ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πολύ μπροστά η αλβανική μαφία στην Ελλάδα: «Ξεπλένει» χρήμα σε... πλυντήρια αυτοκινήτων!
prodeals

Kοινωνικό μέρισμα: Δείτε αναλυτικά τι πρέπει να ξέρετε (φωτό, βίντεο)

Kοινωνικό μέρισμα: Δείτε αναλυτικά τι πρέπει να ξέρετε (φωτό, βίντεο)

Η ανακοίνωση χορήγησης κοινωνικού μερίσματος ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε περισσότερους από 3,4 εκατομμύρια δικαιούχους σε χαμηλόμισθους, άνεργους, αγρότες και χαμηλοσυνταξιούχους είναι κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει πολλά … ερωτηματικά.

Τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η πληρωμή είναι περίπου γνωστά, αλλά όπως φαίνεται κρύβονται εκπλήξεις, όπως η τελευταία με την τοποθέτηση ορίου καταθέσεων.

Για να είναι ξεκάθαρο το συνολικό ποσό των 720 εκατ. ευρώ θα πάει σε 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά ως κοινωνικό μέρισμα. Η συγκεκριμένη παροχή είναι διαφορετική από τα αναδρομικά που θα πάρουν οι συνταξιούχοι με την επιστροφή των αναδρομικών.

Το ποσό του κοινωνικού μερίσματος θα διανεμηθεί με τη μορφή μιας εφάπαξ έκτακτης εισοδηματικής ενίσχυσης σε άγαμους φορολογούμενους, έγγαμους χωρίς παιδιά και οικογένειες με παιδιά με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Επίσης, 315 εκατ. ευρώ θα επιστραφούν στους συνταξιούχους ως παρανόμως παρακρατηθείσες εισφορές υπέρ Υγείας την περίοδο έως 30 Ιουνίου 2016. Η πληρωμή θα γίνει με τη σύνταξη Δεκεμβρίου στα τέλη Νοεμβρίου.

Ακόμη 360 εκατ. ευρώ από το κοινωνικό μέρισμα προορίζεται για την κάλυψη δαπανών λογαριασμών ΔΕΗ που χρωστά το Δημόσιο για να μην υπάρξει νέα αύξηση των τιμολογίων, ενώ ανοίγει ο δρόμος για μειώσεις στο ρεύμα 300.000 δικαιούχων κοινωνικού τιμολογίου ΔΕΗ.

Οδηγός για το κοινωνικό μέρισμα:

1. Ποιοι θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα

Οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, άνεργοι και συνταξιούχοι είναι αυτοί που θα πάρουν από το κοινωνικό μέρισμα των 720 εκατ. ευρώ.

2. Ποια είναι τα κριτήρια;

Τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ.

Τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί. Δεν θα μπορεί κάποιος να λάβει το «μποναμά» αν έχει ακίνητη περιουσία αξίας μεγαλύτερης των 180.000 ευρώ. Ταυτόχρονα μπαίνει και κόφτης για όσους έχουν καταθέσεις από 9.000 ευρώ και πάνω.

Το όριο των καταθέσεων διαμορφώνεται ως εξής:

Νοικοκυριό με ένα άτομο: 9.000 ευρώ

Ζευγάρι χωρίς παιδιά: 18.000 ευρώ

Ζευγάρι με δύο παιδιά: 27.000 ευρώ

3. Πόσα είναι τα χρήματα που θα λάβουν οι δικαιούχοι από το κοινωνικό μέρισμα;

Για ένα άτομο:

με εισόδημα από 0 έως 3.000 ενίσχυση 450 ευρώ

με εισόδημα από 3.001 έως 6.000 ενίσχυση 350 ευρώ

με εισόδημα από 6.001 έως 9.000 ενίσχυση 250 ευρώ

Για μια τετραμελή οικογένεια:

με εισόδημα από 0 έως 6.000 ενίσχυση 900 ευρώ

με εισόδημα από 6.001 έως 12.000 ενίσχυση 700 ευρώ

με εισόδημα από 12.001 έως 18.000 ενίσχυση 500 ευρώ

Οικογένεια χωρίς παιδιά:

με ετήσιο εισόδημα έως 4.000 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 675 ευρώ

με ετήσιο εισόδημα από 5.501 ευρώ έως 9.000 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 525 ευρώ

με ετήσιο εισόδημα από 9.001 ευρώ έως 13.500 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 375 ευρώ

οικογένεια με ένα παιδί:

με ετήσιο εισόδημα έως 5.250 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 787,5 ευρώ

με ετήσιο εισόδημα από 5.251 ευρώ έως 10.500 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 612,5 ευρώ

με ετήσιο εισόδημα από 10.501 ευρώ έως 15.750 θα λάβουν μέρισμα 437,5 ευρώ

4. Χρωστάω στην εφορία, τι θα γίνει με το κοινωνικό μέρισμα;

Το ποσό της εφάπαξ ενίσχυσης που θα λάβουν οι τελικοί δικαιούχοι θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.

5. Παίρνω το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης. Υπάρχει περίπτωση να το χάσω επειδή θα πάρω λεφτά από το κοινωνικό μέρισμα;

Δε θα προσμετράται στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα κάθε νοικοκυριού προκειμένου να κριθεί εάν αυτό δικαιούται κάποιας άλλης κοινωνικής παροχής καταβαλλόμενης με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

6. Είμαι συνταξιούχος και πέρσι πήρα μέρισμα. Θα πάρω και φέτος σίγουρα;

Όχι. Πέρσι το κοινωνικό μέρισμα μοιράστηκε απλά στους συνταξιούχους χωρίς να εξεταστεί αν έχουν εισοδήματα από ενοίκια ή μεγάλη ακίνητη περιουσία. Έτσι το πήραν άνθρωποι με μεγάλα εισοδήματα, ακόμη και πολλοί βουλευτές.

7. Πού πρέπει να κάνω αίτηση για το μέρισμα;

Τη φετινή χρονιά η αίτηση είναι απαραίτητη. Η εφαρμογή για την αίτηση είναι στο Taxisnet. Θα ανοίξει μόλις εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

8. Τι πρέπει να δηλώσω στην αίτηση;

Ο εντοπισμός των δικαιούχων θα γίνει μετά από ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων-υπεύθυνων δηλώσεων των ενδιαφερομένων και κατόπιν διασταύρωσης των στοιχείων που θα δηλώσουν με τα ποσά συνολικού ετησίου οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος που έχουν αναγράψει στις φετινές φορολογικές δηλώσεις τους, καθώς και με τα δεδομένα του ηλεκτρονικού αρχείου των δηλώσεων Ε9 για την ακίνητη περιουσία τους.

Ως συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα θα ληφθεί υπόψη το άθροισμα όλων των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε1 της φετινής δήλωσης από όλες τις πηγές.

Στις αιτήσεις που θα υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι ενδεχομένως θα πρέπει να αναγράψουν και τους αριθμούς ΙΒΑΝ των τραπεζικών λογαριασμών στους οποίους επιθυμούν να πιστωθούν τα ποσά της εφάπαξ ενίσχυσης.

9. Είμαι φιλοξενούμενος στους γονείς μου και άνεργος. Παίρνω κοινωνικό μέρισμα;

Το τοπίο είναι θολό ακόμη, ωστόσο θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες. Οι φιλοξενούμενοι στην πλειονότητά τους έχουν αποκλειστεί από το ΚΕΑ, ωστόσο είναι ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα.

10. Πότε θα πληρωθούν τα χρήματα από το κοινωνικό μέρισμα;

Η καταβολή των ποσών θα επιδιωχθεί να πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Επιβαρύνσεις από 1η Ιανουαρίου 2018

Περαιτέρω αυξήσεις φορολογικών επιβαρύνσεων αναμένεται να φέρουν 15 νέα δημοσιονομικά μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2018, σύμφωνα με τον νέο Κρατικό Προϋπολογισμό που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», ο νέος προϋπολογισμός που θα παρουσιάσει το υπουργείο Οικονομικών θα προβλέπει ότι κατά τη διάρκεια του επομένου έτους το Δημόσιο θα επιδιώξει να εισπράξει πρόσθετα φορολογικά έσοδα συνολικού ύψους 955 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 402 εκατ. ευρώ με αυξήσεις στην άμεση φορολογία και τα 553 εκατ. ευρώ με αυξήσεις στους έμμεσους φόρους.

Επιπλέον, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα επιδιώξει εξοικονομήσεις ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ από περικοπές σε δαπάνες για κοινωνικά επιδόματα και φαρμακευτική περίθαλψη και με νέες αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με νομοθετικές ρυθμίσεις που αναμένεται να ενσωματωθούν στον Κρατικό Προϋπολογισμό του επομένου έτους, από την 1η-1-2018 θα τεθούν σε ισχύ τα ακόλουθα μέτρα:

1. Κατάργηση της έκπτωσης ποσοστού 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων.

2. Κατάργηση της διάταξης που προβλέπει έκπτωση από το φόρο εισοδήματος κάθε φυσικού προσώπου, του 10% του ποσού των δαπανών του για ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του.

3. Επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων. Η περίοδος αναστολής της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας ακινήτων λήγει την 31η-12-2017. Το πιο πιθανό, πλέον, είναι ο φόρος υπεραξίας ακινήτων να τεθεί σε ισχύ από την 1η-1-2018. Θα επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου.

4. Επιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας, οι οποίες συνήθως εξυπηρετούνται μέσω της διεθνούς διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb.

5. Επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.

6. Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου.

7. Κατάργηση του μειωμένου κατά 50% συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) έναντι του ισχύοντος κανονικού συντελεστή που εφαρμόζεται στην περιοχή Δωδεκανήσου για την αιθυλική αλκοόλη που περιέχεται στα αλκοολούχα ποτά ή άλλα αλκοολούχα προϊόντα, τα οποία αποκτώνται από τα άλλα κράτη-μέλη της Κοινότητας, αποστέλλονται από φορολογική αποθήκη της λοιπής Ελλάδος ή εισάγονται στην περιοχή αυτή από τρίτες χώρες.

8. Απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων από την 1η μέρα που μια νέα οφειλή προς το Δημόσιο θα γίνεται ληξιπρόθεσμη.

9. Περικοπή κατά 50% των επιδομάτων θέρμανσης.

10. Κατάργηση της φοροαπαλλαγής των δικαστικών λειτουργών.

11. Καταργήσεις κοινωνικών επιδομάτων και αναδιανομή των κονδυλίων για την περαιτέρω ενίσχυση των δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

12. Κατάργηση του ΕΚΑΣ για χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους.

13. Περικοπές στα επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών για ανακατανομή πόρων υπέρ των οικογενειών με 1-2 παιδιά.

14. Περαιτέρω αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του υπολογισμού των εισφορών επί του αθροίσματος φορολογητέου εισοδήματος και καταβληθέντος εντός του 2017 εισφορών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

15. Αυστηρή εφαρμογή των θεσμών του rebate για τη δαπάνη φαρμάκου και του clawback για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.