Σύμφωνα με έρευνα, τα τρία τέταρτα των χρηστών του Διαδικτύου έχουν πληγεί από ψηφιακό έγκλημα στον κυβερνοχώρο.

Το 22% δήλωσε ότι δεν είχε καμία εμπειρία με κακόβουλο λογισμικό, απάτη κατά τις ηλεκτρονικές αγορές ή προσβολές στα κοινωνικά δίκτυα, σύμφωνα με έρευνα της βιομηχανικής ένωσης Bitkom. Το 2020, το ποσοστό ήταν 34% και το 2019, 40%.

Όποιος χρησιμοποιεί το διαδίκτυο θα πρέπει να αναμένει ότι θα βρεθεί αντιμέτωποςμε εγκληματίες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Bitkom Μπέρνχαρτ Ρόλεντερ.

«Γι’ αυτό είναι σημαντικό για όλους να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας: από τη χρήση ισχυρών κωδικών πρόσβασης μέχρι την εγκατάσταση λογισμικού προστασίας από ιούς και τη φειδωλή κοινοποίηση προσωπικών πληροφοριών».

Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν οι μισοί χρήστες ανέφεραν ότι μοιράστηκαν προσωπικά δεδομένα χωρίς να τους ζητηθεί. Το 29% έχει πέσει θύμα απάτης σε διαδικτυακές αγορές και το 13% σε χρηματικές συναλλαγές.

Στο 27%, ο υπολογιστής μολύνθηκε με κακόβουλο λογισμικό, όπως ιούς. Το 17% παρατήρησε τέτοια περιστατικά στα smartphones τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, υπήρξαν επίσης πολυάριθμες εγκληματικές πράξεις σε άμεση αλληλεπίδραση με άλλους χρήστες.

Έτσι, το 23% δέχθηκε σοβαρή προσβολή ή φραστική επίθεση. Εννέα τοις εκατό υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση.

Περίπου οι μισοί προσπάθησαν να μιλήσουν σε φίλους και γνωστούς για το συμβάν που αντιμετώπισαν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σχεδόν οι μισοί επικοινώνησαν με την εταιρεία που σχετίζεται με την εγκληματική δραστηριότητα, όπως η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, η τράπεζα ή ο πάροχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το 18% υπέβαλε μήνυση στην αστυνομία.