Οι απόψεις διίστανται σχετικά με το αν πρέπει να διατηρούμε να αυγά εντός ή εκτός ψυγείου μετά την αγορά τους.

Στην Αμερική σε αντίθεση με την Ευρώπη, τα αυγά πωλούνται πάντα στο ψυγείο και ποτέ εκτός.

Αυγά στο ψυγείο ή εκτός;

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί θεωρείται ασφαλές να καταναλώνονται τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου σε ορισμένα μέρη του κόσμου και σε άλλα όχι; Η απάντηση έχει να κάνει με την σαλμονέλα και τον τρόπο πρόληψης.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες τα αυγά πλένονται και απολυμαίνονται πριν φτάσουν στον καταναλωτή προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος μόλυνσης από σαλμονέλα.

Η διαδικασία πλύσης αφαιρεί τους ρύπους αλλά παράλληλα και τη φυσική επικάλυψη του αυγού , αφήνοντας το κέλυφος πορώδες και πιο ευάλωτο σε μολύνσεις.

Η συντήρησή του σε θερμοκρασία κάτω των 4o C σταματά την ανάπτυξη του βακτηρίου εξ ου και αποθηκεύονται αμέσως στο ψυγείο των σούπερ μάρκετ.

Σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως και στην Ευρώπη, οι αρχές προσεγγίζουν την απειλή της σαλμονέλας αρκετά διαφορετικά.

Συγκεκριμένα, οι κότες εμβολιάζονται κατά της σαλμονέλας κι έτσι δεν απαιτείται πλύσιμο ή απολύμανση των αυγών.

Επειδή η προστατευτική επικάλυψη παραμένει στα αυγά, οι αρχές πιστεύουν ότι είναι ασφαλές να πωλούνται σε θερμοκρασία δωματίου.

Ωστόσο, η Marianne Gravely, αρμόδια για θέματα ασφάλειας των τροφίμων στο USDA εδώ και 27 χρόνια, εξηγεί πώς «τα αυγά δεν πρέπει να παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες.

Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε εάν ένα αυγό με κέλυφος είναι απαλλαγμένο από παθογόνα βακτήρια. Τα βακτήρια τροφικής δηλητηρίασης δεν επηρεάζουν τη γεύση, τη μυρωδιά ή την εμφάνιση ενός τροφίμου.

Δεν μπορείς να καταλάβεις αν ένα κοτόπουλο έχει μολυνθεί από σαλμονέλα, επομένως οποιοδήποτε αυγό, είτε προέρχεται από παντοπωλείο, αγορά αγροτών ή από κότες της αυλής του γείτονά σου, μπορεί να περιέχει σαλμονέλα».

Πόσο καιρό διατηρούνται φρέσκα τα αυγά;

Τα αυγά έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Εφόσον είναι σε άρτια κατάσταση μπορούν να διατηρηθούν από τρεις έως πέντε εβδομάδες εντός ψυγείου.

-Αν τα αφήσετε για μερικές ημέρες εκτός, επιλέξτε ένα δροσερό και σκιερό μέρος.

-Αποφύγετε να βάζετε τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου καθώς η θερμοκρασία δεν είναι σταθερή.

-Επίσης, μην αφαιρείτε τα αυγά από τη συσκευασία τους και δώστε προσοχή στην ημερομηνία συσκευασίας, την ημερομηνία προτεινόμενης κατανάλωσης και την ημερομηνία λήξης.

-Να σπάτε το αυγό πρώτα σε ένα καθαρό πιάτο πριν το χρησιμοποιήσετε. Αν έχει χαλάσει θα το καταλάβετε αμέσως από την έντονη και δυσάρεστη οσμή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!