Στην σύλληψη 141 διαδηλωτών μετά από βίαιες συγκρούσεις μαζί τους προχώρησε η αστυνομία της Σλοβενίας. Αιχμή των κινητοποιήσεων είναι η αντίθεση στα μέτρα λιτότητας και σε φαινόμενα διαφθοράς.

Ο αναπληρωτής δήμαρχος της πόλης του Μάριμπορ προειδοποίησε για τον κίνδυνο «πιθανής αναρχίας», καθώς οι διαδηλώσεις αγκάλιασαν πέντε αστικά κέντρα της Σλοβενίας, μεταξύ αυτών και την πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα. Ωστόσο, μόνο η συγκέντρωση στο Μάριμπορ είχε βίαιη κατάληξη.

Η αστυνομία ανακοίνωσε 119 συλλήψεις στο Μάριμπορ και 22 σε άλλες πόλεις για «διατάραξη δημόσιας τάξης και κοινής ειρήνης». Στην ίδια πόλη τραυματίστηκαν επίσης 25 αστυνομικοί.

Η Σλοβενία προσπαθεί να αποφύγει την ένταξή της στον μηχανισμό διάσωσης, εν μέσω ύφεσης, υψηλής ανεργίας και έκθεσης των τραπεζών της σε «κακά» δάνεια. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει πρόγραμμα περικοπών στους μισθούς του δημόσιου τομέα, μείωσης των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας, αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ώστε να περιορίσει το έλλειμμα στο 3% για το 2013, έναντι 4,2% για το 2012.

Η χώρα αντιμετωπίζει εντεινόμενη πίεση εξαιτίας του μεγεθυνόμενου χρέους της, που αναμένεται να φτάσει το 60% του ΑΕΠ της το 2013.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr