ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μια γιαγιά που βοηθάει στο κρεοπωλείο! Πραγματικά, ότι πιο αντιπροσωπευτικό της σύγχρονης Ελλάδας, στην Ευρωβουλή!

Όπου φύγει φύγει οι Ολλανδοί επενδυτές της MRP: Τους έδιωξε ο δήμος Μοσχάτου-Ταύρου

Oι Ολλανδοί επενδυτές παράτησαν την επένδυση που σχεδίαζαν να κάνουν στο παλιό κτίριο του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο.

Παρότι η MRP TAVROS AE, θυγατρική του ολλανδικού ομίλου MRP, είχε κηρυχθεί πλειοδότης στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του ακινήτου, ο δήμος Ταύρου Μοσχάτου -στα όρια του οποίου βρίσκεται το κτίριο- είχε ταχθεί κατά της επένδυσης.

Είναι ένα ακόμα δείγμα του πώς αντιλαμβάνονται τις επενδύσεις στην Ελλάδα οι δήμοι…

Και όταν λένε κατά, δεν έμεινε στα λόγια αλλά είχε προσφύγει στα δικαστήρια, είχε τροποποιήσει το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο στο οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται το ακίνητο ώστε να μην επιτρέπονται κατοικίες και εμπορικές χρήσεις και γενικώς κινήθηκε με κάθε τρόπο για να εμποδίσει το project.

Ο δήμος υποστήριζε ότι πρέπει να του εκχωρηθεί δωρεάν το ακίνητο και να γίνει κοινωφελής χώρος, να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες δημοτικών υπηρεσιών και δημοτών, να διαμορφωθούν συνεργατικοί χώροι για νέους καλλιτέχνες, κ.λπ.

Μεταξύ άλλων, είχε ειπωθεί να γίνει σε κάποια γωνιά και μουσείο Εθνικής Αντίστασης, γιατί ελέχθη πως το κτίριο χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής για τη διοργάνωση συσσιτίων από το ΕΑΜ, αν και δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τα “συσσίτια”.

Όσοι, δε, επισήμαιναν πως όταν ζητάς ως χώρα επενδύσεις πρέπει να διασφαλίζεις πως αυτές θα γίνονται, χαρακτηρίστηκαν με ευκολία από τον δήμο καλοθελητές, υποτακτικοί, νεροκουβαλητές και άλλα τέτοια ανάλογα…

Έτσι οι Ολλανδοί, που είναι πρακτικοί άνθρωποι, σκέφτηκαν «εδώ θα μπλέξουμε για καιρό» (όπως καλή ώρα οι Αμερικάνοι της NCH Capital στην Κασσιόπη) και ενημέρωσαν το ΤΑΙΠΕΔ πως εγκαταλείπουν το έργο.

Έχασαν βέβαια τα λεφτά της εγγυητικής, αλλά κέρδισαν την ησυχία τους.

Οι… πρώην επενδυτές εν τω μεταξύ δεν είναι κάποιοι περαστικοί που είδαν φως και μπήκαν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η MRP Development ανήκει στην οικογένεια Meijer, μια από τις πλουσιότερες της χώρας, ενώ ο όμιλος αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες real estate στην Ολλανδία.

JP Morgan Chase: Έφυγε από την μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα ο Έλληνας επικεφαλής παγκόσμιων πληρωμών Tάκης Γεωργακόπουλος

Στη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ -πιθανότατα και του κόσμου- στην JP Morgan Chase έχει επισήμως ξεκινήσει η μακρόσυρτη διαδικασία διαδοχής του Τζέιμι Ντίμον που κατά πάσα πιθανότητα θα κρατήσει αρκετά χρόνια. Χθες, έγινε γνωστό ότι ο Έλληνας επικεφαλής παγκόσμιων πληρωμών της JP Morgan, Tάκης Γεωργακόπουλος, παραιτήθηκε και πλέον αναζητά αλλού επαγγελματικές ευκαιρίες. Η JP Morgan ανακοίνωσε ότι την κορυφαία θέση του Τ. Γεωργακόπουλου αναλαμβάνουν δύο στελέχη, οι Max Neukirchen και Umar Farooq οι οποίοι αποτελούν επιλογή των κυρίων Jennifer Piepszak και Troy Rohrbaugh, οι οποίοι με τη σειρά τους φιλοδοξούν να πάρουν κάποτε τη θέση του Τζέιμι Ντίμον αν και όταν αυτός αποχωρήσει. Στο ερώτημα «γιατί παραιτήθηκε ο Τάκης Γεωργακόπουλος;» υπάρχουν δύο απαντήσεις. Πρώτον, γιατί η JP Morgan δεν τον αναβάθμισε. Δεν τον ικανοποίησε η απόφαση της τράπεζας και αποχώρησε. Δεύτερον, γιατί σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους στη Νέα Υόρκη, υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της εξαγοράς της Viva Wallet από την JP Morgan η οποία ωστόσο -18 μήνες μετά – συνεχίζεται στις βρετανικές δικαστικές αίθουσες. Επομένως το σχέδιο επέκτασης της JP Morgan στην ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά, μέσω της VIVA Wallet, προς το παρόν δεν προχωρεί, με τον Τ. Γεωργακόπουλο να αποχωρεί μετά από 17 χρόνια θητείας στον αμερικανικό τραπεζικό κολοσσό.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Η Mytilineos άλλαξε όνομα – Πλέον ονομάζεται ΜΕΤLEN

Τα αποκαλυπτήρια του νέου ονόματος της Mytilineos –εφεξής θα ονομάζεται METLEN– στη προχθεσινή γενική συνέλευση είχαν αρκετή δόση συγκίνησης, πρώτα από τον ίδιο τον Ευάγγελο Μυτιληναίο αλλά και από αρκετούς μετόχους για την ιστορική αλλαγή σελίδας. Ο επικεφαλής του ομίλου παραδέχθηκε πως η αλλαγή επωνυμίας ήταν μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση και ο ίδιος πλέον «το έχει χωνέψει». Εξάλλου, υπογράμμισε, οι φιλοδοξίες της εταιρείας υπερβαίνουν κατά πολύ το όνομα, αφού στόχος είναι «να πατήσει σε νέες κορυφές και να βρεθεί εκεί που δεν έχει βρεθεί ποτέ ελληνική εταιρεία». Με φόντο το εν εξελίξει σχέδιο για dual listing το πιθανότερο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ο Ευαγ. Μυτιληναίος παραδέχθηκε πως «δεν είναι καλό για το Χ.Α. που κουνάμε μαντήλι, αλλά ευθύνη μου είναι το όφελος και το συμφέρον των μετόχων». Όσο για το Λονδίνο, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σημείωσε πως πρόκειται για μια «εξαιρετικά πολύπλοκη και επίπονη διαδικασία», αναφέροντας με νόημα «ελπίζω του χρόνου η Γενική Συνέλευση να γίνει αλλού».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Στο τέλος του χρόνου οι προσφορές για το λιμάνι του Λαυρίου

Στον Οργανισμό Λιμένος Λαυρίου (ΟΛΛ) βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ που προβλέπει την παραχώρηση του 50% συν μια μετοχή καθώς λόγω των μεγάλων προοπτικών του λιμανιού το Ταμείο θέλει να διατηρήσει και μετά την αξιοποίηση ένα σημαντικό ποσοστό, ποντάροντας στη δημιουργία υπεραξιών. Το αρχικό ενδιαφέρον ήταν έντονο και φάκελο κατέθεσαν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΙΝΤΕΡΚΑΤ της οικογένειας Παπαϊωάννου, η κοινοπραξία Global Ports Holding Plc (ο μεγαλύτερος operator λιμανιών κρουαζιέρας) – PROMARINE (Σπανόπουλος), η GULFTAINER (από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων), το fund IOTC Investments, η Israel Shipyards Industries, η κοινοπραξία Jet Plan (της SEA JETS του Μ. Ηλιόπουλου) - Άκτωρ Παραχωρήσεις και η κοινοπραξία Olympic Marine - MSC Cruises (από τις μεγαλύτερες εταιρείες κρουαζιέρας διεθνώς). Τώρα στο ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζουν το έλεγχο των φακέλων που κατατέθηκαν και στόχος είναι σε ένα μήνα περίπου να υπάρξει απόφαση για το ποιοι συνεχίζουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού. Όσο για την υποβολή προσφορών, αυτό χρονικά τοποθετείται προς το τέλος του έτους.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μετά τις Ευρωεκλογές ο ΟΣΕ θα παρουσιάσει το πλήρες σχέδιο αναδιοργάνωσης των σιδηροδρόμων

Την πρώτη Πέμπτη μετά τις Ευρωεκλογές, δηλαδή στις 13 Ιουνίου, η νέα διοίκηση του ΟΣΕ θα παρουσιάσει το πλήρες σχέδιο αναδιοργάνωσης του ελληνικού σιδηροδρόμου. Είναι σημαντικό ότι το συγκεκριμένο σχέδιο υλοποιείται σε συνεργασία με τους Γαλλικούς Σιδηροδρόμους, στα πλαίσια διακρατικής συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση. Το έργο της ανάταξης του σιδηροδρομικού δικτύου ξεκινά από τη μόνιμη αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομή, επιδομή και ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. Προβλέπεται να επενδυθούν: 173,6 εκατ. ευρώ για τον κύριο άξονα, 192,2 εκατ. ευρώ για τη γραμμή Λάρισα – Βόλος, 57 εκατ. ευρώ για το τμήμα Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα, και 2,5 εκατ. ευρώ για το τρενάκι του Πηλίου. Το σχέδιο προβλέπει την ενοποίηση όλων των θυγατρικών του (ΓΑΙΑΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΟΣΕ) σ’ έναν φορέα. Η ΓΑΙΑΟΣΕ θα διατηρήσει την αυτονομία της μόνον στη διαχείριση των ακινήτων της ενώ θα παραχωρήσει στον νέο φορέα όλο το τροχαίο υλικό (αμφισβητούμενης ποιότητας) που σήμερα έχει στη διάθεσή της.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >