Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Ιράκλι Γκαριμπασβίλι, υπέβαλλε σήμερα Δευτέρα (29/1) την παραίτηση του, αναφέροντας ότι θέλει να προετοιμαστεί για τις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν Οκτώβριο.

Ο Γκαριμπασβίλι δήλωσε ότι του προτάθηκε να ηγηθεί του κυβερνώντος κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο», μια κίνηση που θα συζητηθεί όπως είπε στο συνέδριο του κόμματος την Πέμπτη.

Τα μέσα ενημέρωσης της Γεωργίας, συμπεριλαμβανομένων των τηλεοπτικών καναλιών τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης, ανέφεραν ότι ο Ιράκλι Κομπακίτζε, ο νυν ηγέτης του «Γεωργιανού Ονείρου», θα διαδεχθεί τον Γκαριμπασβίλι στην πρωθυπουργία, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Reuters πηγή προσκείμενη στο κόμμα.

Ο Κορνέλι Κακαχία, διευθυντής της δεξαμενής σκέψης (think tank) Γεωργιανό Ινστιτούτο Πολιτικής, δήλωσε ότι η αλλαγή του πρωθυπουργού θα είναι απίθανο να σημαίνει αλλαγές στην πολιτική και πρωτίστως στοχεύει να στηρίξει τον κυβερνητικό συνασπισμό πριν τις εκλογές.

Ο Κακαχία δήλωσε ότι ο Κομπακίτζε έχει αποκτήσει την φήμη «του ριζοσπάστη ρήτορα» ενάντια στους αντιπάλους της κυβέρνησης.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το «Γεωργιανό Όνειρο» είναι μακράν το πιο δημοφιλές κόμμα της χώρας, αλλά έχει χάσει την υποστήριξη του από το 2020 όταν κέρδισε μια ισχνή πλειοψηφία στην βουλή.

Η Γεωργία τον Δεκέμβριο πέτυχε τον μακροχρόνιο στόχο να γίνει υποψήφιο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και οι σχέσεις της με την Δύση έχουν ενταθεί από τις επικρίσεις των αυταρχικών πολιτικών τάσεων και την εμβάθυνση των σχέσεων της Γεωργίας με την Ρωσία.

Υπό την ηγεσία του απερχόμενου Γκαριμπασβίλι, η Γεωργία αρνήθηκε επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία, ενώ αποκατέστησε επίσης την απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Ρωσία για πρώτη φορά από το 2019.

Το «Γεωργιανό Όνειρο» τάσσεται υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, που και ως οργανισμοί υπέρμετρα δημοφιλείς στην Γεωργία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Ρωσία, τα στρατεύματα της οποίας σταθμεύουν σε δύο αποσχισθείσες περιοχές της Γεωργίας, αντιτίθεται στην ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ.