Α.Σαμαράς: «Η Ιστορία γράφεται από τη θέληση των λαών να πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους»

Α.Σαμαράς: «Η Ιστορία γράφεται από τη θέληση των λαών να πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους»

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με άρθρο του στο Πρώτο Θέμα, γράφει για το 1821 και υπενθυμίζει ότι “η Ελλάδα είναι χώρα κι όχι χώρος”…

Το άρθρο του Α.Σαμαρά:

Η 25η Μαρτίου δεν είναι για εμάς τous Έλληνες μια απλή ιστορική επέτειος Είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας Είναι n εξομολόγησή μας Είναι το βίωμά μας Είναι το μεγαλείο μας. Είναι τα λάθη μας. Είναι η συνείδησή μας. Είναι το φως μας .Είναι Έρωτας Ελευθερίας!

Η Παλιγγενεσία του Ελληνισμού η Επανάσταση αυτού του συγκλονιστικού έθνους αποτελεί ένα μοναδικό στη διεθνή Ιστορία γεγονός.

Προσέξτε:

Η Παλιγγενεσία δεν ήταν ένα τυχαίο ένα μεμονωμένο τοπικό περιστατικό που εξελίχθηκε σε εξέγερση Ηταν μια διαδικασία πολύ καλά και μεθοδικά προετοιμασμένη μια εθνικοαπελευθερωτική Επανάσταση με σαφή χαρακτηριστικά. Ταγμένη στου Χριστού την πίστη την αγία κι ευλογημένη τη Υπέρμαχω Στρατηγώ. Η Παλιγγενεσία δεν υποκινήθηκε έξωθεν ούτε αποτέλεσε κατασκεύασμα ή αποτέλεσμα διεργασίας γεωπολιτικών εξελίξεων. Οι Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής δεν ενθάρρυναν την Επανάσταση Η Ελλάδα ξεκίνησε μόνη της άλλο αν απέκτησε στην πορεία διεθνή ερείσματα.

Η Παλιγγενεσία των Ελλήνων ολοκληρώθηκε σε 9 χρόνια. Δημιουργώντας το πρώτο ανεξάρτητο εθνικό κράτος που προέκυψε από Επανάσταση στην Ευρώπη.

Ασφαλώς στην επιτυχία της Επανάστασης έπαιξαν κορυφαίο ρόλο οι 4 ώρες της ναυμαχίας που χρειάστηκαν οι τρεις ξένοι στόλοι για να βυθίσουν το 1827 στο Ναβαρίνο την τουρκοαιγυπτιακή συμμαχία.

Όμως ήταν οι Έλληνες που καθόρισαν τη μοίρα τους.

Μεγαλείο ψυχής Ορθόδοξη πίστη αποφασιστικότητα,ατράνταχτη στρατιωτική ευφυία στο πεδίο των μαχών και n οργανωμένη από τη Φιλική Εταιρεία αντίληψη της εθνικής τους αποστολής ήταν εκείνα που οδήγησαν την Επανάσταση σε επικράτηση από το 1821 ως το 1824.

Κι ήταν αυτή n επικράτηση αυτή n επιβεβαίωση του όρκου για ελευθερία ή θάνατο που συγκίνησε τους λαούς της Οικουμένης και δημιούργησε το μεγαλειώδες παγκόσμιο ρεύμα φιλελληνισμού. Κι ήταν αυτός ο αγώνας που μετέστρεψε τη στάση των Μεγάλων Δυνάμεων υπέρ της Ελλάδος.

Ετσι ήρθε το Ναβαρίνο. Μετά το Μεσολόγγι, μετά τη Χίο μετά τα Δερβενάκια μετά τις νίκες στον Μοριά και στη Ρούμελη.
Κι ακόμα ας μην ξεχνάμε πως και οι Οθωμανοί ζήτησαν και έλαβαν τη βοήθεια της Αιγύπτου το 1825 για να καταστείλουν την Ελληνική Επανάσταση. Και ας μη λησμονούμε ότι λίγα χρόνια αργότερα οι Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής συνέδραμαν τους Οθωμανούς αυτή τη φορά στον αγώνα τους εναντίον της Αιγύπτου.

Ξένες άλλωστε παρεμβάσεις υπέρ των εξεγερμένων υπήρξαν και σε άλλες μεγάλες επαναστάσεις. Οπως στην Αμερικανική όπου παρενέβησαν οι Γάλλοι πολύ πιο καθοριστικά. Αλλά αυτό δεν μείωσε τη σημασία τους.
Η Ιστορία γράφεται από τη θέληση των λαών να πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους. Και να πραγματώσουν την Ελευθερία τους. Οσοι την πιστεύουν. Οσοι ζουν γι αυτή κι όσοι είναι έτοιμοι να πεθάνουν γι αυτή.

Εξάλλου η Ελληνική Επανάσταση δεν ολοκληρώθηκε το 1830. Αντιθέτως από τότε και για έναν περίπου αιώνα το έθνος των Ελλήνων βρίσκεται σε μόνιμη εξέγερση εναντίον των τυράννων του. Θυμίζω ενδεικτικά τις συνεχείς μαρτυρικές επαναστάσεις των Ελλήνων στην Κρήτη μέχρι την προσάρτησή της στην Ελλάδα στη Μακεδονία στην Ηπειρο όπου έχουμε τον Βορειοπειρωτικό Αγώνα και στην Κύπρο.

Αυτή n διαρκής Ελληνική Επανάσταση αυτοί οι ποταμοί αίματος που χύθηκαν για την Παλιγγενεσία και την εθνική ολοκλήρωση αυτοί οι αγώνες δεν πραγματοποιήθηκαν κατόπιν εντολών και κεντρικών σχεδιασμών. Εγιναν γιατί εξέφρασαν τη λαχτάρα των Ελλήνων για Ελευθερία.

Τη λατρεία των Ελλήνων για την Ελλάδα.

Ακολούθησαν θρίαμβοι αλλά υπήρξαν και οι καταστροφές.

Σπαρακτικοί εμφύλιοι διχασμοί και τραγωδίες.

Με τον ξεριζωμό του Ελληνισμού από τη Μικρά Ασία,την καταστροφή του 1922. Επος και δράμα δράμα και έπος αποκορύφωμα…Συνυφασμένα με τη χώρα που γέννησε και το έπος και το δράμα τη χώρα που γέννησε την Ιστορία. Τη δική μας Ελλάδα.

Σε αυτά τα 200 χρόνια από τη μεγάλη έναρξη του 1821 ζήσαμε απαράμιλλες επιτυχίες αλλά και αποτυχίες. Εκπληκτικούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και χρεοκοπίες.

Η Ελλάδα είναι χώρα κι όχι χώρος.

Να θυμόμαστε όμως πάντα ότι οι δύο κορυφαίες στιγμές του Ελληνισμού τα τελευταία 200 χρόνια είναι το 1821 και το 1940 .Τι κοινό έχουν; Οτι και στις δύο οι Ελληνες αποφάσισαν να πολεμήσουν για την Ελευθερία τους αν και γύρω τους όλα ήταν μαύρα. Οταν δηλαδή n λογική τούς επέβαλλε να υποταχθούν Κι όμως εκείνοι ξεσηκώθηκαν.

Να θυμόμαστε ακόμα ότι η μεγάλη εποποιία του 1912 13 ,που υπερδιπλασίασε την Ελλάδα ήρθε μόλις 15 χρόνια μετά την ταπεινωτική ήττα του 1897 όταν n χώρα κόντεψε να αφανιστεί.

Το έπος και το δράμα εναλλάσσονται διαρκώς. Είναι n Ιστορία των Ελλήνων.

Αυτή η Ιστορία δεν ξεχνιέται, δεν διαστρεβλώνεται, δεν παραγράφεται.

Γιατί πέρα στιγμές δόξας και στιγμές ολέθρου, πέρα από απίστευτες εξάρσεις και τραγικές καταστροφές αποκαλύπτει μια πεισματική προσήλωση του Ελληνισμού σε Φιλελεύθερα Ιδανικά Πατρίδας και Δημοκρατίας. Αποκαλύπτει…

Εναν μοναδικό “Έρωτα Ελευθερίας”!
Πορευόμαστε 200 χρόνια με απανωτές αναστάσεις και πτώσεις δίχως τελειωμό. Αλλά είμαστε σε διαρκή μετάληψη με τον Ερωτα Ελευθερίας ώστε να παραμένει ανέγγιχτη η ασπίδα Αθανασίας του Ελληνισμού!

Έναν Έρωτα Ελευθερίας που δεν κάμπτεται ούτε από δεκαετίες επιβολής κρατισμού, εθνομηδενισμού, δηλητηριώδους λαϊκισμού, καθεστωτικής μοιρολατρίας,φοβικών συνδρόμων και ακαδημαϊκής ηττοπάθειας .Πού ουτε την Ιστορία μας ούτε τα σύμβολά της μπόρεσαν ποτέ να διαγράψουν…
Γι αυτό και παραμένουν ζωντανά στα τραγούδια μας, στην ποίησή μας, στους χορούς μας, στη γλώσσα μας, στην Πίστη και στον Πολιτισμό μας στην ελληνική Διασπορά.

Αναπόδραστα ριζωμένα στην ψυχή μας…

Κι όλα αυτά γίνονται αστείρευτη πηγή έμπνευσης για όλους εμάς σήμερα όταν οι προκλησεις γύρω μας θεριεύουν.

Απέναντι σε μια ασυγκράτητη και αναθεωρητική Τουρκία.

Απέναντισε αδρανείς και αντικειμενικούς εταίρους .Απέναντι σε τεράστιες γεωπολιτικές προκλησεις. Απέναντι στον οικονομικό κυκεώνα που αφήνει πίσω της η διεθνής πανδημία. Απέναντι στην ίδια την εσωτερική καχεξία μας.

Ως Εθνος έχουμε περάσει και πολύ χειρότερα. Ως λαός έχουμε ξεπεράσει πολύ πιο δραματικές δοκιμασίες.

Οσο τα ιδανικά του έθνους δεν υποτάσσονται σε ψευδεπίγραφα διλήμματα.

Οσο θεωρούμε τον Πατριωτισμό αδιαπραγμάτευτο τρόπο σκέψης κι άσκησης πολιτικής.

Οσο παραμένουμε χώρα και όχι χώρος.

Οσο μένει ζωντανός ο Ερωτας Ελευθερίας που μας καθόρισε ως λαό και ως Εθνος.

Τότε καμιά σημερινή δυσκολία δεν είναι αξεπέραστη.

Καμιά πρόσφατη αποτυχία δεν είναι οριστική.

Και καμιά δυσοίωνη εξέλιξη δεν είναι αναπότρεπτη.

Αρκεί ο Ερωτας Ελευθερίας και τα Φιλελεύθερα Πατριωτικά Ιδανικά να αναβλύζουν ως η πηγή της έμπνευσής μας.

Ο Ερωτας Ελευθερίας είναι n συλλογική Εληίδα μας και n ρίζα αυτής της Ελπίδας στα κατάβαθα της Ψυχής μας.

Κι όποιοι ξεγράφουν τους Ελληνες όποιοι περιφρονούν την Ελλάδα ας κοιτάξουν το 1821.

Κι ας θυμηθούν τα λόγια του Γέρου του Μωριά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Εκείνος ο πόλεμος εστάθη η ευτυχία της Πατρίδας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το 1821 είναι μήνυμα Ελευθερίας.
Την οποία εμείς οι Ελληνες γνωρίζουμε πολύ καλά. Και από την όψη και από την κόψη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.