Την πατέντα για τη κατασκευή δορυφόρου που έχει την ιδιότητα να αυτοκαταστρέφεται όταν ολοκληρώσει την αποστολή του ή μετά από απροσδόκητη βλάβη κατέχει η ρωσική Roscosmos, με τους ειδικούς να αισιοδοξούν ότι θα σώσει τη Γη από τα διαστημικά σκουπίδια.

Η ρωσική κρατική εταιρεία Roscosmos απέκτησε την πατέντα για ένα δορυφόρο που αυτοκαταστρέφεται μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του ή έπειτα από μια απροσδόκητη βλάβη.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για αυτό το είδος δορυφόρου έχουν την ιδιότητα να εξαχνώνονται (περνούν από τη στερεή κατάσταση της ύλης κατευθείαν στην αέρια) σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες, που απλά σημαίνει ότι απλά γίνονται ατμός όταν μπουν στην ατμόσφαιρα της Γης ή όταν φτάσουν σε τροχιά.

Απλά στέλνεται ένα σήμα από τη Γη, όταν ο δορυφόρος πρέπει να καταστραφεί και ο δορυφόρος μετατρέπεται σε αέριο.

Υπάρχει επίσης η επιλογή να χρησιμοποιηθεί ένα ειδικό προστατευτικό στρώμα, που θα αφαιρείται όταν φτάνει η ώρα ο δορυφόρος να διαλυθεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της NASA, γύρω από τη Γη περιστρέφονται τουλάχιστον 20.000 διαστημικά σκουπίδια, ενώ το ρωσικό υπουργείο άμυνας υπολογίζει τον αριθμό τους στις 16.000, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι διαστημικά συντρίμμια, που προκαλούν σημαντικά προβλήματα στις εκτοξεύσεις.