Η εταιρεία Redefine Meat , παρουσίασε μία σειρά με φυτικά υποκατάστατα κρέατος που έχουν γεύση και όψη κρέατος, χάρη στην τεχνολογία εκτύπωσης 3D.

«Αντί για κρέας, χρησιμοποιούμε τεχνολογία», ο CEO Εshchar Ben Shitrit. «Περισσότερα από 50 δισ. κιλά κρέατος καταναλώνονται σε ετήσια βάση παγκοσμίως και η ζήτηση αυξάνεται. Όμως η ανατροφή ζώων και ειδικά αγελάδων, είναι μη βιώσιμη περιβαλλοντικά. Για ένα κιλό μοσχαριού απαιτούνται 20.000 λίτρα νερού και κατά την διαδικασία εκλύονται 22 κιλά αερίων του θερμοκηπίου».

Η Redefine Meat υποστηρίζει πως επειδή τα προϊόντα της δεν είναι ζωικά είναι φτηνότερα από το πραγματικό κρέας, δεν αυξάνουν την χοληστερίνη και επιβαρύνουν κατά 95% λιγότερο το περιβάλλον.

«Η κατανάλωση κρέατος είναι γνωστό ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και ο καλύτερος τρόπος για να το αντιμετωπίσουμε είναι να σταματήσουμε να τρώμε κρέας», γράφει στην ιστοσελίδα της η εταιρεία. «Ωστόσο αυτό πιο εύκολα το λέει κανείς παρά το κάνει, ειδικά αν δεν μπορεί να ζήσει χωρίς μία ζουμερή μπριζόλα ένα ένα μπέργκερ πού και πού. Για αυτό η αγορά του εναλλακτικού κρέατος γνωρίζει άνθηση.

Με τόσες τεχνολογίες που έχουν εφευρεθεί, γίνεται προσπάθεια για παραγωγή «κρέατος» από φυτά, που θα έχει εξίσου καλή γεύση με το πραγματικό, και οι άνθρωποι στρέφουν τις προτιμήσεις τους προς τα φαγητά που είναι φιλικά προς το περιβάλλον». «Η βιομηχανία του κρέατος και η χρήση ζώων είναι η πιο ανεπαρκής βιομηχανία του κόσμου. Η ολοένα και αυξανόμενη επιθυμία για κρέας και τα δισεκατομμύρια ζώων που πρέπει να ταΐσουν την πείνα μας, συνοδεύονται από τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος», σημειώνει η Redefine Meat («Επαναπροσδιορίστε το Κρέας»).

Ένα δισεκατομμύριο αγελάδες χρειάζονται για να καλύψουν την ζήτηση. Αυτές οι αγελάδες καταναλώνουν περισσότερο πόσιμο νερό από όλους τους ανθρώπους στον πλανήτη και τρώνε τροφές που θα μπορούσαν να ταΐσουν δισεκατομμύρια ανθρώπων».

«Σε έναν πλανήτη με πολύ λίγες πηγές για να υποστηρίξουν τον αυξανόμενο πληθυσμό, γιατί θα πρέπει να συνεχίσουμε να τρώμε μοσχάρι;» αναρωτιούνται οι ιδρυτές της, που ελπίζουν να λανσάρουν τις τρισδιάστες μπριζόλες από φυτά, το 2021.

Πέρυσι, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούσαν ότι η κλιματική αλλαγή και η διατροφική κρίση απειλούν την βιώσιμη πορεία της ανθρωπότητας, καθώς το είδος μας εκμεταλλεύεται τη γη και το πόσιμο νερό του πλανήτη με «ρυθμό χωρίς προηγούμενο».

Κορυφαίοι επιστήμονες προτείνουν την στροφή σε μία κυρίως χορτοφαγική διατροφή χωρίς ιδιαίτερη κατανάλωση κρέατος, που θα αυξήσει παράλληλα την παραγωγικότητα των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αφού δεν θα χρησιμοποιούνται ως βοσκοτόπια πια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!