Ο τελευταίος δοκιμαστικός πύραυλος του SpaceX,με την ονομασία «SN5» έκανε την πρώτη του επιτυχημένη πτήση καταφέρνοντας να προσγειωθεί σε όρθια θέση.

Η σύντομη δοκιμαστική πτήση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα στο χώρο έρευνας και ανάπτυξης της SpaceX, στο νότιο Τέξας στο πλαίσιο προπαρασκευαστικών ασκήσεων ακριβείας.

Το πρωτότυπο είναι το τελευταίο σε μια σειρά δοκιμαστικών οχημάτων που έχει κατασκευάσει η Space X τον τελευταίο χρόνο, καθώς η εταιρεία αγωνίζεται να ολοκληρώσει το Starship, το σκάφος με το οποίο ο CEO Έλον Μασκ οραματίζεται να στείλει τους πρώτους ανθρώπους στον Άρη.

Έχει ύψος 30 μέτρα και μοιάζει με ατσάλινο κύλινδρο με ένα «καπάκι» στην κορυφή. «Θα πάμε στο φεγγάρι. Θα φτιάξουμε μια βάση στο φεγγάρι. Θα στείλουμε ανθρώπους στον Άρη και θα κάνουμε τη ζωή πολυ-πλανητική», δήλωσε ο Μασκ. «Αυτή η μέρα προαναγγέλλει μια νέα εποχή εξερεύνησης του Διαστήματος».

Η πτήση του «SN5» διήρκεσε μόλις 45 δευτερόλεπτα και έφτασε σε ύψος 150 μέτρων από το έδαφος αλλά ήταν μια σημαντική πρώτη επιτυχία τη SpaceX.

«Ο Άρης μοιάζει πια αληθινός», είπε ο ιδρυτής της Space Χ, προσθέτοντας ότι έχουν προγραμματιστεί αρκετές σύντομες πτήσεις πριν την δοκιμαστική έκδοση του πρωτότυπου που θα σταλεί σε μεγάλο υψόμετρο.

Δεν είναι ξεκάθαρο πότε η SpaceX θα επιχειρήσει να στείλει το πρώτο της διαστημικό σκάφος Starship σε τροχιά γύρω από τη Γη και τα πρωτότυπα φαίνεται να απέχουν από το ιδανικό, τελικό σχέδιο του Starship.

Το SN5, όπως και οι προκάτοχοί του, διαθέτει μόνο έναν πυραυλικό κινητήρα αλλά σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, το τελικό διαστημικό σκάφος θα χρειαστεί έως και έξι κινητήρες ενώ για να φτάσει σε τροχιά.

Το Starship θα πρέπει να μπορεί να μεταφέρει τεράστια φορτία έως και 100 τόνων – όπως δορυφόροι ή διαστημικά τηλεσκόπια – σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Η SpaceX θέλει τα διαστημικά αυτά οχήματα να μπορούν αν στείλουν δεκάδες επιβάτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, τη Σελήνη ή τον Άρη. Την περασμένη Κυριακή, η SpaceX προσθαλάσσωσε με ασφάλεια δύο αστροναύτες της NASA από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά από μια δοκιμαστική πτήση δύο μηνών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!