Εδώ και λίγες ημέρες έχει στηθεί ένας «χορός» σχετικά με το ποτέ η Ελλάδα θα προχώρησε στην ιδιότυπη έξοδο στις αγορές με το Μέγαρο Μαξίμου να διαψεύδει τις τυχόν διαρροές με non papers.
Τα σενάρια που διακινούσε η κυβέρνηση για έξοδο χθες -Δευτέρα- διαψεύστηκαν με τηλεφράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ και τώρα σύμφωνα με πληροφορίες η ανταλλαγή των 5ετών ομολόγων θα γίνει την προσεχή Δευτέρα, 24 Ιουλίου, μετά την αναμενόμενη αναβάθμιση από την Standard & Poor’s την Παρασκευή.
Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος εφόσον η στόχευση είναι ξακάθαρα επικοινωνιακή. Έτσι, εκτός από το σενάριο της αναμονής υπάρχει και η εκδοχή του αιφνιδιασμού, μια έξοδος δηλαδή πριν το απόγευμα της Πέμπτης που συνεδριάζει το ΔΝΤ και θα ανακοινώσει ότι το ελληνικό χρέος είναι «μη βιώσιμο».
Σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι η περίοδος της χαλάρωσης και των ασκήσεων επί χάρτου έχει ημερομηνία λήξης που δεν είναι άλλη από την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης τον Οκτώβριο. Από εκεί και μετά αρχίζει η διαπραγμάτευση για τα νέα μέτρα που ζητούνται για το 2018 και η εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων και ξέρουν ότι μοιραία οι αγορές θα εστιάσουν στα ρίσκα της αξιολόγησης.
Αυτό βέβαια δεν είναι λόγος να μην ακουστούν -όσο υπάρχει καιρός- όλες οι απόψεις ακόμη και για θέματα (όπως η έκδοση ομολόγων) που είθισται να σχεδιάζονται με μυστικότητα και να εκτελούνται με αποφασιστικότητα. Έτσι, το βράδυ της Κυριακής το Μαξίμου φέρεται να αποφάσισε ότι η Δευτέρα δεν ήταν τελικά η κατάλληλη μέρα εφόσον κρίθηκε ότι δεν θα εξυπηρετούσε τον αντικειμενικό σκοπό της έκδοσης, δηλαδή ένα επιτόκιο κάτω από 4,95% του ΑΕΠ που πέτυχε η κυβέρνηση Σαμαρά. Βεβαίως πρόκειται για ανόμοιες περιπτώσεις καθώς η έξοδος του 2014 έγινε από μηδέν δύο μόλις χρόνια μετά το «κούρεμα» των ομολόγων μέσω του PSI, ενώ αυτή που δρομολογείται αυτές τις μέρες αφορά την ανταλλαγή των πενταετών ομολόγων που εκδόθηκαν το 2014 με νέα πενταετή που θα ωριμάζουν το 2022.
Σε «αγγλικό δίκαιο» η έκδοση των 5ετών ομολόγων
Παρά τις καθυστερήσεις η έξοδος φαίνεται να έχει «κλειδώσει» και τα ομόλογα που θα εκδοθούν θα υπάγονται στο αγγλικό δίκαιο. Τα «κουκιά» της ιδιότυπης και προστατευθμένης έκδοσης έχουν επί της ουσίας μοιραστεί, οι ενδιαφερόμενοι υπάρχουν και το επιτόκιο θα μπορούσε να πέσει ακόμη και στο 4,3%.
Αναφορικά με το αγγλικό δίκαιο ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, είχε στηλιτεύσει την αναγκαστική αυτή επιλογή μιλώντας περί «υποτέλειας». Αμέσως μετά την έξοδο του 2014 με 5ετή ομολόγα και επιτόκιο 4,95% (στην οποία «πατάει» τώρα η κυβέρνηση), ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο στις Βρυξέλλες για έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού.
«Πανηγυρίζουν κιόλας, που θα δανειστούν 2,5 δισ. με πενταετή ομόλογα που θα αποδώσουν εγγυημένα κέρδη στους “επενδυτές” πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή επιβαρύνουμε το χρέος, πριμοδοτούσε τους κερδοσκόπους με τοκογλυφικά επιτόκια. Και πανηγυρίζουμε από πάνω» δήλωνε χαρατηριστικά.
«Η έξοδος στις αγορές, με δεδομένο ότι το χρέος παραμένει μη βιώσιμο, απαντά στα πολιτικά και επικοινωνιακά προβλήματα της κυβέρνησης» είχε αναφέρει από την πλευρά του εκείνες τις μέρες ο σημερινός υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Γερμανικά ΜΜΕ: «Πολιτική ντροπή»
«Τρία χρόνια μετά την τελευταία έκδοση ομολόγων η Αθήνα σχεδιάζει να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές. Εάν καταφέρει να κάνει αυτό το βήμα, θα ήταν ένα σημαντικό στάδιο στον δρόμο εξόδου από την κρίση», γράφει ο Γερμανός δημοσιογράφος Γκερντ Χέλερ, ο οποίος εργάζεται μεταξύ άλλων ως ανταποκριτής της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt στην Αθήνα.
Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει σε κάθε περίπτωση να επιστρέψει στις αγορές με χαμηλότερα επιτόκια συγκριτικά με αυτά που είχε πετύχει ο Αντώνης Σαμαράς, γράφει η Badische Zeitung.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «υπό συζήτηση βρίσκεται ένα πενταετές ομόλογο ύψους δύο δισ. ευρώ» και επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα καλείτο να δανειστεί με επιτόκια 4% έως 5%, δηλαδή αισθητά υψηλότερα συγκριτικά με τα επιτόκια των προγραμμάτων δανεισμού.
Όπως επισημαίνει ο Γερμανός ανταποκριτής, «το πότε ο Αλέξης Τσίπρας θα τεστάρει την αγορά με μια έκδοση ομολόγου -εάν θα είναι κιόλας τον Ιούλιο ή μόλις το φθινόπωρο- εξαρτάται και από την εξέλιξη των αποδόσεων. Εν τέλει είναι και πολιτικό ζήτημα. Το 2014 η απόδοση του πενταετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί τότε ανήλθε σε 4,95%. Ο Τσίπρας θέλει σε κάθε περίπτωση να φέρει στην αγορά το σχεδιαζόμενο ομόλογο με ευνοϊκότερους όρους σε σύγκριση με τον συντηρητικό προκάτοχό του, Αντώνη Σαμαρά τρία χρόνια πριν. Οτιδήποτε άλλο θα συνιστούσε πολιτική ντροπή»
Ο διεθνής Τύπος
Η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει στις αγορές για πρώτη φορά από το 2014 σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times». Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται τραπεζικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση θα βγει στις αγορές με πενταετές ομόλογο αυτή ή την επόμενη εβδομάδα.
Υπάρχει «πολύ θετικό momemtum» και «οι αγορές πίστωσης εξακολουθούν να αισθάνονται πολύ υγιείς», ανέφερε ένας τραπεζίτης. «Η αγορά είναι ανοικτή για την Ελλάδα», επεσήμανε ένας άλλος.
Την ίδια ώρα σε πτωτική τροχιά εξακολουθούν να κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με το 10ετές να υποχωρεί κάτω από το 5,3%, καθώς οι επενδυτές περιμένουν με ενδιαφέρον την πρώτη απόπειρα εξόδου της Ελλάδας στις αγορές από το 2014.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.