ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κύπρος, Ίμια, Oruc Reis, Κάσος. Εθνική συνήθεια έγινε η υποχώρηση...

Αυτός είναι ο πλανήτης «σωσίας» της Γης – Πώς έχασε το νερό του 

Έχει μία άκρως ηφαιστειογενή επιφάνεια

Αυτός είναι ο πλανήτης «σωσίας» της Γης – Πώς έχασε το νερό του 

Η Αφροδίτη η οποία θεωρείται το «αδελφάκι» της Γης παρουσιάζει κάποιες από τις πιο ακραίες κλιματικές και καιρικές συνθήκες που έχουν παρατηρηθεί στο ηλιακό μας σύστημα. 

Είναι ένας από τους πιο αφιλόξενους γήινους πλανήτες (χέρσοι πλανήτες πλούσιοι σε μέταλλα και γαίες), με μία άκρως ηφαιστειογενή επιφάνεια, και θανατηφόρα πυκνή ατμόσφαιρα που αποτελείται από μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα και νέφη θειικού οξέως.

Πώς ερήμωσε ο «αδελφός» μας πλανήτης

Πιστεύεται ότι η Αφροδίτη, που συχνά αποκαλείται αδελφός πλανήτης της Γης λόγω του παρόμοιου μεγέθους τους, κάποτε είχε νερό στην επιφάνειά του. Πλέον την καλύπτουν απέραντες ηφαιστειακές πεδιάδες και οι λόγοι πίσω από τη μεταμόρφωσή της ιντριγκάρουν τους επιστήμονες εδώ και χρόνια.

Ωστόσο, νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature θα μπορούσε να το αλλάξει αυτό. Ερευνητές έχουν διατυπώσει τη θεωρία ότι το νερό στην Αφροδίτη χάθηκε λόγω μίας διαδικασίας που αποκαλείται διασπαστικός ανασυνδυασμός HCO+.

Σε αυτή τη χημική διαδικασία, υδροανθρακικά κατιόντα (θετικά φορτισμένα μόρια) HCO+, ενώνονται με ηλεκτρόνια για να σχηματίσουν μονοξείδιο του άνθρακα και υδρογόνο, τα οποία στη συνέχεια διαχέονται στο διάστημα.

Αυτό θα μπορούσε επίσης να είχε συνδυαστεί με ένα ακραίο φαινόμενο του θερμοκηπίου, το οποίο θα είχε ως αποτέλεσμα αφού ολοένα και περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία οδηγούσε σε αυξημένο διοξείδιο του άνθρακα, η πλειονότητα του νερού εξατμίστηκε από τον πλανήτη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Αυτή η διαδικασία σχεδόν διπλασιάζει τον ρυθμό διαφυγής υδρογόνου από την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης», σημείωσαν οι ερευνητές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.