Ο άλλοτε υπουργός και αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή χθες Τετάρτη 31 Μαΐου σε ηλικία 84 ετών, ξεχώρισε με τον αιχμηρό του λόγο αφήνοντας εποχή με τις ατάκες του.

Διέγραψε μία πορεία περίπου 40 ετών στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας, ενώ υπήρξε μία από τις πολυσυζητημένες προσωπικότητες της χώρας.

Η κυνικότητα που τον χαρακτήριζε, πολλές φορές τον οδήγησε σε συγκρούσεις. Ωστόσο, αυτό δεν τον πτόησε ποτέ καθώς έγραψε και βιβλίο στο οποίο έκανε αποκαλύψεις.

">

Οι ατάκες που έμειναν στην Ιστορία

Το 1990 ο Θεόδωρος Πάγκαλος είχε δηλώσει πως «η Γερμανία είναι οικονομικός γίγαντας αλλά πολιτικός νάνος» δήλωση που είχε προκαλέσει την έντονη διαμαρτυρία του Χέλμουτ Κολ, προς τον Ανδρέα Παπανδρέου, με τον πρώην υπουργό να αποσύρει τελικά τη δήλωση ζητώντας συγγνώμη. Τότε ο πρώην πολιτικός ήταν αντιπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Το 1994 ήταν υποψήφιος για τον δήμο Αθηναίων και είχε εξαπολύσει επίθεση εναντίον του Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον οποίο χαρακτήρισε «ο κύριος τίποτε».

Φυσικά η φράση που τον χαρακτήρισε περισσότερο από οποιαδήποτε ήταν το περίφημο «μαζί τα φάγαμε» που ξεστόμισε στις 21 Σεπτεμβρίου 2010 από το έδρανό του στη Βουλή.

«Η απάντηση εις την κατακραυγή που υπάρχει εναντίον του πολιτικού προσωπικού της χώρας “πώς τα φάγατε τα λεφτά”, που μας ρωτάει ο κόσμος, είναι αυτή: Σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής», είχε πει ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.

Το 2012 στο e-book του «Μαζί τα φάγαμε» αναλύει περαιτέρω το σκεπτικό του: «Η φράση «τα φάγαμε όλοι μαζί» σημαίνει ότι ένα μεγάλο τμήμα από εμάς -τον ελληνικό λαό- συμμετείχαμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε μη ορθολογικές πρακτικές και συμπεριφορές, στην πορεία του χρόνου, σε σχέση με τις δαπάνες και τα έσοδα του κράτους. Αυτό που λέμε «δημοσιονομική κρίση» είναι και δικό μας δημιούργημα…