ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Τώρα ξεκινά το αληθινό ματσάκι στις ΗΠΑ...

Η Moody’s αναβάθμισε κατά δύο βαθμίδες την Εθνική Τράπεζα

Ο παραδοσιακά αυστηρός οίκος Moody’s αναβάθμισε κατά δύο βαθμίδες το αξιόχρεο των μακροπρόθεσμων μη καλυμμένων ομολόγων της Εθνικής Tράπεζας σε «Baa2» από «Ba1».

Αυτό σημαίνει, ότι η ιστορική ελληνική τράπεζα εδραιώνεται πλέον πιο «βαθιά» στην επενδυτική βαθμίδα, με απόσταση ασφαλείας από το κατώφλι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Γι’ αυτό η συγκεκριμένη αναβάθμιση συζητήθηκε αρκετά το πρωί της Τρίτης στην αγορά.

Ο ΟΣΕ με δεκάδες drones ελέγχει τις σιδηροδρομικές γραμμές για δολιοφθορές: Κάτι που έπρεπε να είχε κάνει εδώ και χρόνια

Οι περιπολίες κάνουν δουλειά, αλλά δεν είναι ποτέ αρκετές. Η διοίκηση του ΟΣΕ έχει ρίξει δεκάδες drones στη μάχη προστασίας του σιδηροδρομικού δικτύου από κλοπές και καταστροφές. Τα drones όχι μόνο «φωτογραφίζουν» τα πρόσωπα των δολιοφθορέων αλλά μεταδίδουν ηχητικά μηνύματα και ταυτόχρονα καλούν την Αστυνομία κάθε φορά που εντοπίζουν παράβαση. Έχουν τη δυνατότητα να περιπολούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας, από ύψος 3.000 ποδιών, ώστε να μη γίνονται εύκολα αντιληπτά από τους επίδοξους. Τα δεδομένα μεταφέρονται real time στο κέντρο παρακολούθησης προκειμένου να ειδοποιηθούν οι μονάδες φύλαξης του δικτύου. Στη Θεσσαλία, στο Θριάσιο ΙΙ, στη Θήβα, στην περιοχή της Ειδομένης ή στον σταθμό Δομοκού, έχουν εντοπισθεί δεκάδες δολιοφθορείς. Ταυτόχρονα, η διοίκηση του ΟΣΕ έχει ξεκινήσει την αντικατάσταση των καλωδίων με οπτική ίνα. Η οπτική ίνα είναι εξοπλισμένη με σύστημα που εντοπίζει αμέσως ηλεκτρονικά το ακριβές σημείο τυχόν κοπής τους και είναι και πιο οικονομική. Όσον αφορά την αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου, που καταστράφηκε από τη θεομηνία, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 μήνες ώστε να λειτουργήσει ο κάθετος άξονας από Παλαιοφάρσαλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Καλαμπάκα και να συνδεθεί μετά με το κεντρικό δίκτυο της χώρας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πωλούνται σαν «ζεστό ψωμί» τα ακίνητα στην αθηναϊκή Ριβιέρα λόγω του Ελληνικού

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα αποτελεί το μεγαλύτερο θαλάσσιο μέτωπο πρωτεύουσας στην Ευρώπη. Περισσότερα από 32 χιλιόμετρα αξιοποιήσιμης γης, μπροστά στη θάλασσα, μέγεθος ανάλογο της Βαρκελώνης ή της Νάπολης, οι οποίες όμως δεν είναι πρωτεύουσες. Με την πρόοδο των εργασιών (και των υποδομών) στο Ελληνικό, οι κατοικίες της αθηναϊκής Ριβιέρας παίρνουν αξία. Η εταιρεία Greece Sotheby’s International Realty, που ειδικεύεται στην πώληση ακινήτων σε υψηλού εισοδήματος πελάτες, καταγράφει αυτή την εποχή ένα εντυπωσιακό ρεκόρ πωλήσεων ενός έως και δύο διαμερισμάτων την εβδομάδα(!), σε τιμές που λίγο υπολείπονται των 2 εκατ. ευρώ το καθένα. Η ζήτηση είναι μεγάλη και το σημαντικό είναι ότι τα διαμερίσματα αυτά πωλούνται off plan, δηλαδή ημιτελή, ώστε οι νέοι ιδιοκτήτες να τα ολοκληρώσουν σύμφωνα με τις επιθυμίες τους. Η Ελλάδα επιστρέφει στον παγκόσμιο χάρτη του υψηλής αξίας ιδιωτικού real estate μετά από ένα διάλειμμα 18 μηνών που ο πληθωρισμός και τα υψηλά επιτόκια είχαν φοβίσει ακόμη και μεγάλα πορτοφόλια.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Η Τράπεζα της Ελλάδος αξιοποιεί τα ακίνητα της

Σήμερα το μεσημέρι υπογράφεται στην Κέρκυρα η συμφωνία μεταβίβασης του ιστορικού τριώροφου κτιρίου που στέγαζε κάποτε τις υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Το 1.000 τετραγωνικών μέτρων κτίριο είναι άμεσα λειτουργικό ώστε να στεγάσει τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου από τον Σεπτέμβριο. Ο πρύτανης Αντρέας Φλώρος κατάφερε να εξασφαλίσει 2,4 εκατ. ευρώ μέσω του υπουργείου Παιδείας από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και η ΤτΕ προτίμησε με κοινωνικά και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια να παραχωρήσει το ακίνητό της στο κέντρο της Κέρκυρας, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και όχι σε κάποιον άλλον φορέα που θα άλλαζε την εικόνα, τη χρήση και τη σημασία του. Με τον ίδιο συνδυασμό κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων, σε λίγες μέρες θα παραχωρηθεί το κεντρικό ακίνητο της ΤτΕ στην Αλεξανδρούπολη, στον τοπικό δήμο όπου θα στεγάσει ορισμένες από τις υπηρεσίες του.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Η ΕΥΔΑΠ ξεκινάει έργα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Αττική

Η λειψυδρία απειλεί την πρωτεύουσα και η ΕΥΔΑΠ ξεκίνησε από το αυτονόητο: Μια χαμηλών τόνων επικοινωνιακή καμπάνια στα Μέσα Ενημέρωσης με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και τον περιορισμό της κατανάλωσης νερού. Το θέμα της λειψυδρίας τέθηκε και στην πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση μετόχων της ΕΥΔΑΠ. Εκεί ακούστηκε για πρώτη φορά ότι η ανομβρία των τελευταίων 2 χρόνων έχει ως συνέπεια τη σημαντική μείωση υδάτινων πόρων (περίπου 100 εκατ. κυβικών λίτρων ανά έτος), επιβάλλοντας τον επανασχεδιασμό της ανατροφοδότησης των ταμιευτήρων της Αττικής. Το σχέδιο της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ προβλέπει άντληση νερού από την Υλίκη, ενώ θα τεθούν σε λειτουργία έως και 17 γεωτρήσεις στη Μαυροσουβάλα. Η ΕΥΔΑΠ σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία και τις γεωτρήσεις του μέσου ρου του Βοιωτικού Κηφισού. Το μεγαλύτερο κόστος ενέργειας που θα προκύψει από τις παραπάνω ενέργειες θα πληρωθεί από την ΕYΔΑΠ Παγίων (δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο). Το αμέσως επόμενο βήμα προβλέπει την ένταξη νέων ταμιευτήρων στο υδροδοτικό σύστημα (π.χ. παραποτάμους που συνδέονται με τον ποταμό Εύηνο), τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα με ανακυκλωμένο νερό από τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (π.χ. της Ψυτάλλειας ή του Θριασίου), την αφαλάτωση, αλλά και εκμετάλλευση των βρόχινων υδάτων σε υποδομές συγκέντρωσης ομβρίων. Μαζί με όλα αυτά η ΕYΔΑΠ συνεχίζει να επενδύει στην Ανατολική Αττική με έργα ύψους 900 εκατ. ευρώ, με το 90% αυτών των έργων να έχει βρει πόρους χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >