ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κύπρος, Ίμια, Oruc Reis, Κάσος. Εθνική συνήθεια έγινε η υποχώρηση...

Γιάννης Στουρνάρας: «Οι επενδύσεις σε πραγματικούς όρους το 2022 ήταν κατά 50% χαμηλότερες σε σχέση με το 2008»

Την ανησυχία του εξέφρασε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας καθώς όπως είπε ότι οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τις επιχειρήσεις προχωρούν με βραδύτερο ρυθμό (14% του συνόλου), γεγονός που καθυστερεί την πραγματοποίηση επενδυτικών δαπανών.

Παράλληλα ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα παρουσιάζουν σημαντική απόκλιση από το μέσο όρο της ΕΕ.

Όπως είπε,  σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι επενδύσεις σε πραγματικούς όρους το 2022 ήταν κατά 50% περίπου χαμηλότερες σε σχέση με το 2008.

Ο λόγος των επενδύσεων προς το ΑΕΠ, ο οποίος κυμαινόταν γύρω στο 24% πριν από το 2008 (δηλαδή σε επίπεδο συγκρίσιμο με το μέσο όρο της ΕΕ), κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της κρίσης και διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο σε 11,9% την περίοδο 2010-2020.

Σημειώνεται ότι πρόσφατη μελέτη του ΔΝΤ εκτιμά ότι το επενδυτικό κενό στην Ελλάδα, σύμφωνα με κάποιες μετρήσεις, έφτασε έως 8% του ΑΕΠ για το 2019.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας μιλώντας  στην εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας ΕΙΒ INVESTMENT SURVEY 2023 για την Ελλάδα  τόνισε ότι η έγκαιρη απορρόφηση και η εκταμίευση των πόρων του RRF προς τον ιδιωτικό τομέα είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη των προβλεπόμενων ρυθμών αύξησης των ακαθάριστων επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου κατά την περίοδο 2024-2026.

“Μέχρι στιγμής, το ποσοστό απορρόφησης των πόρων του RRF είναι ικανοποιητικό (41% από συνολικό ποσό 36 δισεκ. ευρώ) και η Ελλάδα είναι 4η στη σχετική κατάταξη των χωρών σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, οι εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις προχωρούν με βραδύτερο ρυθμό (14% του συνόλου), γεγονός που καθυστερεί την πραγματοποίηση επενδυτικών δαπανών” είπε.

Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι  η πρόοδος που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια και οι θετικές προοπτικές της οικονομίας αντανακλώνται στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης των ελληνικών κρατικών ομολόγων στην επενδυτική κατηγορία.

Ωστόσο, απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για την επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Αυτό απαιτεί την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων, που είναι καθοριστικής σημασίας για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων” πρόσθεσε.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία προβλέπεται να καταγράψει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σύγκριση με τη ζώνη του ευρώ. Πρόσθεσε ότι η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ενισχύει τη διαδικασία σύγκλισης του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδος προς τα μέσα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), διαδικασία η οποία διακόπηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης δημόσιου χρέους.

“Οι κύριες κινητήριες δυνάμεις της οικονομικής δραστηριότητας θα συνεχίσουν να είναι οι επενδυτικές δαπάνες, χάρη στη συμβολή των ευρωπαϊκών πόρων και ιδίως του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), καθώς και η ιδιωτική κατανάλωση, λόγω της αύξησης του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος χάρη στην άνοδο της απασχόλησης και στη μείωση του πληθωρισμού” πρόσθεσε.

Ο κ. Στουρνάρας αναλυτικά για το ρόλο των επενδυτικών δαπανών είπε:

Με δεδομένα τα προβλήματα που συνδέονται με τη γήρανση του πληθυσμού, την υπογεννητικότητα και τη χαμηλή συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό, ο ρόλος των επενδύσεων σε υλικό και ανθρώπινο κεφάλαιο καθίσταται καθοριστικός για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Βραχυπρόθεσμα, οι επενδυτικές δαπάνες ενισχύουν τη ζήτηση και το ρυθμό ανάπτυξης. Μακροπρόθεσμα, αυξάνουν το κεφαλαιακό απόθεμα της οικονομίας και επιταχύνουν το ρυθμό αύξησης του δυνητικού προϊόντος.

Οι επενδυτικές δαπάνες μπορούν να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη, είτε αφορούν βελτιώσεις στις υποδομές, την εκπαίδευση και την υγεία, είτε επενδύσεις σε παραγωγικό εξοπλισμό, μηχανήματα, καθώς και σε άυλα στοιχεία ενεργητικού και σε τεχνολογίες αιχμής.

Ως αποτέλεσμα της αύξησης του αποθέματος υλικού και ανθρώπινου κεφαλαίου, η παραγωγικότητα της εργασίας βελτιώνεται και καθίσταται δυνατή η διατηρήσιμη αύξηση των πραγματικών μισθών και του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.

Ωστόσο, το σταθερά χαμηλό επίπεδο συσσώρευσης παραγωγικού κεφαλαίου αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην αύξηση της παραγωγικότητας και τη σύγκλιση με το μέσο όρο της ΕΕ. Ειδικότερα, από την κρίση δημόσιου χρέους και εξής οι επενδύσεις στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ παρουσιάζουν σημαντική απόκλιση από το μέσο όρο της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι επενδύσεις σε πραγματικούς όρους το 2022 ήταν κατά 50% περίπου χαμηλότερες σε σχέση με το 2008.

Ο λόγος των επενδύσεων προς το ΑΕΠ, ο οποίος κυμαινόταν γύρω στο 24% πριν από το 2008 (δηλαδή σε επίπεδο συγκρίσιμο με το μέσο όρο της ΕΕ), κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της κρίσης και διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο σε 11,9% την περίοδο 2010-2020.

Σημειώνεται ότι πρόσφατη μελέτη του ΔΝΤ εκτιμά ότι το επενδυτικό κενό στην Ελλάδα, σύμφωνα με κάποιες μετρήσεις, έφτασε έως 8% του ΑΕΠ για το 2019. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι παράγοντες που έχουν επηρεάσει ανασταλτικά τις επενδύσεις περιλαμβάνουν, στην περίπτωση των επιχειρηματικών επενδύσεων, διαρθρωτικά εμπόδια, ενώ, όσον αφορά τις επενδύσεις των νοικοκυριών, τις εξελίξεις του οικονομικού κύκλου και των εισοδημάτων.

Οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της έντονης αύξησης των επενδύσεων τη διετία 2021-2022.

Οι επιχειρηματικές επενδύσεις έχουν ανακάμψει πλήρως και έχουν επανέλθει στα προ του 2010 επίπεδα, ενώ οι επενδύσεις σε κατοικίες είναι χαμηλές, εντούτοις αυξάνονται με ταχύ ρυθμό λόγω της ισχυρής ζήτησης από πλευράς εγχώριων επενδυτών, καθώς και επενδυτών από χώρες της ΕΕ αλλά και από τρίτες χώρες στο πλαίσιο του προγράμματος Golden Visa.

Οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένουν όμως χαμηλότερες από το μέσο όρο της ΕΕ (14,3%, έναντι 22,0% στην ΕΕ το 2023).

Σημειώνεται πάντως ότι το επενδυτικό κενό δεν είναι γνώρισμα μόνο της ελληνικής οικονομίας.

Επενδυτικό κενό έχει και η ΕΕ στο σύνολό της σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ΕΤΕπ, το επενδυτικό κενό της ΕΕ σε σύγκριση με τις ΗΠΑ αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στη δυναμική του προϊόντος, το υψηλό κόστος κεφαλαίου, τους χρηματοοικονομικούς περιορισμούς, τη δανειακή επιβάρυνση των επιχειρήσεων και την αβεβαιότητα.

Ειδικότερα, υπάρχει μεγάλο κενό στις επενδύσεις σε εξοπλισμό πληροφορικής και επικοινωνιών (ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών) και σε προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας. Στην περίπτωση της Ελλάδος, το κενό στις παραγωγικές επενδύσεις σε σύγκριση με τις ΗΠΑ είναι το μεγαλύτερο στην ΕΕ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ΔΕΗ έκανε την έκπληξη και κράτησε τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε λογικά επίπεδα

Ευχαριστημένος είναι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης αφού οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα όχι μόνο δεν θα φουσκώσουν για τον Αύγουστο αλλά προμηνύονται σε λογικά επίπεδα, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα επιβαρυνθούν οι οικιακοί καταναλωτές. Έχοντας πάρει το «καπελάκι» του από την ακριβή Elpedison από τον προηγούμενο μήνα, ο υπουργός έχει μετακινηθεί στη ΔΕΗ, ευελπιστώντας ότι ο παίκτης με τη δεσπόζουσα θέση στην αγορά θα κάνει για τρίτο συνεχή μήνα τη μεγάλη έκπληξη σε επίπεδο εκπτώσεων προσφέροντας ένα φθηνό πράσινο τιμολόγιο για τον Αύγουστο. Έχει σημασία η τιμή που θα δώσει η ΔΕΗ καθώς στο πελατολόγιό της βρίσκεται πάνω από το 70% των οικιακών πελατών άρα η πλειοψηφία των καταναλωτών ρεύματος. Κρατήστε δύο προθεσμίες: στις 2 Αυγούστου ο υπουργός θα ανακοινώσει το ύψος της επιδότησης που θα χορηγηθεί στα νοικοκυριά και την επόμενη εβδομάδα θα γίνει γνωστό το ύψος του ειδικού έκτακτου τέλους που θα επιβαρύνει τους παραγωγούς από φυσικό αέριο το οποίο αναμένεται να είναι μικρότερης κλίμακας λόγω της απορρόφησης μεγάλου ποσοστού των αυξήσεων από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Αφού η αγορά κατάλαβε ότι δεν ευθύνεται η επιχείρηση για τη διεθνή αύξηση της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και ότι δεν μετακυλίει το κόστος στα τιμολόγια των πελατών της κι αφού οι αναλυτές μέτρησαν το κόστος του έκτακτου τέλους που επέβαλε η κυβέρνηση στους παραγωγούς ρεύματος με φυσικό αέριο, η μετοχή της ΔΕΗ βρίσκει την ισορροπία της πάνω από τα 11,5 ευρώ. Στις 6 Αυγούστου, η ΔΕΗ θα ανακοινώσει αποτελέσματα β’ τριμήνου και εξαμήνου και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η διοίκηση θα επαναβεβαιώσει πως φέτος τα λειτουργικά κέρδη του Ομίλου θα φτάσουν το 1,8 δισ. ευρώ, του χρόνου θα αυξηθούν στα 2 δισ. € και το 2026 τα EBITDA της ΔΕΗ θα είναι 2,3 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια, η σημερινή κεφαλαιοποίηση των 4,3 δισ. ευρώ θεωρείται εξαιρετικά χαμηλή. Η διοίκηση της ΔΕΗ θα διαβεβαιώσει ότι ένα μεγάλο μέρος των EBITDA θα περνά στην καθαρή κερδοφορία υπέρ των μετόχων και φυσικά θα αναπτύξει το σχέδιο για τις τηλεπικοινωνίες και τις άλλες υπηρεσίες που θα συμπληρώσουν τη δραστηριότητα του ομίλου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Έχει ξεσπάσει «άγριος» πόλεμος μεταξύ των εταιρειών τηλεπικοινωνίας

Η συμφωνία των Cosmote και Nova για κοινή χρήση αθλητικού τους περιεχομένου ήταν μόνον η αρχή. Συμφώνησαν ότι δεν θα ανταγωνιστούν στη μετάδοση αθλητικών αγώνων. Ο ανταγωνισμός στην αγορά των τηλεπικοινωνιών οξύνεται μέρα με τη μέρα με αιχμή τις τιμές, τις υπηρεσίες αλλά και τις ταχύτητες. Ήδη η Cosmote ετοιμάζεται να αυξήσει σημαντικά τις ταχύτητες upload για τους συνδρομητές που έχουν οπτική ίνα (FTTH συνδέσεις). Αυτοί οι συνδρομητές θα μπορούν να ανεβάζουν βίντεο και βαριές τρισδιάστατες παρουσιάσεις με δεκαπλάσιες ταχύτητες από τις σημερινές. Τον Σεπτέμβριο ο ΟΤΕ θα βγει στην αγορά με ένα νέο υπερ-υψηλής ταχύτητας πακέτο οπτικής ίνας, με ταχύτητες 3 Gbps download και 1,5 Gbps upload. Χωρίς αμφιβολία, ο ΟΤΕ σπεύδει να προλάβει τη ΔΕΗ που θα βγει κι αυτή στη λιανική αγορά των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών με οπτικές ίνες και ταχύτητες έως και 2.5 Gigabps. Μαζί όμως με τις ταχύτητες, αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες και το περιεχόμενο που θα χρησιμοποιούν αυτά τα νέα δίκτυα. Τηλεδιασκέψεις, το cloud computing και η μεταφόρτωση μεγάλων αρχείων θα αποκτήσουν νέες δυνατότητες. Στο παιχνίδι του ανταγωνισμού θέλει να μπει και η Vodafone με νέα δίκτυα και υπηρεσίες. Όλοι μαζί περιμένουν το σύνθημα από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που τον Σεπτέμβριο θα εγκαινιάσει την πρωτοβουλία "Gigabit Voucher" για να κινητροδοτήσει τη χρήση ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερ-υψηλών ταχυτήτων στη χώρα μας. Το πρόγραμμα θα προσφέρει επιδότηση έως 200 ευρώ ανά σύνδεση, με διάρκεια 24 μηνών, προσφέροντας κίνητρο στην υιοθέτηση προηγμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών από τους καταναλωτές.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Επιτακτική ανάγκη η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει την Ελευσίνα με τα Οινόφυτα και θα παρακάμπτει την Αθήνα

Ως «σανίδα σωτηρίας» για την Αθήνα θεωρείται η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνας-Οινοφύτων αλλά προς το παρόν είναι ακόμα στην σφαίρα της φαντασίας. Η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών πρέπει να προωθήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση τις νομοθετικές βελτιώσεις που έχει σχεδιάσει για να ξεμπλοκάρει ο θεσμός των πρότυπων προτάσεων που αφορά έργα ΣΔΙΤ ή παραχωρήσεων. Πρόκειται για ένα εργαλείο ανάθεσης έργων, σύμφωνα με το οποίο η ωρίμανση ενός έργου γίνεται από τον ιδιώτη, ο οποίος και καταθέτει τη μελέτη στο Δημόσιο. Αν στη διαδικασία του διαγωνισμού που ακολουθεί δεν κερδίσει το έργο, τότε αποζημιώνεται για την κατάρτιση των μελετών από την εταιρία που κέρδισε τον διαγωνισμό. Μια τέτοια πρότυπη πρόταση έχει καταθέσει εδώ και αρκετούς μήνες η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για να κατασκευάσει με παραχώρηση 35 ετών έναν αυτοκινητόδρομο 40 χιλιομέτρων ο οποίος θα συνδέει την Αττική Οδό στο ύψος της Ελευσίνας με τα Οινόφυτα. Ο συγκεκριμένος αυτοκινητόδρομος θα δώσει ανάσα στο κυκλοφοριακό της Αθήνας καθώς τα φορτηγά που σήμερα μπαίνουν στον αστικό ιστό θα μπορούν να παρακάμπτουν το βεβαρυμένο οδικό δίκτυο του Λεκανοπεδίου. Με το συγκεκριμένο έργο εξυπηρετείται η οδική σύνδεση σημαντικών Βιομηχανικών Περιοχών των Οινοφύτων, του Ασπροπύργου, της Ελευσίνας, και του Θριάσιου πεδίου καθώς και του Εμπορευματικού Λιμένα Πειραιά και ταυτόχρονα περιορίζει το κυκλοφοριακό χάος της Αττικής καθώς θα μειωθεί η κυκλοφορία των φορτηγών σε βασικούς οδικούς άξονες π.χ. ο Κηφισός, Λ. Αθηνών κ.ά.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Το 50% από τα έσοδα των λιμανιών θα πηγαίνει σε έργα αναβάθμισης των υποδομών τους

Μια σημαντική αλλαγή προβλέπει το νομοσχέδιο για το Υπερταμείο που κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση. Με το άρθρο 36 τροποποιείται το καταστατικό του ΤΑΙΠΕΔ και διευρύνεται ο σκοπός του, ώστε τα έσοδα από συμβάσεις αξιοποίησης λιμένων και μαρινών, να μην πηγαίνουν αποκλειστικά για τη μείωση του χρέους, αλλά το 50% από αυτά να χρησιμοποιείται σε έργα αναβάθμισης λιμένων. Αυτό σημαίνει ότι ένα σημαντικό ποσό θα αξιοποιηθεί για αυτόν τον λόγο δεδομένου ότι υπάρχουν σε διαφορετικά στάδια ωρίμανσης 4 projects που αφορούν λιμάνια. Συγκεκριμένα, κυρώθηκε από τη Βουλή και το επόμενο διάστημα θα γίνει από τον όμιλο Γκριμάλντι η πληρωμή των 80 εκατ. για το λιμάνι του Ηρακλείου. Είναι υπό παραχώρηση το εμπορικό λιμάνι Φίλιππος Β’ της Καβάλας για το οποίο η κοινοπραξία υπό τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει προσφέρει τίμημα 33,9 εκατ. Υπάρχει προτιμητέος επενδυτής (ο ΟΛΘ) για το λιμάνι του Βόλου με τίμημα 51 εκατ., ενώ είναι σε εξέλιξη και ο διαγωνισμός για το λιμάνι του Λαυρίου. Συνεπώς, για έργα αναβάθμισης λιμένων από τα τρία projects προκύπτουν πόροι 82 εκατ., ποσό στο οποίο θα αθροίσουμε και το 50% του τιμήματος για το Λαύριο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μόνο τουρισμό έχει να προσφέρει αυτή η χώρα; – Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκαν 4.780 πτήσεις στην επικράτεια – Αριθμός ρεκόρ

Την περασμένη Κυριακή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, η Ελλάδα έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, με 4.780 πτήσεις στην επικράτεια. Είχαμε μία πτήση πάνω από τους ελληνικούς αιθέρες κάθε 25 δευτερόλεπτα όλη την ημέρα. Σήμερα, η Μοτοδυναμική θα δημοσιεύσει τις λογιστικές της καταστάσεις και θα δούμε πώς πάνε οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων, αυτό το καλοκαίρι. Από τα αποτελέσματα της Μοτοδυναμικής θα πάρουμε μια ιδέα για τα αποτελέσματα της Autohellas, ενώ πηγές αναφέρουν πως η AVIS «τρέχει» με διψήφιους αριθμούς. Οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων είναι ένα κρίσιμο και ενδεικτικό μέγεθος.  Για άλλη μία φορά φαίνεται πως η μόνη οικονομική δραστηριότητα που υπάρχει στην Ελλάδα είναι ο τουρισμός. Τι θα γίνει αν υποστεί κάποιο έξωθεν πλήγμα; Για πάντα η Ελλάδα θα στηρίζεται στα τουριστικά έσοδα;
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >