ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ερώτημα προς Κ.Βελόπουλο: Ο Ιησούς έγραψε τις επιστολές με το δεξί ή το αριστερό χέρι;

H Elbit υπέγραψε συμφωνία ύψους 500 εκατ. ευρώ για προμήθεια NVG στον αμερικανικό Στρατό με υποκατασκευαστή την THEON SENSORS

Η Elbit Systems of America (Elbit America) αναλαμβάνει, μέσω διεθνούς διαγωνισμού, πενταετή σύμβαση IDIQ ύψους 500 εκατομ. δολαρίων για την προμήθεια Squad Binocular Night Vision Goggles (SBNVG) στο Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ (USMC).

Η σύμβαση ανατίθεται από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (βλ. αντίστοιχη ανακοίνωση:  > U.S. Department of Defense > Contract). Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο του 2028.

Για την πρώτη παραγγελία παράδοσης βάσει σύμβασης, θα δεσμευτεί συνολικό ποσό 126,8 εκατ. δολαρίων.

Η THEON SENSORS, που συνεργάζεται με την Elbit America (πρώην Harris Night Vision) από το 2018, θα παρέχει στην Elbit America, ως αποκλειστικός υποκατασκευαστής της, το εξειδικευμένο δίκυαλο νυχτερινής όρασης σε μορφή Semi Knock Down Kit, όπου η η τελική συναρμολόγηση, παραγωγή και διάθεση του προϊόντος θα υλοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Elbit America στο Roanoke, Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Επιπλέον, η ΤΗΕΟΝ SENSORS θα παρέχει ανταλλακτικά νυχτερινής όρασης, υλικοτεχνική υποστήριξη και θα πραγματοποιεί επισκευές συστημάτων καθ ‘όλη τη διάρκεια της συνεργασίας.

Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη ανάθεση το 2019 αφορούσε το ίδιο προϊόν, αλλά στη μισή ποσότητα/αξία ($249 εκατ.) από την τρέχουσα ανάθεση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όλα προχωρούν κανονικά για την συγχώνευση Attica bank και Παγκρήτιας Τράπεζας

Από μέρα σε μέρα αναμένεται η εκτίμηση της DBRS για τις ζημίες από την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων Attica bank και Παγκρήτιας και την υπαγωγή των προβληματικών χαρτοφυλακίων ύψους 3 δισ. στον Ηρακλή ΙΙΙ. Τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και από το ΥΠΟΙΚ υπάρχει ικανοποίηση για την εξέλιξη της υπόθεσης, με τις πηγές να δηλώνουν πως «είμαστε πολύ κοντά» για την πλήρη εξυγίανση και τοποθετούν την αύξηση κεφαλαίου που θα ακολουθήσει τη συγχώνευση των δύο τραπεζών, στα μέσα Σεπτεμβρίου. Ακόμη δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 550 και 700 εκατ. Την ίδια στιγμή κατά σχεδόν ένα μήνα αποφάσισε να παρατείνει την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο η Attica Bank. Αντί για τις 31 Μαΐου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 28 Ιουνίου 2024. Στην αγορά πιθανολογούν πως η καθυστέρηση οφείλεται στις διεργασίες για την ένταξη στον Ηρακλή III και στο χρονοδιάγραμμα της αύξησης κεφαλαίου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Όλα έτοιμα για την εισαγωγή των μετοχών της Noval στη Χρηματιστήριο

Ετοιμοπόλεμα είναι τα στελέχη του Ομίλου Viohalco για να ξεκινήσει η δημόσια εγγραφή της εισαγωγής των μετοχών της Noval στη Χρηματιστήριο. Το κλίμα στις διεθνείς αγορές δείχνει να βελτιώνεται και αυξάνεται η διάθεση των διαχειριστών για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου. Επιπλέον, η ελληνική αγορά real estate βρίσκεται σε μια εντελώς διαφορετική φάση σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Η νέα στρατηγική προσέγγιση των θεσμικών κυρίως επενδυτικών κεφαλαίων, συνοψίζεται στη λέξη «visibility», καθώς η διοίκηση της Noval προσπαθεί να καταστήσει σαφές και διάφανο το πλαίσιο των κερδοφόρων δραστηριοτήτων. Η Noval κατάφερε να αυξήσει το NAV, την εσωτερική της αξία, σ’ ένα περιβάλλον ανοδικών επιτοκίων. Με αξία ακινήτων ύψους 571 εκατ. ευρώ, κατάφερε να αυξήσει κατά 164% στα καθαρά κέρδη της το 2023, με κινητήριο δύναμη την αύξηση των εσόδων της από τα ενοίκια. Τώρα που οι αγορές προσδοκούν μια σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους χρήματος, η Noval θέλει να δείξει ότι δραστηριοποιείται σ’ ένα κομμάτι της αγοράς Real Estate που χαρακτηρίζεται από υψηλή ζήτηση και χαμηλή προσφορά, επομένως η αξία των επενδύσεών της είναι προφανής. Η EBRD δεσμεύτηκε να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Noval Property νωρίτερα από την αγορά, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτόν τις προοπτικές του επενδυτικού σχεδιασμού της διοίκησης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

H Sunlight ετοιμάζεται για κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο 1 δισ. ευρώ

Το 2023 η Sunlight του Ομίλου Olympia (Π. Γερμανός) έσπασε για πρώτη φορά στην ιστορία της το «φράγμα» του 1 δισ. ευρώ σε επίπεδο εσόδων και αύξησε τα EBITDA (σε 89,3 εκατ., από 34,1 εκατ. ευρώ) και την προ φόρων κερδοφορία (14,8 εκατ. ευρώ έναντι 9,9 εκατ.) αλλά αυτές οι επιδόσεις δεν σημαίνουν πως η χρονιά που διανύουμε είναι ζωτικής σημασίας για την εταιρεία. Στο επενδυτικό της πλάνο που βρίσκεται σε εξέλιξη, κομβικό ρόλο έχει το σχέδιο ύψους 1,5 - 2 δισ. ευρώ για τη δημιουργία gigafactory κατασκευής στοιχείων λιθίου (lithium cells). Προτεραιότητα της εταιρείας είναι η επένδυση αυτή να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Κοζάνη, κάτι που όμως σε σημαντικό βαθμό αποτελεί συνάρτηση και των εργαλείων χρηματοδότησης που θα εξασφαλιστούν, καθώς είχε αναφερθεί πως υπάρχουν και άλλες επιλογές (Γαλλία). Σε κάθε περίπτωση η Sunlight προετοιμάζεται, και όπως γίνεται γνωστό βρίσκεται σε τελικές συζητήσεις με ελληνικές τράπεζες για κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο 1 δισ. ευρώ που θα εξασφαλίσει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές απαιτήσεις για την επέκταση στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και τις εφαρμογές βιομηχανικής κινητικότητας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Απρόσμενα (μεγάλα) έσοδα από τον Λίβανο για τον κατασκευαστικό όμιλο ΑΒΑΞ

Ο κατασκευαστικός όμιλος ΑΒΑΞ είχε προ δεκαετίας συμφωνήσει με την κυβέρνηση του Λιβάνου να αναλάβει το έργο Deir Aamar (Phase II) για την κατασκευή θερμικού σταθμού παραγωγής ενέργειας κοντά στην πόλη Τρίπολη. Στο έργο προϋπολογισμού 470 εκατ. δολαρίων υπήρξε εμπλοκή, η ΑΒΑΞ ήρθε σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση του Λιβάνου και το 2016 ο ελληνικός κατασκευαστικός όμιλος προσέφυγε στο Διεθνές Κέντρο Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών (το ICSID λειτουργεί υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Τράπεζας) για να πάρει τα λεφτά του ζητώντας αποζημίωση 370,6 εκατ. ευρώ. Πριν από λίγες ημέρες η εταιρεία ενημερώθηκε πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία διαιτησίας και πλέον αναμένεται η έκδοση της επίσημης απόφασης. Στα οικονομικά στοιχεία του Ομίλου η εκτίμηση ανακτησιμότητας από τη διοίκηση είχε αρχικά περιοριστεί μόνο στο τιμολογημένο μέρος της απαίτησης, στα 51,8 εκατ. και στη συνέχεια έχει απομειωθεί σταδιακά, μέχρι τα 14,8 εκατ. στο τέλος του 2023.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >