ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Περίπτωση Εξάρχου: Για πρώτη φορά χαρίζουν μια Τράπεζα, σε κάποιον που δεν προφυλακίστηκε επειδή είχε λεφτά να πληρώσει την εγγύηση. «Άλλα» κόλπα...

«Πρωθυπουργός» ψευδοκράτους: «Η “Νότια Κύπρος” θα διαλυθεί» – Τουρκικά πολεμικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ (βίντεο, φωτό)

«Πρωθυπουργός» ψευδοκράτους: «Η “Νότια Κύπρος” θα διαλυθεί» – Τουρκικά πολεμικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ (βίντεο, φωτό)

Παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς εταιρείες εγκαταλείπουν την υποστήριξη στα τουρκικά γεωτρύπανα που έχουν εισβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα όχι μόνο τα διατηρεί στις θέσεις τους αλλά έχει στείλει προς προστασία τους φρεγάτες του τουρκικού Ναυτικού.

Η Άγκυρα δημοσιεύει φωτό και βίντεο από την συγκέντρωση των ναυτικών της δυνάμεων στην περιοχή

Τις νέες δορυφορικές φωτογραφίες από τις τουρκικές φρεγάτες που επιτηρούν τα γεωτρύπανα Yavuz και Φατίχ δημοσίευσε το Image Satellite Intel.

Πρόκειται για την φρεγάτα Μπαρμπαρός σε απόσταση 1,4 ναυτικών μιλίων από τον Πορθητή και δυο άλλα σκάφη, Τype 80 class Coast Guard Ship και το Kilic class Fast Attack Craft.

Οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί στις 20 και 22 Ιουλίου αντίστοιχα.

Σχετικό βίντεο ανέβασαν και οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις από το μη επανδρωμένο σκάφος Bayraktar TB2.


Την ίδια στιγμή ο λεγόμενος ‘πρωθυπουργός’ του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα ‘Σαμπάχ’ μίλησε για πνεύμα ’74 που αναβιώνει και πάλι στην Κύπρο και προέβλεψε πως η «Νότια Κύπρος» θα διαλυθεί!

Είναι πολύ ανησυχητική η τουρκική στάση και είναι σαφές ότι ξεκινάει μια αύξηση των εντάσεων στην περιοχή εν αναμονή της πενταμερούς σύγκλησης εκ νέου για το Κυπριακό σε μια προσπάθεια των Δυτικών να επαναφέρουν το «Σχέδιο Ανάν» από την «πίσω πόρτα»

Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι ευγνωμονεί τον Τούρκο πρόεδρο για την αποφασιστική του στάση, που επιδεικνύει, στην ανατ. Μεσόγειο και για τη δήλωσή του ότι αν χρειαστεί ξανά, ο τουρκικός Στρατός θα επέμβει στην Κύπρο για να προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντα των Τ/Κ.

Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ, έχει δημιουργηθεί μία διεθνής συμμαχία, που στόχος της είναι να περιορίσουν την Τουρκία στην Ανατολία και να πάρουν την Κύπρο.

«Αλλά η Τουρκία με την πολιτική της, την ορθή στάση της και δείχνοντας ότι δεν θα υποχωρήσει από τα δικαιώματα και τις θέσεις της στην ανατολική Μεσόγειο, έχει σπάσει αυτό το μέτωπο. Αναβίωσε το πνεύμα του ’74. Ευγνωμονούμε τον τουρκικό λαό και τον Ερντογάν για την υποστήριξή τους στην ΤΔΒΚ (όπως χαρακτηρίζει το ψευδοκράτος)», δήλωσε ο Τ/Κ πολιτικός.

Ο Ερσίν Τατάρ ευγνωμονεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη δήλωσή του περί Κύπρου, καθώς ανέστησε και πάλι το πνεύμα του 1974 και ο Τ/Κ αισθάνεται ξανά ασφαλής με την Τουρκία.

«Ήμουν παιδί και περίμενα πότε θα έρθει η Τουρκία. Το 1974 το είδαμε. Ήταν μεγάλη ευτυχία για εμάς. Το 1983 ιδρύσαμε το κράτος μας και από τότε μέχρι σήμερα η Τουρκία ήταν πάντα η ελπίδα μας.

Η Τουρκία έχει πολλά προβλήματα και άλλες προτεραιότητες ίσως, αλλά αυτή τη στιγμή ο Τ/Κ αισθάνεται πολύ ήσυχος. Ο τ/κ λαός έχει πληρώσει μεγάλο τίμημα, αυτό-θυσιάστηκε αλλά στο τέλος κέρδισε. Γιατί πλέον ο πρόεδρός μας, ο κ. Ερντογάν, και η τουρκική κυβέρνηση και ολόκληρη η βουλή λένε ότι ‘έχουμε κι εμείς μερίδιο σε ολόκληρο τον φυσικό πλούτο.

Έχουμε κι εμείς δικαιώματα στην Κύπρο και είμαστε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε μέχρι τέλους τους Τ/Κ ομογενείς μας που μοιράζονται την ίδια υπερηφάνεια και ιερές αξίες στην Κύπρο’. Το πνεύμα του ’74 αναστήθηκε και συνεχίζει να υπάρχει», είπε και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, ενώ προέβλεψε ακόμη και τη διάλυση της… ‘Νότιας Κύπρου’.

«Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για άλλη μια φορά στην Τουρκία, τον τουρκικό λαό και φυσικά στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που με την πρωτοπόρα ηγεσία τους μας έχουν κάνει να αισθανόμαστε ήσυχοι και ασφαλείς. Ζούμε πολύ σημαντικές ημέρες. Αν δεν υπήρχε μία τέτοια αποφασιστικότητα, αν στεκόμαστε λίγο πίσω, θα βλέπαμε πολλές αδικίες πάλι.

Πιστεύω ότι θα πετύχουμε. Η νότια Κύπρος δεν είναι ένα σώμα, όπως πιστεύεται. Και στους κόλπους της υπάρχουν ρωγμές. Επομένως, αν εμείς σταθούμε όρθιοι, εμείς δεν θα διαλυθούμε, αλλά η νότια Κύπρος θα διαλυθεί», εκτίμησε.

Ο Τ/Κ πολιτικός υποστηρίζει ότι η γεωγραφική περιοχή απέκτησε μεγαλύτερη αξία, με το που βρέθηκαν υδρογονάνθρακες και όλα τα κράτη με τον έναν ή άλλον τρόπο έρχονται να πάρουν μερίδιο.

Μουσουλμανο-Χριστιανική σύγκρουση για χάρη της… Κύπρου

Ο Ερσίν Τατάρ υποστηρίζει ότι στα Κατεχόμενα το 100% των Τ/Κ συμπορεύονται με την Τουρκία, την αποκαλούμενη μητέρα-πατρίδα, στο θέμα των υδρογονανθράκων και θα συνεχίσουν να την υποστηρίζουν. Δεν αποκλείει μάλιστα ακόμη και σύγκρουση μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών με αφορμή την… Κύπρο.

«Αυτό είναι το σημαντικό μήνυμα που πρέπει να δοθεί στον κόσμο. Σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή, σε αυτές τις θάλασσες έχουμε δικαιώματα, που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. Απέναντί μας έχουμε μία διεθνή συμμαχία αλλά εμείς μαζί με την Τουρκία στεκόμαστε ενωμένοι ενώπιόν τους. Η αποφασιστική στάση της Τουρκίας μας δίνει δύναμη.

Το να λες ‘αυτή η θάλασσα είναι δική μας’ οδηγεί σε καβγάδες. Αυτή είναι η ουσία του ζητήματος. Στην Κύπρο ακόμη δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία, γιατί; Γιατί θεωρούν ότι έτσι θα πάρουν την Κύπρο και θα απομακρύνουν την Τουρκία.

Η Τουρκία θα φυλακιστεί στην Ανατολία και τότε μπορεί η μεγάλη Ελλάδα και η Ε.Ε. μπορεί να οδηγηθούν σε μία μουσουλμανο-χριστιανική σύγκρουση. Εγώ πιστεύω ακόμη σε μία τέτοια σύγκρουση πολιτισμών. Αν αντισταθούμε σε μία μουσουλμανο-χριστιανική σύγκρουση και σε αυτή την ευρωπαϊκή απάτη, τότε θα χαλάσουμε πραγματικά αυτό το παιχνίδι», είπε ο Ερσίν Τατάρ, εκτιμώντας ότι οι Τ/Κ είναι ένας ξεχωριστός ‘λαός’ και κράτος που μόνο με την Τουρκία μπορεί να συμπορευτεί.

«Δεν πιστεύουμε στην ομοσπονδιακή λύση και σκεφτόμαστε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Γιατί εμείς είμαστε ένας ξεχωριστός λαός, πρέπει να έχουμε το δικό μας ξεχωριστό κράτος, που ως μοναδικό αξιόπιστο εγγυητή θα έχει την Τουρκία και εμείς, συμπορευόμενοι με την Τουρκία, θα συνεχίσουμε το δρόμο μας στην αποκαλούμενη και ‘γαλάζια πατρίδα’, για τα δικαιώματά μας στην ανατ. Μεσόγειο».

Ο Ερντογάν έφερε στο προσκήνιο την αξία της Κύπρου

Ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι χάρη στον Τούρκο πρόεδρο και την αποφασιστική του στάση, η Κύπρος επανήλθε στο διεθνές προσκήνιο και απέκτησε τη σημασία που της αξίζει, ειδικά με το φυσικό πλούτο που διαθέτει.

«Οι θερμές εξελίξεις στη Μεσόγειο, η αποφασιστικότητα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι γεωτρήσεις, είχαν επίδραση τους εορτασμούς για την 45η επέτειο (από την ‘Ειρηνευτική Επιχείρηση’), φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο την Κύπρο.

Οι εξελίξεις στην ανατ. Μεσόγειο, η ανάδυση της Τουρκίας σε μία φιλόδοξη χώρα στην περιοχή, τα δικαιώματα στη θάλασσα, το δίκαιο και ο φυσικός πλούτος αύξησαν την αξία της Κύπρου και η Τουρκία επανάφερε στο προσκήνιο την ΤΔΒΚ, καταδεικνύοντας ότι είναι ένα σημαντικό κράτος που ενδιαφέρεται για τον πλούτο και τα συμφέροντά του στην ανατ. Μεσόγειο, δηλ. σε αυτή που αποκαλούμε ‘γαλάζια πατρίδα’. Η Τουρκία με την πολιτική της, τη στάση της και με τις θέσεις της για τα δικαιώματα στην περιοχή, από τώρα και στο εξής δεν μπορεί να κάνει πίσω ούτε να υποχωρήσει», υποστήριξε.

Το άνοιγμα των Βαρωσίων θα αποφέρει πλούτο

Σχετικά με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι βρέθηκαν χιλιάδες έγγραφα και τίτλοι ιδιοκτησίας που αποδεικνύουν ότι τα Βαρώσια αποτελούσαν τουρκική ιδιοκτησία και κατά της διάρκεια της βρετανικής περιόδου δωρίστηκαν.

«Η τουρκική διοίκηση θα φέρει στην ατζέντα το άνοιγμα των Βαρωσίων, αφού τελειώσει η απογραφή. Η διαδικασία με τα ιδρύματα τελείωσε. Θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα μετά από διαβούλευση με την Τουρκία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα Βαρώσια και η Αμμόχωστος, που είναι η συνέχειά τους, ήταν μία ακτή σήμα κατατεθέν. Υπήρχαν εκείνη την περίοδο της έντονης τουριστικής κινητικότητας 40 χιλιάδες κλίνες. Μεγάλη άνθηση σημείωνε και από τη βιομηχανία του σινεμά. Έρχονταν από την Τουρκία συνεχώς εταιρείες για τραβήξουν ταινίες. Μόλις ανοίξει, θα αποτελέσει μεγάλο πλούτο για την περιοχή. Είναι δικαίωμα της ΤΔΒΚ. Και μπορεί να χρηματοδοτήσει το άνοιγμα μόνη της», ανέφερε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.