Ο Σουμπραμανιάν Τσαντρασεκάρ (Subrahmanyan Chandrasekhar) ήταν Ινδός αστροφυσικός, στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1983 από κοινού με τον Γουίλιαμ Άλφρεντ Φάουλερ για τις «θεωρητικές μελέτες του στις φυσικές διεργασίες που είναι σημαντικές στη δομή και εξέλιξη των αστέρων». Τα μαθηματικά μοντέλα του για την αστρική εξέλιξη αποτελούν τα καλύτερα τρέχοντα μοντέλα για τα ύστερα στάδια εξέλιξης των ογκωδών αστέρων και των μαύρων τρυπών.

Το όριο Τσαντρασεκάρ είναι μία από τις σημαντικότερες από τις συνεισφορές του Σουμπραμανιάν Τσαντρασεκάρ στην κατανόηση των αστεριών και της εξέλιξής τους. Το όριο εξηγεί ότι αν η μάζα ενός αστεριού είναι ελαφρύτερη από 1,44 φορές εκείνης του ήλιου, τελικά καταρρέει σε ένα πυκνότερο στάδιο που ονομάζεται λευκός νάνος. Όταν είναι βαρύτερος από 1,44 ήλιους ένας λευκός νάνος μπορεί να συνεχίσει να καταρρέει και να συμπυκνώνεται, εξελισσόμενος σε μαύρη τρύπα ή έκρηξη σουπερνόβα.

Ο Τσαντρασεκάρ γεννήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1910 στη Λαχόρη της Ινδίας (σήμερα ανήκει στο Πακιστάν).

Παιδί «θαύμα», ξεκίνησε να αναπτύσσει τη θεωρία του για την εξέλιξη των άστρων πριν καν συμπληρώσει τα 20 του χρόνια, πραγματοποιώντας και τις πρώτες του δημοσιεύσεις.
Στα 35 του χρόνια, ο Τσαντρασεκάρ ήταν ήδη ένας διακεκριμένος καθηγητής φυσικής, ενώ μέχρι τον θάνατό του, το 1995, απέσπασε δεκάδες βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, με τη θεωρία του για την εξέλιξη των αστεριών -αν και αρχικά αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό- να του χαρίζει τελικά το βραβείο Νόμπελ Φυσικής.

Απεβίωσε στις 21 Αυγούστου 1995 στο Σικάγο των ΗΠΑ σε ηλικία 84 ετών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

πηγή: perierga.gr