Εμμένει στη «σκληρή» γραμμή κατά οποιασδήποτε σκέψης για ευρωομόλογο η Αυστρία.

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης των ηγετών των χωρών – μελών της ΕΕ ο Κουρτς φαίνεται αμετακίνητος τόσο στην έκδοση ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός, όσο και στην κοινοτικοποίηση χρεών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβεβαίωσε ότι η Αυστρία θα συνεχίσει να βοηθά και να δείχνει αλληλεγγύη απέναντι στις χώρες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Ανέφερε επίσης πως, ενόψει της αποψινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης, έχει ανταλλάξει απόψεις με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων της Ολλανδίας και της Σουηδίας (σ.σ. οι οποίες, μαζί με την Αυστρία, ζητούσαν έως τώρα έναν περιορισμό του κοινοτικού προϋπολογισμού περίπου στο 1% του ΑΕΠ).

Δεν αναμένονται αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής
Πάντως σύμφωνα με τον διευθυντή του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αυστρία Μάρτιν Ζέλμαϊερ στη Σύνοδο Κορυφής δεν πρόκειται να υπάρξουν αποφάσεις.

Υπογράμμισε ότι μία συμφωνία για τον νέο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ θα πρέπει να επιτευχθεί πριν από το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα προτείνει να χρησιμοποιηθεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ ως «αξιόπιστη υπόσχεση» για να δοθούν δάνεια στις χώρες που πλήττονται από τον κορονοϊό, τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν ευνοϊκά μέσω ομολόγων.

Κατά την άποψή του, πρότυπα γι’ αυτή τη χρηματοδότηση μέσω ομολόγων υπάρχουν από τη δημοσιονομική κρίση, όταν, για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε πάρει το 2020 χρήματα για την Ελλάδα και την Πορτογαλία, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν νομικά εφικτό στη βάση του ‘Αρθρου 112 (2) της Συνθήκης της ΕΕ.

Γερμανικές επιφυλάξεις
Εξάλλου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς διατηρεί τις επιφυλάξεις του σχετικά με τα κορωνο-ομόλογα, τα οποία ζητούν για παράδειγμα η Ιταλία και η Ισπανία:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Οι συζητήσεις δεν πρέπει να αφορούν στα εργαλεία, αλλά στην επίλυση ενός προβλήματος. Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να δούμε πόσα χρήματα χρειάζονται συγκεκριμένα και γιατί θα χρησιμοποιηθούν. Στη συνέχεια πρέπει να αποσαφηνιστεί η χρηματοδότηση. Αυτό θα είναι πιο σκόπιμο να συμβεί κατά την συζήτηση για το μελλοντικό πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, τον προϋπολογισμό της ΕΕ», τόνισε ο Σολτς σε συνέντευξή του.