Η Γη, όπως θα έχετε ήδη ακουστά, είναι ο τρίτος πιο κοντινός Πλανήτης στον Ήλιο, ο πιο πυκνός και ο πέμπτος μεγαλύτερος σε μάζα στο Ηλιακό Σύστημα.

Ειδικότερα, είναι ο μεγαλύτερος ανάμεσα στους γήινους πλανήτες, δηλαδή τους πλανήτες με στερεό φλοιό (Άρης, Αφροδίτη, Ερμής). 

Μάλιστα, στην αρχή αποτελούνταν αρχικά από μια παράκτια αμμώδη έκταση.

Κατόπιν η άμμος μετατράπηκε σε μικροβιακά στρώματα (αποτελούμενα κυρίως από κυανοβακτήρια, γνωστά και ως γαλαζοπράσινα φύκια) και στη συνέχεια σε βράχια διατηρώντας τα μικροβιακά ορυκτά μέσα στο πέτρωμα.

Μέχρι πρότινος γνωρίζαμε ότι ο πλανήτης μας έχει ηλικία 2,9 δισεκατομμυρίων χρόνων. Τουλάχιστον αυτό αποδείκνυαν τα πιο παλιά ιζηματογενή πετρώματα που βρέθηκαν στην Αφρική.

Ωστόσο Αμερικανοί επιστήμονες από το Old Dominion University της Βιρτζίνια έμειναν έκπληκτοι όταν βρέθηκαν στην περιοχή Pilbara της Δυτικής Αυστραλίας, όπου – ψάχνοντας για πρώιμα ίχνη ζωής – ανακάλυψαν πετρώματα που χρονολογούνται στα 3,5 δις χρόνια!

Έτσι η ηλικία του πλανήτη ανέβηκε κατά 0,6 δις χρόνια!

Φυσικές ενδείξεις για προγενέστερη ζωή συμπεριλαμβάνουν γραφίτη, μια ουσία παραγόμενη από ζωή, που βρέθηκε σε ιζηματογενή πετρώματα στην νοτιοδυτική Γροιλανδία, καθώς και «υπολείμματα βιοτικών υλικών» που βρέθηκαν σε βράχους ηλικίας 4,1 δισεκατομμυρίων ετών στην Δυτική Αυστραλία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

">