Πρώτο θέμα συζήτησης είναι το «χαρτζιλίκι» των 150 ευρώ που θα δώσει η κυβέρνηση σε νέους 18 έως 25 ετών για να εμβολιαστούν, έναν μέτρο που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ήδη υπήρχαν οι πληροφορίες πως η κυβέρνηση στρέφεται σε έναν άλλον τρόπο για να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν (και όχι στις κυρώσεις), καθώς το πρόγραμμα εμβολιασμού έχει «βαλτώσει» και εάν επέβαλε κυρώσεις τότε πιθανότατα θα υπήρχαν πολλές αντιδράσεις και άρα θα είχε τα αντίθετα αποτελέσματα απ’ αυτά που θα ήθελε η κυβέρνηση.
Το «τυράκι» και η «φάκα»
Στις 27 Απριλίου γράφαμε στο pronews.gr πως τα ποσοστά αποδοχής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στους νέους τρομάζουν στο Μαξίμου, παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στοχοποιήσει ανοιχτά τους νέους, καθώς τους είχε κατηγορήσει για την αποτυχία του lockdown.
Τότε γράφαμε πως η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα «χαρτζιλίκωμα» για να μπορέσει να διευρύνει τον κομματικό στρατό της.
Εκτός από την αύξηση των εκλογικών ποσοστών της στους νέους η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει 150 ευρώ γίνεται και γι’ άλλους λόγους.
Σε νέους 18 έως 25 ετών έχει εμβολιαστεί το 11%, ενώ με τα ραντεβού αυτό το ποσοστό φτάνει στο 20%. Τι σημαίνει αυτό; Οι νέοι που «σπεύδουν στα εμβολιαστικά κέντρα», όπως έλεγαν επί τόσες ημέρες τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έχουν απορρίψει τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.
Κυρίως γιατί δεν κινδυνεύουν από τον ιό, ενώ παράλληλα υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις παρενεργειών. Ταυτόχρονα και το αφήγημα περί «κοινωνικής ευθύνης» πάει «περίπατο», αφού και οι εμβολιασμένοι νοσούν και μεταδίδουν.
Το να φοβούνται οι νέοι να εμβολιαστούν, ή να μην θέλουν να εμβολιαστούν είναι δικαίωμα τους.
Γιατί όμως τους νέους;
Αρχικά επειδή ο Μητσοτάκης γνωρίζει καλά ότι δεν μπορεί να επιβάλλει τον εμβολιασμό, παντού και σε όλους, παρά μόνο απευθυνόμενος σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, τον «επιβάλλει» με έμμεσο τρόπο, εκμεταλλευόμενος -σε πρώτη φάση- τους άνεργους νέους ανθρώπους, αυτοί που λόγω κρίσης και πανδημίας ζουν με τους γονείς τους, και για αυτούς αποτελεί πολυτέλεια ακόμα και η επίσκεψή τους σε ένα θερινό σινεμά.
Τα 150 ευρώ για έναν νέο είναι ένα καλό «χαρτζιλίκι», καθώς μετά από έναν χρόνο lockdown οι περισσότεροι απ’ αυτούς δεν έχουν κανένα εισόδημα. Αντιθέτως αυτό το ποσό για έναν 40αρη πιθανότατα να μην ήταν αρκετό.
Άρα ο «χρηματισμός» των νέων είναι πιο φθηνός.
Επιπλέον αναφερόμαστε σε μία ομάδα περίπου 1 εκατ. ατόμων, έτσι ενώ αυτή τη στιγμή έχει εμβολιαστεί περίπου το 45% του πληθυσμού, αν η πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχει τα αποτελέσματα τα οποία επιθυμεί τότε το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 55%.
Και εδώ μπαίνει η συζήτηση για τα «προνόμια».
Η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει διασκέδαση δύο ταχυτήτων με τους εμβολιασμένους να επιτρέπεται να διασκεδάζουν ελεύθερα και τους μη εμβολιασμένους να μην επιτρέπεται. Ποιοι διασκεδάζουν κυρίως; Οι νέοι!
Αν ένα τέτοιο μέτρο επιβάλλονταν με το ποσοστό σε εμβολιασμούς στους νέους να είναι κοντά στο 20%… τότε καταλαβαίνουμε πως θα υπήρχαν έντονες αντιδράσεις.
Τώρα όμως με αυτό τον τρόπο -και με πάρα πολύ εύκολο τρόπο- επιβάλλεται το covid-pass, αφού οι νέοι θα έχουν εμβολιαστεί και άρα πιο εύκολα θα πραγματοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για διασκέδαση μόνο για εμβολιασμένους.
Freedom Pass: «Κλεμμένη» γαλλική… ιδέα!
Το Freedom Pass που δεν ήταν τελικά ελληνική ιδέα. Το δίνουν και οι Γάλλοι στους νέους και μάλιστα φορτωμένο με 300 ευρώ. Η διαφορά είναι ότι στη Γαλλία περιορίζεται μόνο σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Ο πρωθυπουργός χθες, Δευτέρα 28/6, ανακοίνωσε το Freedom Pass ή αλλιώς την κάρτα ελευθερίας μιας προπληρωμένης κάρτας 150 ευρώ, που θα δίνεται από την πολιτεία σε όλους τους νέους 18-25 ετών που έχουν ήδη εμβολιαστεί, ή θα εμβολιαστούν στη συνέχεια.
Πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί η «Κάρτα Ελευθερίας»
Ποια επιπλέον «προνόμια» αναμένεται να ανακοινωθούν
Στις επόμενες ανακοινώσεις του κυβερνητικού επιτελείου αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες η ελεύθερη πρόσβαση των εμβολιασμένων σε:
Όπως έχει γίνει γνωστό σήμερα στις 12:30 θα γίνουν οι ανακοινώσεις από τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Γιώργο Γεραπετρίτη για τα «προνόμια» σε εμβολιασμένους.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.