Η Κροατία δαπάνησε 3,7 εκ. ευρώ για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ) κατά της Σερβίας για γενοκτονία, σύμφωνα με το κροατικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Τα έξοδα της προσφυγής της Δημοκρατίας της Κροατίας κατά της Δημοκρατίας της Σερβίας για παράβαση της Σύμβασης Αποτροπής και Τιμωρίας του εγκλήματος της Γενοκτονίας στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης της Χάγης ανέρχονται σε 28.111.598 κούνα (περίπου 3,7 εκ. ευρώ» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης της Κροατίας.

Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων, πάνω από 3,1 εκ. ευρώ δαπανήθηκαν για την πρόσληψη του Αμερικανού δικηγόρου, Ντέιβιντ Ρίβκιν και για τη νομική εταιρεία Matrix Chambers με έδρα τη Βρετανία για την παροχή υπηρεσιών από τους ειδικούς στο διεθνές δίκαιο, Φίλιπ Σαντς, Τζέιμς Κρόφορντ, Κέιρ Στάρμερ και από άλλους, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Στα έξοδα συμπεριλαμβάνονται επίσης, το κόστος των μεταφράσεων εγγράφων, των αναλύσεων ειδικών, της συγκέντρωσης και επεξεργασίας στοιχείων, τα ταξιδιωτικά έξοδα και έξοδα διαμονής μαρτύρων και νομικών.

Η Κροατία κατέθεσε την προσφυγή κατά της Σερβίας το 1999 ζητώντας από το Βελιγράδι να τιμωρήσει όλους τους δράστες εγκλημάτων πολέμου στη διάρκεια του πολέμου στην Κροατία, επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών που λεηλατήθηκαν και την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων.

Ως απάντηση η Σερβία κατέθεσε αντιπροσφυγή το 2010 υποστηρίζοντας ότι η Κροατία ευθύνεται για γενοκτονία σε βάρος των Σέρβων στη διάρκεια και μετά τη λήξη του πολέμου.

Τόσο το Ζάγκρεμπ όσο και το Βελιγράδι εξέφρασαν την πεποίθηση ότι θα νικήσουν, αλλά εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν θα μπορέσει να αποδείξει ότι διαπράχθηκε γενοκτονία και εξέφρασαν ανησυχίες ότι η διαδικασία στο ICJ θα επιδεινώσει τις σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών.

Από την ίδρυσή του, μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αναγνώρισε μόνον σε μία περίπτωση τη διάπραξη γενοκτονίας, στη σφαγή της Σρεμπρένιτσας στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη το 1995.Από το 1999 όταν κατατέθηκε η προσφυγή έως το 2004 η υπόθεση ήταν αρμοδιότητα της κροατικής κυβέρνησης και μετά το 2004 ανατέθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η ετυμηγορία του ICJ για την προσφυγή της Κροατίας και την αντιπροσφυγή της Σερβίας αναμένεται τον επόμενο χρόνο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr