Στις 15 μονάδες έχει φτάσει η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνει η πρώτη έρευνα κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα της διάσπασης του κυβερνητικού συνασπισμού με την αποχώρηση των ΑΝΕΛ.

Συγκεκριμένα, όπως καταγράφει η Opinion Poll σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου μέχρι και τη Δευτέρα 14 του μηνός, η διαφορά των δύο κομμάτων εξουσίας αυξήθηκε κατά 1% σκαρφαλώνοντας στο 15%.

Σημαντικό επίσης εύρημα είναι η εικόνα διάλυσης των ΑΝΕΛ οι οποίοι καταποντίζονται φθάνοντας στο 0,4% και βλέποντας να τους περνούν κόμματα όπως η Πλεύση Ελευθερίας (1,5%), η Ελληνική Λύση (2,2%), το ΛΑΟΣ (1,3%) κ.ά.

Μεγάλες επίσης απώλειες καταγράφει και το Ποτάμι αγγίζοντας με δυσκολία το 0,7%.

Όπως τονίζει ο υπεύθυνος ερευνών της Opinion Poll Ζαχαρίας Ζούπης, «η έρευνα αυτή στο πλαίσιο του Βαρόμετρου της OPINION POLL πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 10-14/1. Αυτό σημαίνει ότι “έπιασε” το κλίμα τόσο της πολιτικής αστάθειας, όσο και του διαζυγίου τελικά ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και των μετατοπίσεων βουλευτών.

»Τα αποτελέσματά της δείχνουν άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ της Ν.Δ κατά 1% σε σχέση με τα αποτελέσματα της αντίστοιχης έρευνας το Σεπτέμβριο. Η διαφορά στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή χωρίς λευκά , άκυρα , αποχή ανάμεσα στην Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 15%. Η Ν.Δ αυξάνει τις δυνάμεις της κατά 1.6% και ο ΣΥΡΙΖΑ κατά 0.5%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός 11%, ενώ η παράσταση νίκης εμφανίζεται καταλυτική με 59.6% να εμφανίζεται να θεωρεί ότι θα νικήσει η Ν.Δ , έναντι ενός 17.2% που θεωρεί ότι τελικά θα νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

»Ωστόσο πλην αυτού του βασικού πολιτικού ευρήματος, υπάρχουν ορισμένα κρίσιμα πολιτικά συμπεράσματα που προκύπτουν:
1. Διαμορφώνεται ένα πολιτικό περιβάλλον στο οποίο πιέζονται ασφυκτικά τα τρία μικρά κόμματα που φαίνεται ότι πλην των βασικών μονομάχων θα μπουν στην Βουλή ( ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, Κ.Κ.Ε, ΚΙΝΑΛ). Και τα τρία κόμματα εμφανίζουν αρκετά χαμηλότερες δημοσκοπικές επιδόσεις σε σχέση με αυτές του Σεπτεμβρίου με το ΚΙΝΑΛ να παρουσιαζει τις μεγαλύτερες. Ταυτόχρονα πτώση παρουσιάζει και η Ένωση Κεντρώων, την στιγμή που ΑΝΕΛ και ΠΟΤΑΜΙ βρίσκονται σε οριακό σημείο δημοσκοπικής εξαφάνισης. Αντίθετα αύξηση παρουσιάζει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ. Εν ολίγοις, αναπτύσσεται ένας ισχυρός διπολισμός με την Ν.Δ να αυξάνει την διαφορά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

2. Υπάρχει μια ήττα σε όλη την ατζέντα και την επικοινωνιακή πολιτική της Κυβέρνησης. Το 84.25% δεν πιστεύει ότι έχουμε απεμπλακεί από Μνημόνια και μνημονιακές δεσμεύσεις , ενώ το 70% θεωρεί ότι οι Οικονομικές συνθήκες στην χώρα θα χειροτερέψουν, με το 65.3% να εκτιμά ότι θα χειροτερέψει η προσωπική οικονομική κατάστασή του. Το 70% θεωρεί ότι η χώρα προχωράει σε λάθος κατάσταση και το 65% ζητάει να μην κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Ταυτόχρονα φαίνεται να μην επιδρά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ το Κοινωνικό μέρισμα, αλλά και το σύνομο των δεσμεύσεων για θετικά μέτρα για την ζωή των πολιτών».