ΚΛΕΙΣΙΜΟ
To «κοτόπουλο» της Eurovision πιο πολύ άντρας είναι από κάτι προσκυνημένους

NASA: Χρησιμοποίησε σύστημα επικοινωνίας με λέιζερ στο διάστημα

Κάλυψε την απόσταση 1,5 φοράς μεταξύ Γης και Ήλιου

NASA: Χρησιμοποίησε σύστημα επικοινωνίας με λέιζερ στο διάστημα

Η αποστολή Psyche της NASA είναι σε εξέλιξη για τη μελέτη ενός μοναδικού αστεροειδούς και, καθώς προχωρά, η ομάδα δοκιμάζει ένα καινοτόμο σύστημα επικοινωνίας. Αυτή η νέα τεχνολογία δεν βασίζεται σε ραδιοκύματα, αλλά σε ένα υπέρυθρο λέιζερ, παρέχοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Στις 8 Απριλίου, το Psyche έστειλε ένα μήνυμα προς τη Γη από την απίστευτη απόσταση των 226 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Αυτό αντιστοιχεί σε 1,5 φορά την απόσταση μεταξύ Γης και Ήλιου!

Η αποστολή πέτυχε, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία του νέου συστήματος επικοινωνίας.

Υπέρυθρο λέιζερ, αντί για ραδιοκύματα

Το Psyche μετέδιδε τα τεχνικά του δεδομένα με ραδιοκύματα μέσω του Δικτύου Deep Space της NASA.

Η ομάδα της αποστολής αποφάσισε να μεταδώσει επίσης τα δεδομένα μέσω του συστήματος επικοινωνίας Deep Space Optical για πρώτη φορά.

Οι προηγούμενες μεταδόσεις δεν ήταν δεδομένα από το διαστημόπλοιο, αλλά δοκιμαστικά δεδομένα.

Η δοκιμή της 8ης Απριλίου έδειξε ότι ακόμη και από αυτή την απόσταση, η ταχύτητα λήψης δεδομένων έφτασε τα 25 Mbps, ξεπερνώντας κατά πολύ τον αρχικό στόχο του 1 Mbps. Στην πραγματικότητα, αποδείχθηκε 10 έως 100 φορές πιο γρήγορο από τις παραδοσιακές ραδιοφωνικές μεταδόσεις!

Αυτό το επίτευγμα αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την αποστολή Psyche. Επιβεβαιώνει την ικανότητα των οπτικών επικοινωνιών να λειτουργούν σε ακραίες αποστάσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για μελλοντικές αποστολές σε ακόμη πιο μακρινά διαστημικά σώματα.

Η επικεφαλής των επιχειρήσεων του έργου στο Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA, Meera Srinivasan, είπε πως η δοκιμή ήταν πολύ σημαντική γιατί έδειξε ότι η επικοινωνία με λέιζερ μπορεί να λειτουργήσει μαζί με το υπάρχον σύστημα επικοινωνίας μέσω ραδιοκυμάτων που διαθέτει το διαστημόπλοιο.

«Κατεβάσαμε περίπου 10 λεπτά δεδομένων αντιγράφων διαστημοπλοίου κατά τη διάρκεια μιας σύνδεσης στις 8 Απριλίου», ανέφερε η Meera Srinivasan σε δήλωσή της και συμπλήρωσε: «Μέχρι τότε, στέλναμε δοκιμαστικά και διαγνωστικά δεδομένα στις συνδέσεις μας προς τα κάτω από το Psyche. Αυτό αποτελεί σημαντικό ορόσημο για το έργο, δείχνοντας πώς οι οπτικές επικοινωνίες μπορούν να διασυνδεθούν με το σύστημα επικοινωνίας ραδιοσυχνοτήτων ενός διαστημικού σκάφους».

Ο στόχος για το μέλλον

Σε προηγούμενες δοκιμές το διαστημόπλοιο ήταν πολύ πιο κοντά – μόλις δεκάδες εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά. Εικόνες και ακόμη και ένα βίντεο με μία γάτα στάλθηκαν από το βαθύ διάστημα. Η τεχνολογία αυτή συνεχίζει να έχει ελπιδοφόρα αποτελέσματα, αλλά υπάρχουν ακόμα μερικά προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Για παράδειγμα, τα σύννεφα εμποδίζουν τις οπτικές παρατηρήσεις, κάτι που δεν ισχύει για τις ραδιοεπικοινωνίες.

«Έχουμε μάθει πολλά για το πόσο μακριά μπορούμε να ωθήσουμε το σύστημα όταν ο ουρανός είναι καθαρός, παρόλο που οι καταιγίδες έχουν διακόψει περιστασιακά τις λειτουργίες στους σταθμούς λήψης σήματος τόσο στο Table Mountain όσο και στο Palomar», δήλωσε ο Ryan Rogalin, επικεφαλής ηλεκτρονικών του δέκτη του έργου στο JPL.

Σύμφωνα με το Fox Report, η ομάδα θέλει να δει αν η τεχνολογία αυτή μπορεί να λειτουργήσει σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις.

Θα δοκιμάσουν ξανά το σύστημα τον Ιούνιο, όταν η αποστολή Psyche θα βρίσκεται σε απόσταση 2,5 φορές μεγαλύτερη από την απόσταση της Γης από τον Ήλιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτή είναι η μέγιστη απόσταση μεταξύ του Άρη και της Γης. Αν πετύχει, ίσως μπορέσουμε να στέλνουμε πολλά δεδομένα μεταξύ της Γης και του Άρη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.