Η Αθήνα πλέον χρησιμοποιεί την πρεσβεία στη Μόσχα(!) για να μιλήσει με την Ρωσία για μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής όπως η Λιβύη, καθώς κανένα υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος (ακόμα και ο πρωθυπουργός) δεν τολμάει να έχει οποιαδήποτε επικοινωνία με τη ρωσική πλευρά.

Με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή, 5 Ιουνίου τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Βερσίνιν, και της… πρέσβειρας της Ελλάδας στη Μόσχα, Κατερίνας Νασίκα.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν ζητήματα για τη διευθέτηση των συγκρούσεων στην περιοχή της Μεσογείου που βρίσκονται υπό εξέταση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στην ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη και επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα πολιτικής διευθέτησης στη χώρα υπό την αιγίδα του ΟΓΗΕ, στην οποία θα μπορούσαν να έχουν χρήσιμη συμβολή τα ενδιαφερόμενα κράτη και οι περιφερειακές ενώσεις τους, συμπεριλαμβανομένου του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ένωσης.

Συζητήθηκαν, επίσης, τα προβλήματα συντονισμού στις προσπάθειες για την υποστήριξη των αποφάσεων της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ακόμη επισημάνθηκε η ανάγκη της επίλυσης του ζητήματος του διορισμού νέου ειδικού εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη, ώστε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες διαμεσολάβησης.

Τέλος, συζητήθηκαν οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας με σκοπό την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων Ισραηλινών-Παλαιστινίων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης ειρηνευτικής συμφωνίας βασισμένης στο αναγνωρισμένο διεθνές νομικό πλαίσιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μετά την ολική ψύχρανση των σχέσεων Αθήνας-Μόσχας το 2018 και την πλήρη πρόσδεση στο άρμα των ΗΠΑ, παρ’όλο που αυτές αρνούνται να προσφέρουν εγγυήσεις ασφαλείας, η οποιαδήποτε επικοινωνία για ουσιαστικά ζητήματα με τη Μόσχα, ακόμα κι όταν συγκλίνουν τα συμφέροντα όπως στη Λιβύη, απαγορεύεται «δια ροπάλου» για τα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.