ΚΛΕΙΣΙΜΟ
To «κοτόπουλο» της Eurovision πιο πολύ άντρας είναι από κάτι προσκυνημένους

Έχετε αναρωτηθεί; – Το πορτοκαλί χρώμα πήρε το όνομά του από το πορτοκάλι ή το αντίστροφο;

Η λύση έχει δοθεί

Έχετε αναρωτηθεί; – Το πορτοκαλί χρώμα πήρε το όνομά του από το πορτοκάλι ή το αντίστροφο;

Ίσως κάποια στιγμή να έχετε αναρωτηθεί αν το πορτοκάλι έδωσε το όνομά του στο πορτοκαλί χρώμα ή το αντίστροφο. Δηλαδή αν το φρούτο ονομάστηκε έτσι από το χρώμα που είχε ή αν το χρώμα πήρε τελικά το όνομά του από το φρούτο. Είναι ένας γρίφος που θα μπορούσε να έχει ένα αέναο δίλημμα, αλλά ευτυχώς η λύση έχει δοθεί.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ένα έδωσε το όνομα του στο άλλο. Ωστόσο, το πρώτο νόημα της λέξης δεν περιέγραφε ουσιαστικά κάποιο από τα δυο. Γιατί η πρώτη λέξη, η οποία προϋπήρχε και των δυο, ήταν αυτή που περιέγραφε το δέντρο στο οποίο μεγάλωναν τα εσπεριδοειδή.

Οι ρίζες λοιπόν τις λέξεις ξεκινούν από τα Σανσκριτικά όπου η λέξη nāranga, περιέγραφε την πορτοκαλιά. Στα περσικά μετατράπηκε σε nārang, ενώ στα αραβικά nāranj. Αν γνωρίζετε ισπανικά τότε ίσως να ξέρετε ότι το «πορτοκαλί» λέγεται «naranja».

Η λέξη εξελίχθηκε και έδωσε το όνομα της και στο φρούτο και όχι μόνο στο δέντρο. Από το 13ο αιώνα, στα γαλλικά προσαρμόστηκε η αραβική λέξη nāranj ως «pomme d’orenge», που σημαίνει «ο καρπός από την πορτοκαλιά».

Η λέξη πορτοκαλί που περιέγραφε το χρώμα, άρχισε να χρησιμοποιείται 200 περίπου χρόνια αργότερα. Κάτι που μας αποδεικνύει ότι το χρώμα πήρε το όνομά του από το φρούτο. Ήταν το 1512, όταν η λέξη πορτοκάλι πρωτοεμφανίστηκε ως αναφορά σε μια… διαθήκη, σύμφωνα με το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης.

Πως περιέγραφαν το χρώμα πριν πάρει την ονομασία του από το φρούτο; Στα παλιά αγγλικά το χρώμα αναφερόταν ως geoluhread, το οποίο σήμαινε ουσιαστικά «κίτρινο – κόκκινο».

Το πορτοκάλι πάλι σαν λέξη επικράτησε από την Πορτογαλία, η οποία αρχικά ονομάζονταν Portus Cale, δηλαδή ζεστό λιμάνι. Τα φρούτα ταυτίστηκαν με τη χώρα από τα λιμάνια της οποίας εισάγονταν τα φρούτα στην Ευρώπη, αφού η συστηματική καλλιέργειά τους ξεκίνησε τον 15ο αιώνα στη βόρεια Αφρική.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.