Αν το καλοσκεφτούμε, αυτή η ουσία μέσα στα αναψυκτικά, είναι ένα πράγμα ολίγον τι μυστήριο!

Για να μπούμε απευθείας όμως στο ”ψητό”…

Τι είναι το ανθρακικό;

Το ανθρακικό είναι απλά…

διοξείδιο του άνθρακα και τίποτα παραπάνω! Είναι υπεύθυνο για το άφρισμα του αναψυκτικού και για τις φυσαλίδες που δημιουργούνται στην επιφάνειά του.

Αυτές οι φυσαλίδες και ο αφρός που βλέπουμε μέσα του, δεν είναι τίποτα άλλα παρά η …αποχώρηση του διοξειδίου του άνθρακα από το μίγμα!

Και το ερώτημα είναι, γιατί αυτό αποχωρεί και δεν αποχωρούν και άλλα συστατικά;

Αυτό οφείλεται καθαρά στον τρόπο με τον οποίο ”μπαίνει” το διοξείδιο του άνθρακα (= το ανθρακικό) στο μίγμα μας και στο ότι είναι αέριο. Ουσιαστικά ”πιέζουν” το αέριο αυτό μέσα στο αναψυκτικό κι αυτό αναμιγνύεται με το μίγμα.

Αλλά θα δούμε ολοκληρωμένα τι συμβαίνει, αφού δούμε πως βάζουνε το ανθρακικό μέσα στα αναψυκτικά.

Πως βάζουνε ανθρακικό στα αναψυκτικά;

Είναι αρκετά απλό. Βάζουνε ανθρακικό στα αναψυκτικά, ως εξής:

Γεμίζουνε το μπουκάλι ή το κουτάκι με το μίγμα, αφήνοντας λίγο κενό μέσα του. Στη συνέχεια, εισάγουνε πεπιεσμένο διοξείδιο του άνθρακα και αμέσως το σφραγίζουνε.

Σε αυτό το κενό, υπάρχει πεπιεσμένο διοξείδιο του άνθρακα, και ανάλογα με την πίεση που έχει, εισχωρεί και ανάλογη ποσότητα μέσα στο αναψυκτικό μας: όσο μεγαλύτερη η πίεση, τόσο περισσότερο ανθρακικό!

Όσο περνάει η ώρα, τόσο λιγότερο ανθρακικό εισχωρεί στο μίγμα και μειώνεται η πίεση. Από ένα σημείο και μετά, σταματάει.

Για να κρατήσουνε όμως συγκεκριμένη δοσολογία ανθρακικού μέσα στο αναψυκτικό, εισάγουνε πάντα συγκεκριμένη ποσότητα αερίου διοξειδίου του άνθρακα, ώστε να υπάρχει πάντα πολύ συγκεκριμένος βαθμός πίεσης, ώστε να εισχωρήσει συγκεκριμένη ποσότητα (με μεγάλη ακρίβεια!)…

Και για να το πούμε απλά:

1) το αέριο εισχωρεί στο υγρό, μόνο αν έχει ένα βαθμό πίεσης και πάνω

2) το αέριο αποχωρεί από το υγρό, μόνο αν υπάρχει ένας βαθμός πίεσης και κάτω

3) έτσι, όταν βάζουμε ανθρακικό στο μπουκάλι, σταδιακά ο βαθμός πίεσης μειώνεται: το αέριο αυτό σταματάει να εισχωρεί στο υγρό και λόγω του ”σφραγίσματος” του μπουκαλιού, δημιουργείται ο ιδανικός βαθμός πίεσης (και ισορροπίας), όπου αν και σταμάτησε να εισχωρεί στο υγρό, δεν μπορεί όμως να αποχωρήσει και από αυτό!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, να σημειώσουμε πως υπό συνθήκες μη-πίεσης, το ανθρακικό, δεν αποχωρεί αμέσως από το αναψυκτικό, αλλά σταδιακά.