Κινέζος πρέσβης: «Η ελληνοσινική συνεργασία έχει αναπτύξει ισχυρή δυναμική»

Δεν υπήρξε καμία παύση των ανταλλαγών και της συνεργασίας των δύο χωρών λόγω της πανδημίας

Κινέζος πρέσβης: «Η ελληνοσινική συνεργασία έχει αναπτύξει ισχυρή δυναμική»

Το μήνυμα πως τα τελευταία τρία χρόνια η ελληνοσινική συνεργασία έχει αναπτύξει ισχυρή δυναμική, «η οποία πρόκειται να μετατραπεί σε ισχυρή κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη στην εποχή μετά την πανδημία», εκφράζει ο πρεσβευτής της Κίνας στην Ελλάδα Σιάο Τζουντσένγκ.

Επίσης, διατυπώνει την πεποίθησή του ότι η σινοελληνική συνεργασία θα καρποφορήσει, προσφέροντας απτά οφέλη στις δύο χώρες και τους δύο λαούς.

Ειδικότερα, ο Κινέζος πρέσβης παρατηρεί πως δεν υπήρξε καμία παύση των ανταλλαγών και της συνεργασίας των δύο χωρών λόγω της πανδημίας και υπογραμμίζει πως ενώνοντας τις δυνάμεις τους στη μάχη κατά της πανδημίας, η Ελλάδα και η Κίνα προώθησαν ενεργά την ανάπτυξη της έμπρακτης συνεργασίας τους σε διάφορους τομείς. Ενδεικτικά, σημειώνει πως οι δύο χώρες υπέγραψαν το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης για τον Τουρισμό 2022-2024, πραγματοποίησαν μαζί την 13η σύσκεψη της Μεικτής Επιτροπής Κίνας-Ελλάδας για την Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία, διεξήγαγαν συνομιλίες σε επίπεδο διευθυντών στο πλαίσιο της διμερούς Επιτροπής του Τριετούς Σχεδίου Συνεργασίας σε Βασικούς Τομείς και ίδρυσαν τη Συμβουλευτική Επιτροπή για τις Ανταλλαγές και τη Συνεργασία στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Για το θέμα του διμερούς εμπορίου, αναφέρει πως από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2022 ο όγκος του έφτασε τα 12,8 δισ. δολάρια, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 18,4%. Για τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους, προσθέτει, τα λειτουργικά έσοδα του λιμένα του Πειραιά αναμένεται να ανέλθουν στα 145,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 28,02%.

Ειδική αναφορά κάνει ακόμα στην απευθείας πτήση Σαγκάη-Αθήνα, που εγκαινιάστηκε την περασμένη εβδομάδα. «Αυτά είναι μερικά μόνο από τα επιτεύγματα της διμερούς συνεργασίας μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας» υπογραμμίζει και συμπληρώνει: «Το 20ό Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας διευκρίνισε τα καθήκοντά μας και την οδό που πρέπει να ακολουθήσουμε για την ολοκληρωμένη προώθηση της μεγάλης αναζωογόνησης του κινέζικου έθνους μέσω ενός κινέζικου εκσυγχρονισμού. Η ομάδα μεσαίου εισοδήματος της Κίνας πρόκειται να ξεπεράσει τα 800 εκατομμύρια μέσα στα επόμενα δεκαπέντε χρόνια. Η Κίνα θα συνεχίσει να επεκτείνει σταθερά το άνοιγμα των κανόνων, των κανονισμών, της διαχείρισης, των προτύπων κ.λπ., προωθώντας το αμοιβαίο κέρδος και την αμοιβαία επωφελή συνεργασία της με την Ελλάδα και άλλες χώρες στο πλαίσιο της υψηλής ποιότητας και από κοινού οικοδόμησης της Πρωτοβουλίας “Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος”».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στον απόηχο της σταδιακής χαλάρωσης στην Κίνα της πολιτικής πρόληψης και ελέγχου της πανδημίας, αλλά και της απόφασης να βάλει τέλος στην υποχρεωτική καραντίνα κατά την είσοδο της χώρας από τις 8 Ιανουαρίου, ο Σιάο Τζουντσένγκ αναφέρει ότι τα τελευταία τρία χρόνια από το ξέσπασμα της COVID-19, η κινέζικη κυβέρνηση βελτιώνει και προσαρμόζει συνεχώς τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου της επιδημίας με βάση τα ακριβή επιστημονικά δεδομένα και ανταποκρινόμενη στις συνθήκες. «Σήμερα η Κίνα έχει μεταβάλει τον χαρακτηρισμό της επιδημίας από “Κατηγορία Α για τη Διαχείριση Λοιμωδών Νοσημάτων Τύπου Β” σε “Κατηγορία Β για τη Διαχείριση Λοιμωδών Νοσημάτων Τύπου Β”. Το βάρος στην αντιμετώπιση της επιδημίας έχει πλέον μετατοπιστεί από την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων στην ιατρική περίθαλψη, έτσι ώστε να διατηρήσουμε μια αμυντική γραμμή στην προστασία της υγείας και την πρόληψη σοβαρών ασθενειών. Βάσει αυτού, αλλά και για να καταστήσουμε τις μετακινήσεις κινέζων και αλλοδαπών πιο εύκολες, ασφαλείς, με τάξη και αποτελεσματικές, η κυβέρνηση της Κίνας διαμόρφωσε ειδικά ένα προσωρινό σχέδιο μέτρων, το οποίο πρόκειται να εφαρμοστεί στις 8 Ιανουαρίου 2023» επισημαίνει. Ειδικότερα, εξηγεί ότι σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, όσοι ταξιδεύουν στην Κίνα θα μπορούν να επιβιβαστούν στην πτήση τους φέροντας αρνητικό τεστ 48 ωρών πριν από την αναχώρησή τους και να συμπληρώσουν μια υγειονομική δήλωση προς τις τελωνιακές αρχές κατά την είσοδό τους, χωρίς πλέον να απαιτείται να υποβάλουν αίτηση για έκδοση κώδικα ταχείας απόκρισης (QR code) για την κατάσταση της υγείας τους από την πρεσβεία της Κίνας. «Στα σημεία εισόδου της χώρας δεν θα γίνονται πλέον τεστ νουκλεϊκού οξέος για τα εισερχόμενα άτομα και δεν υπάρχει πλέον απαίτηση για καραντίνα σε κεντρικά διαμορφωμένο χώρο. Η χώρα μας θα συνεχίσει να βελτιώνει τα μέτρα που αφορούν την είσοδο αλλοδαπών στη χώρα για την επανέναρξη της εργασίας και της παραγωγής, επιχειρηματικές δραστηριότητες, σπουδές, επισκέψεις σε συγγενείς, επανενώσεις οικογενειών κ.ά. λόγους, παρέχοντας αντίστοιχες διευκολύνσεις στην έκδοση θεωρήσεων, ακυρώνοντας το όριο επιβατών στις διεθνείς πτήσεις, αυξάνοντας σταδιακά τον αριθμό των τελευταίων και βελτιώνοντας την κατανομή των διαδρομών. Επιπλέον η Κίνα θα επιτρέψει σταδιακά την είσοδο στη χώρα από τα λιμάνια και τις χερσαίες εισόδους, διευκολύνοντας περαιτέρω τους Κινέζους και αλλοδαπούς που εργάζονται ως μέλη πληρώματος και τις μετακινήσεις τους» προσθέτει. Ακόμα, εκφράζει την πεποίθηση ότι «τα μέτρα αυτά θα δώσουν αποτελεσματική ώθηση για τη σταδιακή ανάκαμψη και ανάπτυξη των επαφών και της συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας, επιτρέποντας μας να αναπτύξουμε περαιτέρω τις διμερείς μας σχέσεις».

Τέλος, ο Σιάο Τζουντσένγκ σκιαγραφεί τη σημερινή οικονομική κατάσταση στην Κίνα και τις προοπτικές ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας. «Η Κίνα επιμένει να συνδυάζει την πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας με την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, ελαχιστοποιώντας τον αντίκτυπο της πανδημίας στη ζωή του λαού μας και στην οικονομική και κοινωνική του ανάπτυξη. Ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας για το 2020 και 2021 ήταν 5,1%, με τη χώρα να κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων οικονομιών του κόσμου. Πέρυσι το ΑΕΠ της Κίνας αναλογούσε στο 18,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ το εξωτερικό της εμπόριο ανήλθε στα 6,9 τρισ. δολάρια, με τη χώρα μας να παραμένει σταθερά η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία και η πρώτη εμπορική δύναμη του κόσμου. Η κινέζικη οικονομία έχει ισχυρή ανθεκτικότητα, πλούσιες δυνατότητες και ζωτικότητα, με τα θεμελιώδη αυτά χαρακτηριστικά της να παραμένουν μακροπρόθεσμα αμετάβλητα» αναφέρει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει πως η Κεντρική Διάσκεψη για την Οικονομία που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα τόνισε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να εφαρμόζει μια προορατική και συνετή δημοσιονομική και νομισματική πολιτική. «Με τη σταδιακή και ομαλή βελτίωση και προσαρμογή των μέτρων πρόληψης και ελέγχου της επιδημίας, η οικονομία της Κίνας αναμένεται να συνεχίσει την ανάκαμψή της. Πρόσφατα τα εμπορικά επιμελητήρια της Γερμανίας και της Αυστραλίας στην Κίνα διεξήγαγαν έρευνα σε γερμανικές και αυστραλιανές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 77% των ερωτηθέντων γερμανικών επιχειρήσεων πιστεύει ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου τους θα συνεχίσει την ανοδική πορεία του μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Το 66% των αυστραλιανών εταιρειών σχεδιάζει να επεκτείνει τις επενδύσεις του στη χώρα, και το 58% θεωρεί την Κίνα ως έναν από τους τρεις κορυφαίους επενδυτικούς προορισμούς του κόσμου για τα επόμενα τρία χρόνια. Οι δηλώσεις αυτές αντανακλούν περίτρανα την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας στις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας».

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.