ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Δεν πάει καλά το κυβερνητικό οικονομικό αφήγημα: Η Sonoco έκλεισε δύο εργοστάσιά της στην Μακεδονία – Στο «δρόμο» οι εργζόμενοι

Η διοίκηση της αμερικανικών συμφερόντων εταιρείας Sonoco Alcore, συγκέντρωσε τους περίπου 100 εργαζομένους, για να τους ανακοινώσει ότι αποφάσισε να κλείσει τις δύο μονάδες της (στο Κιλκίς και στη Σίνδο Θεσσαλονίκης) και να αναστείλει τις δραστηριότητές της.

Το κυβερνητικό οικονομικό αφήγημα δεν πάει καθόλου καλά.

Η Sonoco Alcore είναι 100% θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας συσκευασίας καταναλωτικών προϊόντων Sonoco.

Λειτουργεί 29 εργοστάσια σωλήνων και πυρήνων και 5 εργοστάσια χαρτονιού στην Ευρώπη. Στο Κιλκίς, απασχολούσε περίπου 65-70 εργαζόμενους και παράγει χαρτί από ανακύκλωση ενώ στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, με περίπου 30 εργαζόμενους, παράγει «μαδρέν» δηλαδή χάρτινους κορμούς συσκευασίας προϊόντων. Το μεγάλο πρόβλημα της εταιρείας (εκτός από τις απώλειές της στη Ρωσία όπου είχε πρόσφατα επενδύσει σημαντικά ποσά) στην Ελλάδα, ήταν και είναι, το Ενεργειακό.

Η δραστηριότητά της είναι ενεργοβόρος και η διοίκηση δηλώνει ότι δεν έχει βρει ανταπόκριση από την πολιτεία για εκλογίκευση του κόστους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πέρυσι είχε επενδύσει περίπου 3 εκατ. ευρώ για αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής Ενέργειας αλλά ο ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορούσε να την εντάξει στο δίκτυό του «λόγω έλλειψης χωρητικότητας δικτύου».

Όλα έτοιμα για την εισαγωγή των μετοχών της Noval στη Χρηματιστήριο

Ετοιμοπόλεμα είναι τα στελέχη του Ομίλου Viohalco για να ξεκινήσει η δημόσια εγγραφή της εισαγωγής των μετοχών της Noval στη Χρηματιστήριο. Το κλίμα στις διεθνείς αγορές δείχνει να βελτιώνεται και αυξάνεται η διάθεση των διαχειριστών για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου. Επιπλέον, η ελληνική αγορά real estate βρίσκεται σε μια εντελώς διαφορετική φάση σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Η νέα στρατηγική προσέγγιση των θεσμικών κυρίως επενδυτικών κεφαλαίων, συνοψίζεται στη λέξη «visibility», καθώς η διοίκηση της Noval προσπαθεί να καταστήσει σαφές και διάφανο το πλαίσιο των κερδοφόρων δραστηριοτήτων. Η Noval κατάφερε να αυξήσει το NAV, την εσωτερική της αξία, σ’ ένα περιβάλλον ανοδικών επιτοκίων. Με αξία ακινήτων ύψους 571 εκατ. ευρώ, κατάφερε να αυξήσει κατά 164% στα καθαρά κέρδη της το 2023, με κινητήριο δύναμη την αύξηση των εσόδων της από τα ενοίκια. Τώρα που οι αγορές προσδοκούν μια σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους χρήματος, η Noval θέλει να δείξει ότι δραστηριοποιείται σ’ ένα κομμάτι της αγοράς Real Estate που χαρακτηρίζεται από υψηλή ζήτηση και χαμηλή προσφορά, επομένως η αξία των επενδύσεών της είναι προφανής. Η EBRD δεσμεύτηκε να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Noval Property νωρίτερα από την αγορά, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτόν τις προοπτικές του επενδυτικού σχεδιασμού της διοίκησης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

H Sunlight ετοιμάζεται για κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο 1 δισ. ευρώ

Το 2023 η Sunlight του Ομίλου Olympia (Π. Γερμανός) έσπασε για πρώτη φορά στην ιστορία της το «φράγμα» του 1 δισ. ευρώ σε επίπεδο εσόδων και αύξησε τα EBITDA (σε 89,3 εκατ., από 34,1 εκατ. ευρώ) και την προ φόρων κερδοφορία (14,8 εκατ. ευρώ έναντι 9,9 εκατ.) αλλά αυτές οι επιδόσεις δεν σημαίνουν πως η χρονιά που διανύουμε είναι ζωτικής σημασίας για την εταιρεία. Στο επενδυτικό της πλάνο που βρίσκεται σε εξέλιξη, κομβικό ρόλο έχει το σχέδιο ύψους 1,5 - 2 δισ. ευρώ για τη δημιουργία gigafactory κατασκευής στοιχείων λιθίου (lithium cells). Προτεραιότητα της εταιρείας είναι η επένδυση αυτή να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Κοζάνη, κάτι που όμως σε σημαντικό βαθμό αποτελεί συνάρτηση και των εργαλείων χρηματοδότησης που θα εξασφαλιστούν, καθώς είχε αναφερθεί πως υπάρχουν και άλλες επιλογές (Γαλλία). Σε κάθε περίπτωση η Sunlight προετοιμάζεται, και όπως γίνεται γνωστό βρίσκεται σε τελικές συζητήσεις με ελληνικές τράπεζες για κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο 1 δισ. ευρώ που θα εξασφαλίσει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές απαιτήσεις για την επέκταση στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και τις εφαρμογές βιομηχανικής κινητικότητας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Απρόσμενα (μεγάλα) έσοδα από τον Λίβανο για τον κατασκευαστικό όμιλο ΑΒΑΞ

Ο κατασκευαστικός όμιλος ΑΒΑΞ είχε προ δεκαετίας συμφωνήσει με την κυβέρνηση του Λιβάνου να αναλάβει το έργο Deir Aamar (Phase II) για την κατασκευή θερμικού σταθμού παραγωγής ενέργειας κοντά στην πόλη Τρίπολη. Στο έργο προϋπολογισμού 470 εκατ. δολαρίων υπήρξε εμπλοκή, η ΑΒΑΞ ήρθε σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση του Λιβάνου και το 2016 ο ελληνικός κατασκευαστικός όμιλος προσέφυγε στο Διεθνές Κέντρο Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών (το ICSID λειτουργεί υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Τράπεζας) για να πάρει τα λεφτά του ζητώντας αποζημίωση 370,6 εκατ. ευρώ. Πριν από λίγες ημέρες η εταιρεία ενημερώθηκε πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία διαιτησίας και πλέον αναμένεται η έκδοση της επίσημης απόφασης. Στα οικονομικά στοιχεία του Ομίλου η εκτίμηση ανακτησιμότητας από τη διοίκηση είχε αρχικά περιοριστεί μόνο στο τιμολογημένο μέρος της απαίτησης, στα 51,8 εκατ. και στη συνέχεια έχει απομειωθεί σταδιακά, μέχρι τα 14,8 εκατ. στο τέλος του 2023.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Οι Άραβες μπήκαν στο παιχνίδι της πώλησης της United Group (μητρικής της NOVA)

Το πωλητήριο για τη United Group (μητρική της NOVA) βρίσκεται σε εξέλιξη και οι διεργασίες φαίνεται να εντείνονται.  Δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει πιθανό ενδιαφέρον της Emirates Telecommunications Group Co.(E&), γνωστής σε πολλούς ως Etisalat. Ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός από το Άμπου Ντάμπι επιθυμεί να επεκταθεί εκτός της τοπικής του αγοράς και βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης μιας πιθανής εξαγοράς της United Group, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα. Η United Group ελέγχεται από το γνωστό fund BC Partners στο οποίο εμφανίζεται να συνομιλεί με χρηματοοικονομικούς συμβούλους για τις επιλογές που υφίστανται, κάτι που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πώληση της UG (εκτός από την Ελλάδα, έχει παρουσία σε άλλες 9 χώρες) ως σύνολο, αποεπένδυση από μερικές αγορές ή δραστηριότητες κ.λπ., καθώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η εταιρεία να πουληθεί σε τμήματα σε διάφορους αγοραστές, αν και όλα εξαρτώνται από το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί. Το Bloomberg κάνει λόγο για μια αποτίμηση της UG στα επίπεδα των 8 δισ., οπότε αντιλαμβάνεται κανείς για τι μεγέθη μιλάμε. Η Etisalat πάντως τυχαία δεν είναι, καθώς ελέγχει ποσοστό 14,6% του Vodafone Group και επιπλέον και πιο σημαντικό πρόσφατα εξαγόρασε πλειοψηφικό πακέτο περιουσιακών στοιχείων του PPF Telecom Group σε Βουλγαρία, Ουγγαρία, Σερβία και Σλοβακία. Να σημειωθεί, τέλος, πως ο επικεφαλής της BC Partners, Νίκος Σταθόπουλος, από το φόρουμ των Δελφών είχε αναφέρει πρόσφατα πως η United έχει πάει εξαιρετικά τα τελευταία χρόνια, έχει 4πλασιάσει τον τζίρο και την κερδοφορία της με Εbitda άνω του 1 δισ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >