Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αλλάξει κατά πολύ τις σχέσεις μεταξύ των χωρών, με τη Σαουδική Αραβία, που άλλοτε ήταν ένας από τους πιο κοντινούς συμμάχους των ΗΠΑ, να βρίσκεται πλέον όλο και πιο κοντά στην Κίνα. 

Αυτό επιβεβαίωσαν και οι δηλώσεις του Σαουδάραβα υπουργού Ενεργείας, πρίγκιπα Abdulaziz bin Salman Al Saud, ο οποίος υποστήριξε ότι το Πεκίνο «έχει καταλάβει και θα συνεχίσει να κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως». 

">

Η Σαουδική Αραβία, ένας από τους βασικούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή, επιδιώκει να αναπτύξει συνεργασία με την Κίνα, παρά τις ανησυχίες των δυτικών χωρών, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας μιλώντας στη Δέκατη Διάσκεψη Αράβων και Κινέζων επιχειρηματιών στο Ριάντ.

«Η σημερινή πραγματικότητα είναι ότι η Κίνα κατέχει, έχει καταλάβει και θα συνεχίσει να κατέχει ηγετική θέση. Δεν πρέπει να ανταγωνιστούμε την Κίνα, πρέπει να συνεργαστούμε μαζί της», είπε ο υπουργός, η ομιλία του οποίου μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Asharq. «Η συνεργασία με την Κίνα είναι σκόπιμη γιατί έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία να προσελκύσουν τους κατάλληλους κατασκευαστές δημοσίων έργων».