυγο του Έλληνα πρωθυπουργού, τη Μαρέβα [Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη], παλιά μου φίλη και της είπα ότι αντιμετωπίζω αυτή την κατάσταση και δεν έχω που να τις πάω [τις Αφγανές].
Μία ώρα αργότερα η Ελλάδα είπε “Ναι, θα τις δεχθούμε”. Δεν χρειάστηκε καν να προσπαθήσω να την πείσω»!
Όπως λέει το περιοδικό: «Η αρχή έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο, λίγες μέρες αφότου οι ΗΠΑ και δυτικοί σύμμαχοί της εγκατέλειψαν την Καμπούλ μεταφέροντας χιλιάδες ανθρώπους με πτήσεις στο εξωτερικό, ο Αμέντ Χαν αναζητούσε χώρα που να δεχθεί να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος σταθμός για έξι Αφγανές δικηγόρους και τις οικογένειές τους, συνολικά 53 άτομα μέχρι να μεταφερθούν σε άλλο κράτος.
Το Ιράν ήταν η πρώτη χώρα που ανταποκρίθηκε στο αίτημα της προσωρινής φιλοξενίας, αλλά λόγω των αμερικανικών κυρώσεων, οι ΗΠΑ κι άλλες δυτικές χώρες αρνήθηκαν να τις δεχθούν για μόνιμη εγκατάσταση
Έτσι ο Χαν θυμήθηκε την παλιά του φίλη, τη σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη και της έστειλε το μήνυμα. Δύο ώρες αργότερα μιλούσα με τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, που έστησε μια ομάδα στο WhatsApp για να συντονίσει την επιχείρηση, είπε.
Έτσι άνοιξε ο δρόμος για επέκταση της συνεργασίας με τον Χαν να φέρνει κι άλλες Αφγανές στην Αθήνα με ενδιάμεσους σταθμούς, περιλαμβανομένου του Καζακστάν.
Ο Χαν έκανε μια συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση να καλύψει ο ίδιος τα έξοδα διατροφής, διαβίωσης και ασφαλιστικής κάλυψης των Αφγανών στο πλαίσιο μιας «άψογης», όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, «συνεργασίας», που δείχνει κατά τον ίδιο ότι μικρότερες χώρες αποδείχθηκαν πιο φιλόξενες σε σύγκριση με μεγάλες οικονομικές δυνάμεις!
«Η μόνη πολιτική ηγετική ικανότητα που είδα (στο θέμα της φιλοξενίας των Αφγανών) ήταν από μικρές χώρες όπως η Ελλάδα, η Αλβανία, τα Σκόπια, όχι από τα μέλη της G7. Πολλές χώρες έβγαλαν πολλά χρήματα στο Αφγανιστάν και τώρα νίπτουν τας χείρας των και ψάχνουν την επόμενη ευκαιρία», τόνισε στο Politico ο Χαν.
Μα, γι’αυτό είναι οι χώρες όπως «η Ελλάδα, η Αλβανία, τα Σκόπια», θα πούμε εμείς: Ως «δοχεία ανθρώπων». Τραγικό για τους ανθρώπους αυτούς και για τις χώρες-παρίες που τις αναγκάζουν να παίζουν αυτό τον ρόλο, αλλά αληθινό…
Και συνεχίζει το Politico: «Οι περισσότερες από τις Αφγανές που βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα επιθυμούν να εγκατασταθούν μόνιμα στις ΗΠΑ, αλλά ο κ. Μηταράκης είπε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να παράσχει άσυλο σε όλες τους, αν δεν υλοποιηθούν οι προσπάθειές τους να βρουν εναλλακτικές λύσεις».
Αυτά τα λέει το Politico και ουδείς το διέψευσε.
Πραγματικά ακόμα και για χώρες-μπανανίες όπως η Ελλάδα, ορισμένα από αυτά που αναφέρει το Politico είναι εντυπωσιακά και καταδεικνύουν ωμή παραβίαση των νόμων και μάλιστα με το καπέλο της «φιλανθρωπίας» που εν τέλει δεν είναι φιλανθρωπία, αλλά διακίνηση ανθρώπων και ψυχών.
Το ρεπορτάζ αναφέρει, αν καταλάβαμε καλά, ότι κάποιος «φιλάνθρωπος» διακινητής Αφγανών (το όνομά του μαρτυρά ότι είναι πακιστανικής καταγωγής) πήρε τηλέφωνο «τη φίλη του Μαρέβα Γκραμπόφκσι Μητσοτάκη» η οποία «μέσα σε μία ώρα» του ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα δεχθεί και θα παράσχει άσυλο στους Αφγανούς!
Χωρίς καμία διατύπωση, χωρίς καμία αίτηση, χωρίς νομικό πλαίσιο, χωρίς τίποτα;
Είναι αλήθεια; Γιατί αν είναι αλήθεια υπάρχει κρίσιμο θεσμικό πρόβλημα στην χώρα. Πιο κρίσιμο και από την πανδημία. Γιατί αν η πανδημία παίρνει ζωές, η χονδροειδής παραβίαση νόμων και θεσμών, «θα πάρει και θα σηκώσει» ολόκληρη την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, γενικότερα.
Ρωτούμε ευθέως το Μαξίμου: Λέει αλήθεια ή ψέματα το Politico;
Υπάρχουν ανθρωπιστικοί λόγοι οι οποίοι υπαγορεύουν αυτοί οι άνθρωποι να βρουν άσυλο; Ναι, σαφώς υπάρχουν!
Αλλά να τους δώσουν άσυλο οι χώρες οι οποίες ενεπλάκησαν στον πόλεμο του Αφγανιστάν και προκάλεσαν όλη αυτή την ανθρωπιστική καταστροφή και τώρα κάνουν πως δεν γνωρίζουν τίποτα για τον «φόνο». Και να δεχθούν όλους τους Αφγανούς πρόσφυγες.
Όχι να πάρουν μερικούς, όχι κάποιους, όχι τους περισσότερους. Όλους! Άλλωστε και οι ίδιοι οι πρόσφυγες εκεί θέλουν να πάνε. Όχι στην Ελλάδα.
Ή ας πάνε σε χώρες, όπως η πατρίδα της συζύγου του πρωθυπουργού, η Πολωνία η οποία επί 15 χρόνια είχε ειδικές δυνάμεις που πολεμούσαν στα βουνά του Αφγανιστάν και άφησαν χήρες κι ορφανά στη χώρα.
Η Ελλάδα δεν πολέμησε, δεν σκότωσε, δεν είχε καμία ενεργό ανάμιξη, Ένα νοσοκομείο εκστρατείας είχε όλο κι όλο. Συνεπώς ας τους πάρει η Πολωνία στο έδαφός της. Γιατί δεν τους έστειλε στην Πολωνία;
Γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί η Πολωνία έστω κι έναν Αφγανό!
Ας τους πάρουν οι ΗΠΑ, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Βρετανία και γενικά όλοι αυτοί που προκάλεσαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την σύγχρονη καταστροφή του Αφγανιστάν.
Αυτοί «μπούκαραν» το 2001, αυτοί ηττήθηκαν το 2021, αυτοί είναι ηθικά υπεύθυνοι και έχουν υποχρέωση να τους περιθάλψουν. Και όχι οι «καρπαζοεισπράκτορες», Ελλάδα, Αλβανία και Σκόπια.
Και αν, όπως ο ίδιος ο διακινητής το παραδέχεται, με ένα τηλεφώνημα στην Μαρέβα Μητσοτάκη ήρθαν «μέσα σε μία ώρα» μερικές χιλιάδες Αφγανοί στην Ελλάδα, τι άλλο θα μπορούσε να συμβεί «με ένα τηλεφώνημα στην Μαρέβα»;
Τι είναι η σύζυγος του πρωθυπουργού; Το… “Make a Wish”;
Ποιος είναι ο θεσμικός ρόλος της; Της, κατά τα λοιπά το τονίζουμε, ιδιαίτερα συμπαθούς, ως προσωπικότητας, αλλά και ταλαντούχου επιχειρηματία, συζύγου του Κ.Μητσοτάκη.
Υπήρχε περίπτωση πότε σε μια σοβαρή χώρα κάποιος να τηλεφωνήσει για παράδειγμα στη σύζυγο του Εμανουέλ Μακρόν, ή του Τζο Μπάιντεν, του Μ.Ντράγκι ή όπου αλλού και σε μία ώρα να εγκριθούν μερικές χιλιάδες άτομα να εγκατασταθούν στη χώρα;
Και ο Μηταράκης με What’sΑpp τους έφερε στη Ελλάδα; Αν είναι δυνατόν!
Πάντως, μια διάψευση όλων αυτών από το Μαξίμου στο Politico, θα έληγε το θέμα. Θα υπάρξει;
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.