Σχεδόν 10 κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην πρωτοβουλία της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν για σύνοδο κορυφής μεταξύ ηγετών της Ε.Ε. και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την Τετάρτη, οι Financial Times αναφέροντας διπλωματικές πηγές, επιβεβαίωσαν ότι η Μέρκελ και ο Μακρόν ήθελαν η Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει το ενδεχόμενο πρόσκλησης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σε σύνοδο κορυφής Ευρωπαίων ηγετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανία και η Γαλλία ζήτησαν επίσης την ανάπτυξη μιας νέας στρατηγικής της Ε.Ε. για στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία για την ανάπτυξη συζητήσεων με τη Μόσχα μετά τη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-ΗΠΑ στη Γενεύη.

Σύμφωνα με την πηγή του Bloomberg, περίπου 10 χώρες αντιτίθενται είτε με την ίδια την ιδέα είτε με το γεγονός ότι τέθηκε στην ημερήσια διάταξη της τρέχουσας συνεδρίασης την τελευταία στιγμή. Ένα σχέδιο εγγράφου της τρέχουσας συνόδου κορυφής της Ε.Ε. αναφέρει ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. «θα επανεξετάσουν τις υπάρχουσες μορφές διαλόγου με τη Ρωσία, ακόμη και σε επίπεδο ηγετών», αλλά αυτή η φράση είναι σε αγκύλες, πράγμα που σημαίνει ότι το κείμενο δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί. Σύμφωνα με το τελικό έγγραφο της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής της Ε.Ε., οι ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. ανέθεσαν στον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέφ Μπορέλ να αναπτύξουν πρωτοβουλίες για τρόπους περαιτέρω συνεργασίας με τη Ρωσία.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει το άνοιγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια επιλεκτική συνεργασία με τη Ρωσία σε τομείς ενδιαφέροντος της Ε.Ε», ανέφερε το έγγραφο. Ειδικότερα, προτάθηκε συνεργασία με τη Μόσχα στους τομείς της κλιματικής αλλαγής και του περιβάλλοντος, της υγειονομικής περίθαλψης, ορισμένων θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της ιρανικής πυρηνικής συμφωνίας και των συγκρούσεων στη Συρία και τη Λιβύη. Ωστόσο, ορισμένοι ηγέτες των κρατών μελών του μπλοκ εξέφρασαν την επιθυμία τους για την Επιτροπή της Ε.Ε. να προτείνει μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών κυρώσεων, ως απάντηση σε πιθανά «φιλικά βήματα» της Μόσχας.

«Όσον αφορά την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς μας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει την ανάγκη για μια σταθερή και συντονισμένη ανταπόκριση από την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της σε οποιαδήποτε περαιτέρω κακοήθη, παράνομη και διαταραγμένη δραστηριότητα από τη Ρωσία, κάνοντας πλήρη χρήση όλων των μέσων που διαθέτει η Ε.Ε., και διασφάλιση του συντονισμού με τους εταίρους».

Για το σκοπό αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και τον Ύπατο Εκπρόσωπο να υποβάλουν επιλογές για πρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών κυρώσεων “, ανέφερε το έγγραφο. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν απευθύνεται στα μέσα ενημέρωσης καθώς φτάνει την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν αναφέρει ότι ο διάλογος Ε.Ε.-Ρωσίας είναι απαραίτητος για την ευρωπαϊκή σταθερότητα. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, η Μέρκελ δήλωσε ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συναίνεση για τη σύνοδο κορυφής Ε.Ε.-Ρωσίας, καλώντας τους ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. να δείξουν περισσότερη γενναιότητα σχετικά με την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής. Η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε επίσης τις συνομιλίες επί του θέματος ως δύσκολες. Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι απαιτείται διάλογος μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας για την υπεράσπιση της σταθερότητας και των συμφερόντων του μπλοκ, χαρακτηρίζοντάς τον τον «σωστό τρόπο προόδου» με τις διμερείς σχέσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!