Ένα πρωτότυπο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης με τη μορφή ενός σακιδίου με ενεργοποίηση φωνής που επιτρέπει σε άτομα με προβλήματα όρασης να περιηγούνται, να πορεύονται, χωρίς σκύλο-οδηγό ανέπτυξαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια.

Το πρωτοποριακό σύστημα είναι ενσωματωμένο σε ένα σακίδιο και συνδέεται με πολλούς αισθητήρες σε ένα γιλέκο. Οι ειδοποιήσεις ήχου μεταδίδονται στον χρήστη με προβλήματα όρασης σχετικά με το περιβάλλον γύρω του μέσω ακουστικού Bluetooth.

Ο Jagadish K. Mahendran, Μηχανικός Πληροφορικής / Τεχνητής Νοημοσύνης από το Ινστιτούτο Τεχνητής Νοημοσύνης του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, είναι ο εμπνευστής της επαναστατικής συσκευής.

Παρακάτω εμφανίζεται το σακίδιο συστήματος όρασης που χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο υπολογιστή για την αναγνώριση αντικειμένων σε πραγματικό περιβάλλον. Η συσκευή λέει στον χρήστη ότι ένα φανάρι, μια πινακίδα και μια διάβαση πεζών είναι μπροστά.

Σε ένα άλλο παράδειγμα, η συσκευή λέει στον χρήστη ότι ένα κράσπεδο βρίσκεται επαρκώς μακριά.

Ο Mahendran είπε ότι η ομάδα του είχε κίνητρα από προηγούμενη εργασία για την ρομποτική όραση. “Πέρυσι, όταν συναντήθηκα με έναν φίλο με προβλήματα όρασης, με εντυπωσίασε η ειρωνεία ότι ενώ έχω διδάξει ρομπότ να βλέπουν, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν μπορούν να δουν και χρειάζονται βοήθεια”, είπε.

Η τεχνολογία πίσω από το σακίδιο του συστήματος όρασης είναι ένα τσιπ επεξεργασίας Intel υψηλής τεχνολογίας ανώτερο από άλλα προγράμματα οπτικής βοήθειας υψηλής τεχνολογίας. Ο Mahendran είπε ότι η ταχεία πρόοδος στην τεχνολογία έχει μειώσει το πρωτότυπο βάρος και το καθιστά απλό και φορετό για όσους έχουν προβλήματα όρασης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!