Αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο ανακάλυψαν περίπου 30 άθικτες σαρκοφάγους, ηλικίας άνω των 2.500 ετών, σε υπόγειο τάφο της αρχαίας νεκρόπολης Σακκάρα.

Η περιοχή της Σακκάρα, σε απόσταση περίπου 32 χιλιομέτρων από το Κάιρο, πιστεύεται ότι φιλοξενούσε την βασιλική πρωτεύουσα της Μέμφιδας, ενώ σε αυτήν εντοπίζεται η αρχαιότερη γνωστή πυραμίδα του κόσμου.

Οι ξύλινες σαρκοφάγοι εντοπίστηκαν σε βάθος 10 με 12 μέτρων και έρχονται να προστεθούν στις ανακαλύψεις άλλων 30 σαρκοφάγων που βρέθηκαν στην ίδια περιοχή στις αρχές του μήνα Σεπτεμβρίου.

Στους τάφους βρέθηκαν, επιπλέον επιχρωματισμένα και επιχρυσωμένα αγάλματα, ενώ οι σαρκοφάγοι θεωρείται ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση και δεν πειράχτηκαν ποτέ έπειτα από την σφράγισή τους κατά την αρχαιότητα.

Οι σαρκοφάγοι εικάζεται ότι φιλοξενούν τις σορούς πολιτικών ηγετών και ιερέων της 26ης αιγυπτιακής δυναστείας, η οποία βρισκόταν στην εξουσία από το 664 έως το 545 π.Χ.

Το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ανακάλυψη θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες, ενώ ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Μουσταφά Μαντμπουλί, ευχαρίστησε σε βίντεό του το Υπουργείο και δήλωσε «ιδιαίτερα περήφανος για τον μοναδικό αιγυπτιακό πολιτισμό».

Αν και δεν είναι ακόμα γνωστή η τύχη των 30 νέων σαρκοφάγων που ήρθαν στο φως, όσες είχαν ανακαλυφθεί τον Σεπτέμβρη είναι γνωστό ότι πρόκειται να εκτεθούν στο προσφάτως ανεγερθέν Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο στην Γκίζα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Μουσείο αυτό, έκτασης περίπου 380 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, πρόκειται με το άνοιγμά του να αποτελέσει το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου που αφορά έναν μόνο πολιτισμό.