Πράκτορες καριέρας της CIA εργάστηκαν στη ρωσική κυβέρνηση τη δεκαετία του 1990, αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Καθάρισα τους πάντες»
Σύμφωνα με τον ίδιο, «καθάρισα τους πάντες στις αρχές της δεκαετίας του 2000» και ορισμένοι οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας καθώς συμμετείχαν σε ρωσικές εμπορικές επιχειρήσεις.
Αν και ο Πούτιν δεν κατονόμασε αυτούς τους πράκτορες της CIA, εκτιμάται ότι αναφερόταν στους συμβούλους Andrei Shleifer και Jonathan Hay.
Ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι κατά τη δεκαετία του 1990 μέλη της ρωσικής κυβέρνησης ήταν πράκτορες της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA).
«Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 είχα ήδη καθαρίσει τους πάντες, αλλά στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όπως αποδείχθηκε, τα μέλη του προσωπικού της CIA των ΗΠΑ υπηρετούσαν ως σύμβουλοι και επίσημοι υπάλληλοι της ρωσικής κυβέρνησης», είπε ο Πούτιν στη διάρκεια συνάντησης του Συμβουλίου για την Ανάπτυξη της Κοινωνίας των Πολιτών και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Εκατοντάδες πράκτορες»
Ο Ρουσλάν Κασμπουλάτοφ, πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Σοβιέτ της RSFSR (Ρωσική Σοβιετική Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία) και συνεργάτης του πρώτου προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μπόρις Γέλτσιν, είχε δηλώσει ότι αυτός ο ρώσος ηγέτης περιτρυγιριζόταν από «εκατοντάδες πράκτορες της CIA».
Πριν από αυτόν, ο πρώην αντιπρόεδρος της Ρωσίας Αλεξάντερ Ρούτσκοϊ είχε αποκαλύψει ότι άγνωστος άνδρας με ξένη προφορά συμβούλευε τον Μπόρις Γέλτσιν για διορισμούς σε κορυφαίες θέσεις στο κράτος λίγο πριν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης.
Πράκτορες της CIA διώχθηκαν στη συνέχεια στις Ηνωμένες Πολιτείες για προσωπικό πλουτισμό, επειδή συμμετείχαν σε ρωσικές ιδιωτικές εταιρείες, ανέφερε επίσης ο Πούτιν.
Την άνοιξη του 2013, ο ρώσος πρόεδρος είχε ανακοινώσει ότι αξιωματικοί των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών εργάζονταν τη δεκαετία του ’90 στον κύκλο του Ανατόλι Τσουμπάις , ο οποίος ήταν τότε επικεφαλής της Επιτροπής Κρατικής Περιουσίας και επέβλεπε την ιδιωτικοποίηση.
«Οδηγήθηκαν σε δίκη»
«Μετά την επιστροφή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες οδηγήθηκαν σε δίκη για το γεγονός ότι, κατά παράβαση των νόμων της χώρας τους, πλούτισαν με τις δραστηριότητές τους στη Ρωσική Ομοσπονδία. Και δεν είχαν το δικαίωμα να το κάνουν ως εν ενεργεία αξιωματικοί των υπηρεσιών πληροφοριών.
»Σύμφωνα με τον νόμο, απαγορευόταν να ασκούν οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά δεν μπορούσαν να αντισταθούν – στη διαφθορά, ξέρετε», είπε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους.
Σύμφωνα με πηγή του RIA Novosti, ο Πούτιν αναφερόταν στους συμβούλους της ρωσικής κυβέρνησης σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων – Τζόναθαν Χέι και Αντρέι Σλάιφερ.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αμερικανικό δικαστήριο τους κατηγόρησε για παράνομο πλουτισμό, αφού, εκτός από τις συμβουλευτικές υπηρεσίες, ο Χέι και ο Σλάιφερ ασχολούνταν με επενδύσεις.
«Η παραβίαση της σύμβασης, σύμφωνα με την κυβέρνηση, προκάλεσε τεράστια ζημιά στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις» έγραφε η εφημερίδα Kommersant το 2004.
Υπό την κάλυψη της USAID
Το 2005, ο Σλάιφερ (καταγωγή από την ΕΣΣΔ που μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες με τους γονείς του το 1976) καταδικάστηκε σε πρόστιμο 28,5 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο ίδιος με τον βοηθό του Χέι έφτασαν στη Ρωσία στο πλαίσιο προγράμματος βοήθειας για τη μετάβαση σε μια οικονομία της αγοράς, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τον Οργανισμό Διεθνούς Ανάπτυξης των Η.Π.Α. (USAID).
Ο δημοσιογράφος Γουίλιαμ Μπλαμ είχε αποκαλύψει ότι η USAID συνεργάστηκε με τη CIA τουλάχιστον τις δεκαετίες του 1960 και του 1970.
Οι πράκτορες πληροφοριών συχνά δρούσαν στο εξωτερικό υπό την κάλυψη αυτής της δομής.
Η USAID λειτούργησε στη Ρωσική Ομοσπονδία από το 1992 έως το 2012, συμμετείχε στη σύνταξη του Συντάγματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συνεργάστηκε με κυβερνητικούς φορείς και αριθμό μη κερδοσκοπικών οργανισμών ανθρωπιστικού χαρακτήρα.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.