WSJ: «Ακόμη και Μάιο εκλογές στην Ελλάδα – Η συμφωνία των Πρεσπών θα παίξει σημαντικό ρόλο»

WSJ: «Ακόμη και Μάιο εκλογές στην Ελλάδα – Η συμφωνία των Πρεσπών θα παίξει σημαντικό ρόλο»

Η Συμφωνία των Πρεσπών, που επικυρώθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο, έχει στόχο τη σταθεροποίηση των Βαλκανίων, αλλά προκάλεσε την πόλωση στην ελληνική κοινωνία και την πολιτική σκηνή, αναφέρει η Wall Street Journal.

Σε δημοσίευμα για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η εφημερίδα σημειώνει μεταξύ άλλων ότι περίπου το 70% των Ελλήνων είναι αντίθετοι με αυτή τη λύση, σύμφωνα με αρκετές δημοσκοπήσεις, ενώ σχολιάζει ότι η επιλογή του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» ξύπνησε ισχυρά αισθήματα στην Ελλάδα.

Η συμφωνία πιθανόν θα είναι παράγοντας στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, που πρέπει να γίνουν έως τον Οκτώβριο αλλά θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη και τον Μάιο, εκτιμά η Wall Street Journal. «Η ΝΔ, με ευρεία λαϊκή στήριξη για την αντίθεσή της στη συμφωνία, έχει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις από 8 έως 12 ποσοστιαίες μονάδες», συμπληρώνει.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εδώ και καιρό υπέρ ενός συμβιβασμού με τη Μακεδονία. Οταν οι Σοσιαλιστές εξελέγησαν στη Μακεδονία το 2016, οι δυτικοί σύμμαχοι πίεσαν τις χώρες να αδράξουν την ευκαιρία και να βάλουν τέλος στη μάχη δεκαετιών.

Ηδη ο συμβιβασμός στο ονοματολογικό έχει οδηγήσει σε διάσπαση κάποιων κομμάτων. Το μικρό εθνικιστικό κόμμα που ήταν ο κυβερνητικός εταίρος του Τσίπρα, από το 2015 έως την προηγούμενη εβδομάδα, διχάστηκε για το θέμα. Κόμματα του κεντρώου χώρου επίσης είναι υπό κατάρρευση», αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα.

«Το Μακεδονικό είναι σάκος του μποξ για την ελληνική κοινωνία προκειμένου να ξεσπάσει τον θυμό της μετά την αίσθηση ταπείνωσης που άφησε η κρίση», δήλωσε στη Wall Street Journal ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

«Μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας ακόμη τρεκλίζει από τις ταπείνωση στα χέρια των διεθνών δανειστών κατά τη διάρκεια της μακράς κρίσης χρέους. Η σταθερή στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ στη συμφωνία οδήγησε αντιπάλους να κατηγορήσουν τον Τσίπρα ότι εκτελεί τα προστάγματα ξένων δυνάμεων», επισημαίνει η εφημερίδα.

«Το όνομα της Μακεδονίας πολώνει την ελληνική πολιτική σκηνή ακόμη περισσότερο από ό,τι τα μνημόνια, εκκαθαρίζοντας τις πολιτικές δυνάμεις που είναι ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ», είπε ο κ. Παγουλάτος.

«Από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να επαναστατήσει το 2015 ενάντια στη δραστική δημοσιονομική λιτότητα που επέβαλαν οι δανειστές η ελληνική κοινωνία ήταν σιωπηλή, καθώς η απογοήτευση, η κόπωση και η ανημπόρια επικρατούσαν», συμπλήρωσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Wall Street Journal επισημαίνει ότι το ονοματολογικό προκάλεσε τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχει δει η Ελλάδα από τότε που εξελέγη ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και κάνει αναφορά στα συλλαλητήρια της Πέμπτης, τις επιθέσεις σε σπίτια βουλευτών και του Αμερικανού πρέσβη και τα άγρια επεισόδια στο συλλαλητήριο της περασμένης της Κυριακής στο Σύνταγμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.