Η έχθρα που υπάρχει ανάμεσα στο Λίβερπουλ και το Μάντσεστερ είναι γνωστή, κυρίως στους ποδοσφαιρόφιλους. Το μεγαλύτερο ντέρμπι της χώρας άλλωστε θεωρείται αυτό ανάμεσα στις γειτόνισσες Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Μπορεί η έχθρα μεταξύ των οπαδών των ομάδων να κορυφώθηκε επειδή οι δυο τους είναι οι πιο επιτυχημένες ομάδες της Αγγλίας, αλλά η κόντρα μεταξύ των κατοίκων των δυο πόλεων προϋπήρχε από τα τέλη του 19ουα αιώνα και απλά το ποδόσφαιρο την έθρεψε ακόμα περισσότερο.

Οι δυο πόλεις βρίσκονται σε απόσταση μόλις 56 χιλιομέτρων. Από την βιομηχανική επανάσταση τον 18ο αιώνα, το Μάντσεστερ είχε πολύ περισσότερο κόσμο και ήταν το εμπορικό κέντρο του βορρά , κυρίως λόγω των εργοστασίων του βαμβακιού. Ωστόσο τα χρόνια που ακολούθησαν το Λίβερπουλ αποφάσισε να εκμεταλλευτεί το μεγάλο λιμάνι του και έγινε απαραίτητο για όλες τις βιομηχανίες βαμβακιού του βορρά, χρεώνοντας αρκετά μεγάλα ποσά για να περάσουν από και προς το λιμάνι του τα προϊόντα.

Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, το Λίβερπουλ είχε αναπτυχθεί τόσο που θεωρούνταν η δεύτερη πόλη ολόκληρης της αυτοκρατορίας. Οι παραγωγοί του Μάντσεστερ είχαν αρχίσει να δυσανασχετούν, αφού για να εισάγουν πρώτες ύλες μέσω του λιμανιού, έπρεπε να πληρώνουν υπερβολικά ποσά σε τέλη.

Η κόντρα ήδη υπήρχε δηλαδή αλλά το 1894 μετατράπηκε σε έχθρα. Νωρίτερα, οι βιομήχανοι του Μάντσεστερ έκαναν μια σύμπραξη και αποφάσισαν να αγοράσουν μια λωρίδα γης που ξεκινούσε από το Salford και έφτανε μέχρι τον ποταμό Mersey που με την σειρά του κατέληγε στην ανοιχτή θάλασσα. Κατασκεύασαν λοιπόν ένα κανάλι για πλοία το οποίο κατέληγε στο Μάντσεστερ, με αποτέλεσμα να γλιτώνουν τα τέλη του λιμανιού του Λίβερπουλ.

Η ανεργία χτύπησε πολλούς και η κόντρα που προϋπήρχε δεν άργησε να μετατραπεί σε έχθρα, μια έχθρα που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Ακόμα και πριν το άνοιγμα του Manchester Ship Canal, οι έμποροι του Λίβερπουλ, μάλλον απεχθάνονταν τους βιομήχανους που βρώμιζαν τα χέρια τους με τις μηχανές. Το ίδιο συνέβαινε και από την αντίθετη πλευρά, όπου οι βιομήχανοι σιχαίνονταν τους εμπόρους επειδή έβγαζαν χρήματα χωρίς να βρωμίζουν τα χέρια τους. Ωστόσο, πάντα η πλειοψηφία των δυο πόλεων αποτελούνταν από εργάτες, οι οποίοι κι αυτοί μεταξύ τους κατηγορούσαν την άλλη πλευρά για την οικονομική τους κατάσταση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτό συνήθως συμβαίνει μεταξύ γειτόνων. Ο ένας μπορεί να πάρει μερίδιο από τον πλούτο, την ακμή και την ευτυχία του άλλου. Γι’ αυτό άλλωστε στην Αγγλία ο όρος «ντέρμπι» απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά σε γειτονικές ομάδες.