Αν και ήταν αναμενόμενο λίγες ώρες άντεξε ο σπόρος βαμβακιού από την Κίνα που βλάστησε στη Σελήνη και μόλις εκτέθηκε στις πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν κατά την διάρκεια της σεληνιακής νύχτας δεν μπόρεσε να συνεχίσει την ανάπτυξή του.

Ο σπόρος δημιούργησε ελπίδες ότι κάποια στιγμή στο μέλλον οι αστροναύτες θα μπορούν να καλλιεργήσουν το δικό τους φαγητό στο φεγγάρι.

Ο σπόρος που βλάστησε όσο διάστημα το σημείο που βρισκόταν στη Σελήνη ήταν από την πλευρά του Ήλιου, δεν άντεξε στην παγωμένη νύχτα του φεγγαριού.

Όταν, δηλαδή, η περιοχή στην οποία βρισκόταν ο σπόρος που άφησε η κινεζική αποστολή Chang’e-4 μπήκε στο σκοτάδι τα θερμόμετρα κατέγραψαν θερμοκρασίες μέχρι -170 βαθμούς Κελσίου «σκοτώνοντας» το βλαστό.

Η εξέλιξη αυτή, ωστόσο, ήταν αναμενόμενη για τους επιστήμονες που οργάνωσαν το πείραμα. «Ζωή δεν μπορεί να αντέξει στη νύχτα της Σελήνης» δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Ζιέ Γκενξίν.

Η Κινεζική υπηρεσία διαστήματος διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι ο βλαστός που δεν άντεξε θα αποσυντεθεί στο σφραγισμένο δοχείο μέσα στο οποίο μεταφέρθηκε χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για το περιβάλλον της Σελήνης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!