ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Κυτταρίτιδα: Πώς να την αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά

Τα όπλα ενάντια στην όψη φλοιού πορτοκαλιού

Κυτταρίτιδα: Πώς να την αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά

Η κυτταρίτιδα δεν είναι απλά συσσωρευμένο λίπος, γιατί τότε θα έφευγε με μία απλή δίαιτα.

Αν ήταν τοπικό πάχος, τότε δεν θα ταλαιπωρούσε ακόμη και τις αδύνατες κοπέλες. Αν ήταν ένα τοπικό πρόβλημα, τότε θα έφευγε με μία θεραπεία αισθητικής.

Φαίνεται, πως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η μάστιγα της ομορφιάς των γυναικών έχει τις ρίζες της πολύ πιο βαθιά.

Τι κρύβεται πίσω από τη φλούδα του πορτοκαλιού
«Το πρώτο στάδιο της ανάπτυξης της κυτταρίτιδας είναι η καταστροφή των αιμοφόρων αγγείων» εξηγεί ο Δρ. Μιούραντ, αμερικανός δερματολόγος και συγγραφέας του μπεστ σέλερ «The Cellulite Solution» («Η Λύση της Κυτταρίτιδας»).

«Αυτή η διαδικασία ξεκινάει προτού ακόμη εμφανιστούν τα σημάδια της κυτταρίτιδας. Η λειτουργία τους είναι να μεταφέρουν θρεπτικά στοιχεία, οξυγόνο και νερό σε όλους τους ιστούς που έχουν ανάγκη. Το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που θεωρούμε ως “αίμα” είναι νερό, με μερικά αιμοσφαίρια και θρεπτικές ουσίες στο διάλυμα. Καθώς οι ελεύθερες ρίζες, οι φλεγμονές και κάποια άλλα καταστροφικά στοιχεία επιτίθενται στα αγγεία, η ακεραιότητά τους εξασθενεί και ανοίγονται μικρές τρύπες που αφήνουν τα υγρά να ξεφύγουν».

Έτσι το νερό περιπλανιέται σε λάθος περιοχές, εκτός από εκείνες της οποίες παροχετεύονται τα υγρά υπό φυσιολογικές συνθήκες. Κατά συνέπεια, κάνει το σώμα να δείχνει πρησμένο και παραμορφωμένο.

Η φθορά, από την άλλη, που έχει προκληθεί στα αγγεία επηρεάζει τη λειτουργία της και τα κάνει όλο και λιγότερο ικανά να μεταφέρουν θρεπτικά στοιχεία και οξυγόνο στο διψασμένο δέρμα.

Σαν αποτέλεσμα, το δέρμα δεν έχει επαρκή θρέψη οπότε χάνει το σφρίγος του ενώ συγχρόνως είναι πρησμένο από τα υγρά που συσσωρεύονται. Αρχίζει να φθείρεται και να καταστρέφεται. Καθώς λοιπόν γίνεται πιο λεπτό, τα «άρρωστα» λιποκύτταρα έρχονται πιο κοντά στην επιφάνεια και δημιουργούν την ανάγλυφη εμφάνιση του δέρματος.

«Για να απαλλαγούμε από την κυτταρίτιδα πρέπει να επικεντρωθούμε στην επισκευή του χορίου και της επιδερμίδας, όχι στην καύση λίπους» δηλώνει κατηγορηματικά ο Δρ. Μιούραντ.

Το πρόβλημα του νερού
Όλες γνωρίζουμε ότι πρέπει να πίνουμε πολύ νερό για να παρέχουμε επαρκή ενυδάτωση στον οργανισμό. Το ζήτημα που θέτει, όμως, ο Δρ. Μιούραντ είναι το κατά πόσον το σώμα καταφέρνει να αξιοποιήσει τα υγρά που του εξασφαλίζουμε έτσι ώστε να επισκευάσει βλάβες όπως η κυτταρίτιδα. «Το να πίνουμε αρκετό νερό είναι μόνον η αρχή» γράφει ο αμερικανός δερματολόγος. «Καθώς μεγαλώνουμε και περνάμε από διάφορες περιπέτειες υγείας, οι ιστοί μας γίνονται λιγότερο ικανοί να χρησιμοποιήσουν το νερό που πίνουμε».

Τι ακριβώς συμβαίνει όταν πίνουμε οκτώ ποτήρια την ημέρα; Το πιθανότερο είναι ότι πηγαίνουμε και οκτώ φορές στην τουαλέτα.

Όλο αυτό το νερό που μπαίνει στο σώμα, σε λίγη ώρα βγαίνει. Αυτό συμβαίνει επειδή, καθώς μεγαλώνουμε, τα κύτταρα του σώματος χάνουν την ικανότητά τους να συγκρατήσουν υγρά. Το σώμα ενός μωρού αποτελείται κατά 75% από νερό.

Όταν φτάνουμε στη μέση ηλικία, το ποσοστό αυτό πέφτει στο 50%. Ένα κατεστραμμένο κύτταρο που δεν μπορεί να συγκρατήσει νερό είναι σαν μία τρύπια τσέπη. Συνεχίζεις να βάζεις χρήματα, αλλά δεν σου χρησιμεύουν γιατί απλώς γλιστρούν. Αν όμως επισκευαστούν τα κύτταρα, τότε προλαμβάνονται όλα τα προβλήματα που έχουν σχέση με την αφυδάτωση.

Το σώμα αποτελείται από δύο «τμήματα» που αποθηκεύουν και αξιοποιούν το νερό: τα κύτταρα και το συνδετικό ιστό.

Τα κύτταρα συναποτελούν τους μυς και τα όργανα ενώ ο συνδετικός ιστός είναι το ινώδες υλικό που συγκρατεί του μυς και τα όργανα στη θέση τους. Δυστυχώς, καθώς μεγαλώνουμε και εκτιθέμεθα στις βλαβερές επιδράσεις του περιβάλλοντος, τα δύο αυτά τμήματα αρχίζουν να καταστρέφονται.

Χάνουν την ικανότητά τους να τραβούν και να κατακρατούν όσο νερό χρειάζονται προκειμένου να λειτουργήσουν στο βέλτιστο επίπεδο. Το νερό που τελικά διαρρέει περιπλανιέται χωρίς σκοπό ανάμεσα στα κύτταρα και τις ίνες του συνδετικού ιστού.

Είναι όχι μόνο άχρηστο, αλλά δημιουργεί και προβλήματα. Συσσωρεύεται σε όλα τα λάθος σημεία, δημιουργώντας τα αντιαισθητικά πρηξίματα, ενώ συγχρόνως αφήνει τα κύτταρα τους ιστούς διψασμένους.

Τα «όπλα» στον πόλεμο ενάντια στην κυτταρίτιδα
Ουσιώδη λιπαρά οξέα
Για να συγκρατήσουμε το νερό στο εσωτερικό των κυττάρων, πρέπει να επισκευάσουμε τα τοιχώματά επίσης. Προκειμένου να παρακινήσουμε το σώμα επίσης να κάνει κάτι τέτοιο, χρειάζεται να του παρέχουμε τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι ουσιώδη λιπαρά οξέα. Το σώμα τα μετατρέπει σε λιπίδια, τα οποία αποτελούν δομικά στοιχεία των τοιχωμάτων των κυττάρων. Τα βρίσκουμε στα λιπαρά ψάρια, επίσης ξηρούς καρπούς και τα φυτικά έλαια. Επίσης, μπορεί κανείς να πάρει συμπληρώματα διατροφής από το φαρμακείο.

Αμινοξέα
Για να εμποδίσουμε τα άχρηστα υγρά νερό να αποθηκεύονται στο συνδετικό ιστό, δημιουργώντας τα βουναλάκια της κυτταρίτιδας, πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεκτικότητά του. Ο συνδετικός ιστός περιέχει κολλαγόνο και ελαστίνη, δύο ουσίες που εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία του. Για να αποκαταστήσουμε τη φθορά που έχουν υποστεί οι ίνες του, πρέπει να του παρέχουμε τις ουσίες που είναι απαραίτητες για τη σύνθεση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, δηλαδή τα αμινοξέα. Πώς θα εξασφαλίσουμε επαρκείς ποσότητες από αυτές τις ενώσεις; Το σώμα σχηματίζει τα αμινοξέα διασπώντας τις πρωτεΐνες που λαμβάνει μέσα από τη διατροφή. Η πιο γνωστή πηγή πρωτεΐνης είναι το κρέας, ωστόσο δεν είναι και η πιο χρήσιμη, καθώς το σώμα δεν καταφέρνει να την απορροφήσει σε ικανοποιητικό βαθμό. Τροφές όπως τα φασόλια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και ορισμένα λαχανικά μπορούν να παρέχουν πρωτεΐνη η οποία είναι καλύτερα αξιοποιήσιμη.

Γλυκοζαμίνη
Το υαλουρονικό οξύ είναι το κυρίαρχο υλικό που καταφέρνει να συγκρατεί το συνδετικό ιστό. Κατά συνέπεια πρέπει να φροντίσουμε για τη σύνθεσή του σε επαρκείς ποσότητες. Για την κατασκευή του, το σώμα μετατρέπει μία θρεπτική ουσία που ονομάζεται γλυκοζαμίνη. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί κανείς να την πάρει από τις τροφές, οπότε συστήνεται η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.

Λεκιθίνη και λιπίδια
Η επιδερμίδα, η ανώτερη στοιβάδα του δέρματος, είναι ο μεγάλος «ένοχος» στην υπόθεση τους κυτταρίτιδας. Αν αυτή κατάφερνε να καλύψει το δέρμα και ότι συμβαίνει μέσα σε αυτών (κατακράτηση υγρών κλπ), τότε ίσως η κυτταρίτιδα να μην ήταν ορατή και, φυσικά, να μην ενοχλούσε κανένα. Όταν το δέρμα είναι φθαρμένο και ισχνό, τότε αποκαλύπτει όλα όσα κρύβονται από κάτω. Για την ενίσχυση αυτού του τμήματος του δέρματος τα απαραίτητα συστατικά είναι η λεκιθίνη και τα λιπίδια. Η λεκιθίνη βρίσκεται σε τροφές, με κυριότερες τους κρόκους των αυγών και τη σόγια. Για τα λιπίδια, η καλύτερη πηγή είναι τα ουσιώδη λιπαρά οξέα.

Βιταμίνες Β και ιχνοστοιχεία
Νομίζετε ότι τα πράγματα είναι τόσο απλά; Η ικανοποιητική τροφοδοσία του οργανισμού με ουσιώδη λιπαρά οξέα, αμινοξέα και γλυκοζαμίνη δεν αρκεί. Το σώμα, από μόνο του, δεν καταφέρνει να τα αξιοποιήσει. Για να δουλέψει αποτελεσματικά το εργοστάσιο του μεταβολισμού χρειάζεται βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχεία, όπως το μαγνήσιο, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος. Μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά παρέχει ορισμένες ποσότητες από αυτά τα στοιχεία. Ωστόσο, ο Δρ. Μιούραντ υποστηρίζει πως αυτές δεν είναι αρκετές για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού. Ο οργανισμός χρειάζεται συμπληρώματα που να παρέχουν τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β στις κατάλληλες ποσότητες: Β3 (20 mg την ημέρα), Β5 (10 mg), Β12 (6 mg), Β6 (2 mg), Β2 (1,7 mg), Β1 (1,5 mg), φολικό οξύ (400 mcg) και βιοτίνη (300 mcg). Για τα ιχνοστοιχεία, οι απαιτούμενες ποσότητες είναι: μαγνήσιο (400 mg), σίδηρος (18 mg), ψευδάργυρος (15 mg), χαλκός (2 mg), μαγγάνιο (2 mg), ιώδιο (150 mcg), χρώμιο (120 mcg), μολυβδένιο (75 mcg), σελήνιο (70 mcg).

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Πρωτεΐνες
Λιπαρό μοσχαρίσιο κρέας
Επεξεργασμένα και καπνιστά κρέατα (λουκάνικα, μπέικον, αλλαντικά)
Τηγανητό κοτόπουλο και ψάρι
Πλήρες γάλα και γιαούρτι
Υδατάνθρακες
Επεξεργασμένη λευκή ζάχαρη
Καραμέλες και γλυκά
Ανθρακούχα αναψυκτικά, ακόμη και αυτά που δεν έχουν ζάχαρη
Παγωτά
Μαρμελάδες
Τηγανητά λαχανικά
Τροφές από λευκό αλεύρι (ψωμί, μακαρόνια, μπισκότα κλπ).
Λιπαρά
Υδρογονωμένα και μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια (περιέχονται στη μαργαρίνη, τα τσιπ και στα περισσότερα τυποποιημένα σνακ)
Βούτυρο
Μαγιονέζα
Τα περισσότερα τυριά.

Οι τροφές που πρέπει να καταναλώνετε με μέτρο

Πρωτεΐνη
Μοσχαρίσιο κρέας
Τυρί με χαμηλά λιπαρά
Ολόκληρα αυγά
Γάλα και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
Υδατάνθρακες
Μέλι
Μελάσα
Ακατέργαστη ζάχαρη
Φυσικοί χυμοί φρούτων χωρίς ζάχαρη
Αποξηραμένα φρούτα
Λιπαρά
Φυστικοβούτυρο
Ταχίνι
Ξηροί καρποί
Λιναρόσπορος, ηλιόσπορος και σουσάμι
Ελαιόλαδο
Ελιές.

Οι τροφές που απολαμβάνετε άφοβα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πρωτεΐνες
Φασόλια, φακές, αρακάς
Σόγια
Κοτόπουλο και γαλοπούλα χωρίς την πέτσα
Ψάρι
Ασπράδια αυγών
Άπαχο γάλα και γιαούρτι
Υδατάνθρακες
Υποκατάστατα ζάχαρης
Όλα τα φρούτα
Όλα τα λαχανικά
Δημητριακά ολικής αλέσεως.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.