Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως έφτασε σε συμφωνία για την χρηματοδότηση των υποψηφίων προς ένταξη στην ΕΕ χωρών.

Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες φυσικά βρίσκεται και η Τουρκία, για την οποία η ελληνική κυβέρνηση ακόμη περιμένει κυρώσεις.

Σύμφωνα με δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) συμφώνησαν ότι τα κεφάλαια του IPA III (το νέο μέσο προενταξιακής βοήθειας) θα διατεθούν στις υποψήφιες χώρες της ΕΕ Τουρκία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σκόπια και Σερβία, καθώς και στους δυνητικούς υποψηφίους Βοσνία Ερζεγοβίνη και Κοσσυφοπέδιο.

Συνολικά, 14 δισεκατομμύρια χρηματοδοτικής στήριξης θα χορηγηθούν σε αυτές τις χώρες από τον προϋπολογισμό της ΕΕ σε περίοδο 7 ετών. Το IPA III θα υποστηρίξει αυτές τις χώρες στην εκπλήρωση των κριτηρίων ένταξης μέσω ολοκληρωμένων μεταρρυθμίσεων. Θα ακολουθηθεί μια πολιτική προσανατολισμένη στην κατανομή των κεφαλαίων, στρατηγικά και δυναμικά.

Το IPA III θα επικεντρωθεί στο κράτος δικαίου και στον σεβασμό των βασικών αξιών. Θα ενθαρρυνθούν οι μεταρρυθμίσεις με στόχο την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, την οικονομική διακυβέρνηση και την ανταγωνιστικότητα. Τα κεφάλαια του IPA III θα διανεμηθούν σύμφωνα με τις θεματικές προτεραιότητες. Οι πόροι βάσει χώρας δεν θα διατεθούν όπως τα κεφάλαια IPA της προηγούμενης περιόδου.

Οι χώρες που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και σημειώνουν πρόοδο προς τις προτεραιότητες θα ανταμειφθούν με ευελιξία. Μετά από αυτό το στάδιο, η συμφιλίωση μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ πρέπει να εγκριθεί επίσημα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το ΕΚ.

Ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Olivér Várhelyi, σχολίασε:

«Αυτή η πολυαναμενόμενη συμφωνία σχετικά με τη φιλόδοξη χρηματοδοτική μας βοήθεια είναι ένα θετικό, ευπρόσδεκτο και ισχυρό μήνυμα για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία. Το συμφωνηθέν πακέτο είναι μια σταθερή επένδυση στο μέλλον της περιοχής διεύρυνσης και της ΕΕ, υποστηρίζοντας την εφαρμογή βασικών πολιτικών, θεσμικών, κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων για συμμόρφωση με τα πρότυπα της ΕΕ και σταδιακή εναρμόνιση με τους κανόνες και τις πολιτικές της. Μέσω επενδύσεων σε βασικούς τομείς, όπως η συνδεσιμότητα, οι υποδομές, το περιβάλλον και το κλίμα, καθώς και η ενέργεια και το ψηφιακό, θα ενισχύσει τη σύγκλιση με την ΕΕ και θα αποφέρει απτά οφέλη για τους πολίτες».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!