Υπουργός Τουρισμού Χ.Θεοχάρης: «Θα κάνουμε τεστ κορωνοϊού στους τουρίστες πριν μπουν στο αεροπλάνο για την Ελλάδα»!

Υπουργός Τουρισμού Χ.Θεοχάρης: «Θα κάνουμε τεστ κορωνοϊού στους τουρίστες πριν μπουν στο αεροπλάνο για την Ελλάδα»!

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα FAZ δήλωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνουν οι τουρίστες τεστ για τον κορωνοϊό πριν μπουν στο αεροπλάνο, σε ένα μέτρο που εγείρει πολλά ερωτήματα ως προς την εφαρμοσιμότητά του, δεδομένου ότι το κάθε τεστ κοστίζει κάπου 200 ευρώ!

Δηλαδή αν – τελείως θεωρητικά- εισέλθουν στην Ελλάδα 30.000.000 τουρίστες όπως πέρσι, θα πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα 6 δισ. ευρώ μόνο για τεστ!

Ερώτηση: Κύριε υπουργέ, ο πρωθυπουργός σας Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος στην Ελλάδα μπορεί στην καλύτερη περίπτωση να ξεκινήσει τον Ιούλιο. Πόσο πιθανό είναι να επέλθει αυτή η καλύτερη περίπτωση;

«Εξαρτάται από ένα πολύ περίπλοκο σχέδιο για την αναβίωση του ελληνικού τουρισμού. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που περιλαμβάνει όλα τα πιθανά μέτρα: σε παραλίες, σε πισίνες ή χώρους όπου σερβίρεται πρωινό, κατά τη μεταφορά με λεωφορείο. Δεδομένου ότι ο κλάδος θα πρέπει να επενδύσει πολλά χρήματα για να συμμορφωθεί με όλα αυτά τα πρόσθετα μέτρα υγιεινής και τους κανόνες απόστασης, θέλουμε να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις εισφορές και τους φόρους του κλάδου».

Ερώτηση: Όποιος θέλει να εισέλθει στην Ελλάδα θα πρέπει να επιδεικνύει ένα αρνητικό τεστ για κορωνοϊό; Ή αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο μετά την άφιξη;

«Δεν υπάρχει ακόμη η τελική απόφαση των επιδημιολόγων, αλλά η ιδέα είναι φυσικά οι έλεγχοι να πραγματοποιούνται στη χώρα αναχώρησης, ούτως ώστε οι άνθρωποι ήδη από το αεροπλάνο να αισθάνονται ασφαλείς ότι και οι άλλοι επιβάτες έχουν ελεγχθεί αρνητικά για κορωνοϊό.

Οι άνθρωποι πρέπει άλλωστε να μπορούν να ξεκουραστούν και να μην αναρωτιούνται συνεχώς στην παραλία, πόσο υψηλό είναι το ποσοστό αναπαραγωγής στη χώρα, από την οποία προέρχεται ο άνθρωπος που κάθεται κάτω από τη διπλανή ομπρέλα».

Ερώτηση: Στο αεροδρόμιο της Βιέννης προσφέρονται γρήγορα τεστ για τον κορωνοϊό, τα οποία δίδουν αποτελέσματα εντός τριών ωρών με κόστος 190 ευρώ. Μια τετραμελής οικογένεια θα είχε, επομένως, επιπλέον κόστος 1.500 ευρώ, εάν υπολογίσει κανείς ένα άλλο τεστ κατά το ταξίδι της επιστροφής και προκειμένου να αποφευχθεί η καραντίνα. Θα είναι σε θέση πολλοί να το αντέξουν οικονομικά ή θα θέλουν να το κάνουν;

«Ποιος λέει ότι τα γρήγορα τεστ με κόστος 10 Ευρώ ανά άτομο δεν θα είναι διαθέσιμα τον Ιούλιο; Δεν ισχυρίζομαι με βεβαιότητα ότι αυτό θα συμβεί, αλλά σε τελική ανάλυση επενδύονται τεράστιοι πόροι για να καταστούν τα τεστ φθηνότερα και πιο εύκολα διαθέσιμα.

Ένα άλλο ερώτημα είναι αν τα τεστ για κορωνοϊό θα είναι απαραίτητα και κατά την επιστροφή από τις διακοπές.

Κατά την είσοδο στην Ελλάδα θα είναι απαραίτητη η υποβολή ενός αρνητικού τεστ, επειδή οι άνθρωποι προέρχονται από πάρα πολλές χώρες.

Αλλά η Ελλάδα βρίσκεται σε σαφώς καλύτερη κατάσταση ως προς την καταπολέμηση της πανδημίας από τις περισσότερες άλλες χώρες.

Οι αριθμοί μας είναι σημαντικά χαμηλότεροι. Γι’ αυτό και δεν συμμερίζομαι πραγματικά τη λογική των περαιτέρω ελέγχων. Αλλά όλα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν από τις αρμόδιες κυβερνήσεις. Ήμασταν από την αρχή υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης»

Ερώτηση: Θεωρείτε πιθανή μια ευρωπαϊκή λύση αυτό το καλοκαίρι;

«Εάν δεν μπορούμε να φτάσουμε σε μια ευρωπαϊκή θέση, μεμονωμένες χώρες μπορούν να προχωρήσουν με δική τους ευθύνη. Σε αυτήν την περίπτωση, οι διμερείς συμφωνίες θα είναι καταρχήν ο κανόνας.

Εάν αποδειχθούν επιτυχείς, θα έχουμε επιχειρήματα για να τις επεκτείνουμε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Χωρίς μια πανευρωπαϊκή λύση, δεν θα υπάρξει μακροπρόθεσμα σημαντική ανάκαμψη του τουρισμού»

Ερώτηση: Τι θα συμβεί, εάν ο ιός εξαπλωθεί και πάλι με ταχύτητα κατά τη διάρκεια της περιόδου των διακοπών σε ορισμένους ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμούς, όπως το νησί της Μυκόνου; Δεν θα έπρεπε σε αυτήν την περίπτωση οι συγκεκριμένες περιοχές να τεθούν υπό τοπική καραντίνα επί εβδομάδες;

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε αυτούς τους κινδύνους και να αποφύγουμε τους τοπικούς περιορισμούς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Θα αντιδράσουμε πολύ γρήγορα και θα είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Οι εργαζόμενοι του υπουργείου μου θα βρίσκονται έξω κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου για να παρακολουθούν τη συμμόρφωση και να επιβάλλουν κυρώσεις για τις παραβιάσεις.

Το διακύβευμα είναι και η φήμη της χώρας μας ως ασφαλούς ταξιδιωτικού προορισμού. Αλλά αν οι επαγγελματίες από τον ιατρικό τομέα με συμβουλεύσουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση σε ένα τέτοιο βήμα, φυσικά και θα λάβουμε αποφάσεις που θα εξυπηρετούν καλύτερα την υγεία όλων».

Αρα θα επιβάλλονται καραντίνες στα νησιά αν επιβεβαιθούν κρούσματα κορωνοϊού.

Ερώτηση: Επομένως, αυτήν την περίοδο οι λοιμωξιολόγοι και οι επιδημιολόγοι έχουν τον τελευταίο λόγο;

«Σε κάθε περίπτωση. Η δουλειά μου είναι να προετοιμάσω τα πάντα για την ημέρα που τα ταξίδια θα είναι και πάλι δυνατά. Ωστόσο, εάν οι ειδικοί της ιατρικής μας πουν ότι θα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω, τότε θα το κάνουμε. Αλλά αν, για παράδειγμα, τα κομμωτήρια πρέπει και πάλι να κλείσουν, τότε δεν θα χρειάζεται πλέον να μιλάμε για τουρισμό.

Αυτή η κυβέρνηση και οι Έλληνες πολίτες έχουν όμως αποδείξει ότι η εξάπλωση του ιού μπορεί να περιοριστεί με επιτυχία. Δεν θα χαραμίσουμε, φερόμενοι με επιπολαιότητα, αυτή την επιτυχία, η οποία συνδέεται με μεγάλες δυσκολίες και κόστος.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλες οι δηλώσεις μου έχουν μια υποσημείωση: Σχεδιάζουμε αυτήν τη θερινή περίοδο υποθέτοντας ότι η κατάσταση θα εξακολουθήσει να είναι υπό έλεγχο. Δεν θα αναλάβουμε μη απαραίτητους κινδύνους»

Ερώτηση: Αξίζει γενικά το άνοιγμα, ακόμη και εάν τα ξενοδοχεία θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται μόνο κατά το ήμισυ και εάν θα πρέπει να πληρούνται τα πρότυπα υγιεινής, όπως συμβαίνει στα νοσοκομεία;

«Στα ελληνικά ξενοδοχεία τα πράγματα σίγουρα δεν θα είναι όπως στα νοσοκομεία. Θέλουμε ένα πλάνο που να εγγυάται την ασφάλεια, αλλά να είναι και ρεαλιστικό. Ο συνδυασμός είναι σημαντικός, με τα σωστά μέτρα στη σωστή θέση, ούτως ώστε όλοι να μπορούν να νιώσουν καλά και να χαλαρώσουν. Επίσης, αυτήν την περίοδο εξετάζουμε με ποια βραχυπρόθεσμα προγράμματα θα μπορούσαν να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτό έχει σχέση, για παράδειγμα, με τις ανακαινίσεις ή την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να ανοίξουν, να μπορέσουν τουλάχιστον να χρησιμοποιήσουν τον χρόνο παραγωγικά. Εξετάζουμε εάν και πώς μπορούν να δημιουργηθούν σχετικά προγράμματα μέσω των ευρωπαϊκών ταμείων»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.