Οι Αιγύπτιοι υιοθέτησαν αυτό το έθιμο κατά τη βασιλεία του Ahmose, όπως φαίνεται από τη σωρό χεριών στο ναό του στην Άβυδο.

Η τοποθεσία, ο χειρισμός και ίσως η τοποθέτηση των κομμένων χεριών, έρχεται σε αντίθεση με την υπόθεση πως το κίνητρο ήταν η τιμωρία.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι στρατιώτες έκοβαν τα δεξιά χέρια των εχθρών τους και τα παρουσίαζαν στον Φαραώ.

Συγκεκριμένα, το 2011, αρχαιολόγοι που εκτελούσαν ανασκαφές σε μια τοποθεσία στη βόρεια Αίγυπτο, γνωστή ως Tell el-Dab’a, ήρθαν αντιμέτωποι με ένα μακάβριο εύρημα. Καθώς έψαχναν μια σειρά από λάκκους έξω από τα τείχη του παλατιού της πόλης, βρήκαν 12 σκελετούς χεριών.

Τα τεμαχισμένα χέρια, όπως ανέφεραν οι ερευνητές στο Scientific Reports, είναι πιθανότατα τα τρόπαια στο πεδίο της μάχης, δηλαδή κάτι σαν βράβευση.

Τα χέρια τα έκοβαν από τα σώματα των εχθρών και τα αντάλλασσαν με χρυσό σε ένα τελετουργικό γνωστό με το όνομα «χρυσός της τιμής».

Επιγραφές σε αιγυπτιακούς τάφους απεικονίζουν ακρωτηριασμένα άκρα από τον 16ο έως τον 11ο αιώνα π.Χ., ωστόσο είναι η πρώτη φορά που οι αρχαιολόγοι βρήκαν και ανέλυσαν πραγματικά αυτά τα άκρα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο ακρωτηριασμός του δεξιού χεριού γινόταν από τους Hyksos 50-80 χρόνια πριν εμφανιστούν σε ιερογλυφικά τάφων.

Οι βασιλείς των Hyksos κυβέρνησαν τη νότια και τη μέση Αίγυπτο μεταξύ 1640-1530 π.Χ. Οι Hyksos θεωρούνται ως εισβολείς της Αιγύπτου και οι βασιλιάδες τους οι πρώτοι ξένοι ηγέτες της χώρας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!